Current Affairs Quiz January 7th 2021

January 8, 2021
Current Affairs Quiz January 7th 2021

Here is the Current affairs quiz January 7th 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 7th 2021

Q1. Who becomes first additional director general (human rights) at the Army headquarters?

  1. Major General Gautam Chauhan
  2. General Bikram Singh
  3. General Dalbir Singh Suhag
  4. General Bipin Rawat

Answer: (1)
The 13-lakh strong Army has created a new human rights cell headed by a Major-General for “greater transparency and probity” in its functioning in disturbed areas like Jammu and Kashmir and the northeast. Major General Gautam Chauhan, who was commissioned into the Gorkha Rifles, has taken charge as the first additional director general (human rights) at the Army headquarters in New Delhi.

Q2. The government has prepared a draft bill to increase the age to allow consumption of cigarettes and tobacco products to ________

  1. 19 years
  2. 20 years
  3. 21 years
  4. 22 years

Answer: (3)
The Centre has prepared a draft bill to increase the age to allow consumption of cigarettes and tobacco products to 21 years from 18 years currently.

Q3. Name the country that has resumed enriching uranium to 20% purity recently?

  1. Iraq
  2. Iran
  3. North Korea
  4. South Korea

Answer: (2)
Iran has resumed enriching uranium to 20% purity, in its most significant breach yet of its 2015 deal with world powers to end nuclear sanctions.

Q4. Name the company that is developing the Covid-19 vaccine ZyCoV-D?

  1. Bharat Biotech
  2. Astra Zeneca
  3. Serum Institute of India
  4. Zydus Cadila

Answer: (4)
Drug firm Zydus Cadila has received DCGI approval to initiate Phase III clinical trials of its Covid-19 vaccine ZyCoV-D

Q5. The International Financial Services Centres Authority recently became an associate member of the International Organization of Securities Commissions (IOSCO). The headquarters of International Organization of Securities Commissions is situated at ________

  1. Zeneva
  2. Serbia
  3. Madrid
  4. Beijing

Answer: (3)
The International Organization of Securities Commissions is an association of organizations that regulate the world’s securities and futures markets. Its headquarters is situated at Madrid, Spain

Q6. Who has been appointed as the vice chairman of the newly set up Tamil Academy in Delhi?

  1. N Raja
  2. Perakiash Chandra
  3. Ravi Prakash
  4. Uma Devi

Answer: (1)
The Department of Art, Culture and Language of the Delhi government set up a Tamil Academy to promote the South Indian language and culture in the Capital. The Ex-Councilor N Raja has been appointed as the vice chairman of the newly set up Tamil Academy

SBI PO Test Series

Q7. Name the company that has built Kochi-Mangaluru Natural Gas Pipeline?

  1. BHEL
  2. NHPC
  3. NTPC
  4. GAIL

Answer: (4)
Prime Minister Narendra Modi has inaugurated the 450-km Kochi-Mangaluru natural gas pipeline built at a cost of Rs 3,000 crore. The pipeline will carry natural gas from Kochi in Kerala through Ernakulam, Thrissur, Palakkad, Malappuram, Kozhikode, Kannur and Kasargod districts to Mangaluru in Dakshina Kannada district of Karnataka. The 450-km long pipeline has been built by GAIL (India) Ltd

Q8. Name the ministry that has started the ambitious Project of Sagarmala Seaplane Services (SSPS) with potential airline operators?

  1. Ministry of Road Transport
  2. Ministry of Ports, Shipping and Waterways
  3. Ministry of Earth Sciences
  4. Ministry of New and Renewable Energy

Answer: (2)
The Ministry of Ports, Shipping and Waterways is starting the ambitious Project of Sagarmala Seaplane Services (SSPS) with potential airline operators.

Q9. Over 1,700 migratory birds in famous Pong Dam sanctuary were found dead under mysterious circumstances. Name the state where Pong Dam sanctuary is situated?

  1. Assam
  2. Haryana
  3. Himachal Pradesh
  4. Punjab

Answer: (3)
Over 1,700 migratory birds in Himachal Pradesh’s famous Pong Dam sanctuary were found dead under mysterious circumstances. The birds, most of them bar-headed geese, have tested positive for bird flu according to officials, making Himachal the fourth state to report cases of the dreaded avian influenza in recent days.

Q10. Name the state where TRIFED has announced to set up five TRIFOOD Parks?

  1. Madhya Pradesh
  2. Bihar
  3. Jharkhand
  4. Rajasthan

Answer: (1)
The Tribal Co-operative Marketing Development Federation of India- TRIFED signed a Memorandum of Understanding with Akhil Bhartiya Vanvasi Kalyan Kendra to set up TRIFOOD Parks in 5 districts in Madhya Pradesh

Q11. Name the country that has recently begun purchasing rice grains from India for the first time in several decades?

  1. China
  2. USA
  3. Sri Lanka
  4. Vietnam

Answer: (4)
In a major development, Vietnam has begun purchasing rice grains from India for the first time in several decades. This is despite the fact that the Southeast Asian country is the third-largest exporter of rice in the world

Q12. Name the river over which world’s largest floating 600 MW solar energy project shall be constructed by India?

  1. Godavari
  2. Narmada
  3. Brahmaputra
  4. Kaveri

Answer: (2)
The world’s largest floating 600 MW solar energy project to be constructed at Omkareshwar dam on Narmada river in Khandwa district of Madhya Pradesh will begin power generation by year 2022-23. The estimated investment in this project stands at Rs 3,000 crore

Q13. Where Assam Rifles Public School has been launched recently as a Khelo India Sports School?

  1. Guwahati
  2. Silchar
  3. Shillong
  4. Tezpur

Answer: (3)
Union Minister for Youth Affairs and Sports Kiren Rijiju launched the Assam Rifles Public School in Shillong as a Khelo India Sports School. At present, nine Sports Schools have been approved across the country, out of which five are managed by Defence and Paramilitary forces. In the North-East Region, Assam Rifles Public School is the first Sports School announced under Khelo India scheme.

Q14. 2020 was the _____ warmest year on record since 1901 as per statement by IMD.

  1. Eight
  2. Tenth
  3. Twelfths
  4. Fifteenth

Answer: (1)
The Climate Research and Services (CRS) of the India Meteorological Department (IMD) has issued a Statement on Climate of India during 2020. The year 2020 as the eighth warmest year on record since 1901

SEBI Grade A Test Series

Q15. Who will conduct the national level voluntary online exam on ‘gau vigyan’ (cow science)?

  1. Visakha Society for the Protection and Care of Animals
  2. Sanjay Gandhi Animal Care Centre (SGACC)
  3. Peta India
  4. Rashtriya Kamdhenu Aayog

Answer: (4)
The government has recently announced a national level voluntary online exam on ‘gau vigyan’ (cow science) which will be held on 25th February. This is organized to generate interest among the students and the general public regarding the cow and its benefits. This is the first-ever exam of this kind to be conducted by Rashtriya Kamdhenu Aayog

Q16. According to Global Economic Prospects by World Bank, the Global economic growth is projected to grow by ___in 2021

  1. 6%
  2. 5%
  3. 4%
  4. 3%

Answer: (3)
The World bank released the Global Economic Prospects. The global economy is expected to expand by 4 per cent in 2021, assuming an initial COVID-19 vaccine rollout becomes widespread throughout the year

Q17. Name the state/UT that issued guidelines to reduce the weight of school bags for students?

  1. Chandigarh
  2. Delhi
  3. Haryana
  4. Rajasthan

Answer: (2)
The Delhi government has issued guidelines to reduce the weight of school bags for students of primary, secondary and senior secondary schools, under its School Bag Policy 2020. It recommended a maximum bag weight of 3.5-5 kg. The weight of school bags for students between classes 1-10 should not be more than 10 per cent of their body weight.

Q18. Who has decided to introduce a standard home insurance policy ‘Bharat Griha Raksha’?

  1. IRDAI
  2. SBI General Insurance
  3. Bajaj Alliance Life Insurance
  4. RBI

Answer: (1)
The Insurance Regulatory and Development Authority of India (Irdai) has decided to introduce a standard home insurance policy that will cover the risks associated with natural calamities like cyclone, flood, earthquake and also fire.

Q19. Name the country with which India has recently signed an MoU to facilitate movement and approval of skilled workers from India?

  1. USA
  2. China
  3. Japan
  4. Australia

Answer: (3)
A Memorandum of Cooperation (MOC) has been signed by the Government of India and the Government of Japan, to facilitate movement and approval of skilled workers from India to Japan, to work in 14 specific sectors.

Q20. Name the chairman of advisory council (AC) constituted by RBI for managing the payment infrastructure development fund?

  1. MK Jain
  2. MD Patra
  3. Rajeshwar Rao
  4. BP Kanungo

Answer: (4)
The Reserve Bank of India (RBI) has announced the operationalisation of the payment infrastructure development fund (PIDF) scheme. An advisory council (AC) under the chairmanship of RBI deputy governor BP Kanungo has been constituted for managing the PIDF

Q21. Who became the first woman to officiate at a men’s Test match?

  1. Claire Polosak
  2. Kathy Cross
  3. Kim Cotton
  4. Lauren Agenbag

Answer: (1)
Australia’s Claire Polosak became the first woman to officiate at a men’s Test match

Q22. Name the high court that has ruled that using the name of God to sell any article claiming that it had supernatural powers is illegal?

  1. Chennai High Court
  2. Kolkata High Court
  3. Bombay High Court
  4. Chandigarh High Court

Answer: (3)
The Bombay High Court ruled that using the name of God to sell any article claiming that it had supernatural powers is illegal. The court added that it falls under the Maharashtra prevention and eradication of Human sacrifice and other inhuman, evil, and Aghori practices and black magic act

Q23. Who has signed MoU with KVIC for supply of 1,72,000 cotton durries every year?

  1. BSF
  2. ITBP
  3. CISF
  4. CRPF

Answer: (2)
Khadi and Village Industries Commission has signed MoU with Indo-Tibetan Border Police, ITBP for supply of 1,72,000 cotton durries every year. The total value of these durries is eight crore 74 lakh.

Q24. Name the head of committee formed to protect language, land, culture of Ladakh?

  1. Kirit Parikh
  2. Bibek Debroy
  3. B P Jeevan Reddy
  4. G Kishan Reddy

Answer: (4)
The government has decided to form a committee to protect the language, culture and land of Ladakh and ensuring citizen’s participation in the Union Territory’s development.  The Committee will be headed by the Minister of State for Home G Kishan Reddy and will include elected representatives from Ladakh, Ladakh Autonomous Hill Development Council, central government, and the Ladakh administration

Q25. Name the head of academic advisory council set up by RBI to advise the full-time director of the central bank’s College of Supervisors (CoS)?

  1. MK Jain
  2. N S Vishwanathan
  3. R Gandhi
  4. BP Kanungo

Answer: (2)
The Reserve Bank of India (RBI) has set up an academic advisory council with former deputy governor N S Vishwanathan as the chairperson to advise the full-time director of the central bank’s College of Supervisors (CoS)

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 6th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 7th 2021, Daily Current Affairs Quiz January 7th 2021, Current Affairs Quiz January 7th 2021 Daily