Current Affairs Quiz January 3rd 2020 for RBI/NABARD

January 3, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz January 3rd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 3rd 2020

Q1. Which among the following are only Indian(s) featured in Wisden’s T20 International team of the decade?

  1. Virat Kohli
  2. Jasprit Bumrah
  3. M S Dhoni
  4. Only 1 & 2

Answer: (4)
India skipper Virat Kohli and pace spearhead Jasprit Bumrah were the only two Indians in Wisden’s T20 International team of the decade, which didn’t feature Mahendra Singh Dhoni

Q2. In which state ‘Dhanu Jatra’ begun recently?

  1. Odisha
  2. Madhya Pradesh
  3. Andhra Pradesh
  4. Karnataka

Answer: (1)
The famous 11-day long ‘Dhanu Jatra’, considered as the largest open-air theatre of the world begins at Bargarh in western Odisha

Q3. Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has announced that it has paid ______ as Integrated Goods and Services Tax (IGST) refunds to exporters.

  1. Rs 1,15,000 crore
  2. Rs 1,12,000 crore
  3. Rs 1,10,000 crore
  4. Rs 1,05,000 crore

Answer: (2)
The Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC) has paid over 83500 exporters the IGST refunds worth Rs 1.12 lakh crore

Q4. Who has conducted the 16th edition of India State of Forest Report (ISFR)?

  1. Forest Survey of India
  2. Food Corporation of India
  3. Department of Environment and Forest
  4. Ministry of Environment and Forests

Answer: (1)
ISFR is a biennial publication of Forest Survey of India (FSI), an organization under the Ministry of Environment Forest & Climate Change

Q5. Which state has highest forest cover as per India State of Forest Report, 2019?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Manipur
  3. Mizoram
  4. Nagaland

Answer: (3)
In terms of forest cover as percentage of total geographical area, the top five States are Mizoram (85.41%), Arunachal Pradesh (79.63%), Meghalaya (76.33%), Manipur (75.46%) and Nagaland (75.31%)

Q6. Where will Third Khelo India youth games to be held?

  1. Hyderabad
  2. Guwahati
  3. Pune
  4. Ahmedabad

Answer: (2)
Third Khelo India youth games to be held in Guwahati in Jan 2020. The third Khelo India youth games will be held in Guwahati between 10th and 22nd of next month.

Q7. Commonwealth Games 2022 to be held in ____?

  1. New Delhi
  2. Beijing
  3. Johannesburg
  4. Birmingham

Answer: (4)
The 2022 Commonwealth Games, officially known as the XXII Commonwealth Games and commonly known as Birmingham 2022, is an international multi-sport event for members of the Commonwealth that is scheduled to be held in Birmingham

Q8. Which city has topped the cleanliness charts for two consecutive quarters among cities with over 10 lakh population in the Swachh Survekshan 2020?

  1. Indore
  2. Chennai
  3. Kolkata
  4. Pune

Answer: (1)
Indore and Jamshedpur have topped the cleanliness charts for two consecutive quarters among cities with over 10 lakh population and with 1 lakh to 10 lakh population respectively

Q9. Which country is the first country in the world with a government-led, sub-national measure of progress on Sustainable Development Goals?

  1. China
  2. India
  3. Japan
  4. USA

Answer: (2)
India is the first country in the world with a government-led, sub-national measure of progress on Sustainable Development Goals

Q10. Which state has achieved the first rank in the composite SDG Index?

  1. Himachal Pradesh
  2. Bihar
  3. Kerala
  4. Sikkim

Answer: (3)
Kerala achieved the first rank in the composite SDG Index with a score of 70, followed by Himachal Pradesh at 69

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 2nd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 3rd 2020, Daily Current Affairs Quiz January 3rd 2020, Current Affairs Quiz January 3rd 2020 Daily