Current Affairs Quiz January 31st 2020 for RBI/NABARD

January 31, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz January 31st 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 30th 2020

Q1. Where does India’s first e-waste clinic is being opened?

  1. Bhopal
  2. Indore
  3. Ahmedabad
  4. Bengaluru

Answer: (1)
Country’s first e-waste clinic is being opened in Bhopal, Madhya Pradesh. It would enable segregation, processing and disposal of waste from both household and commercial units.

Q2. Which state has been selected for the Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar 2020?

  1. Himachal Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Uttarakhand
  4. Gujarat

Answer: (3)
Subhash Chandra Bose Aapda Prabandhan Puraskar 2020 award will be conferred to Uttarakhand’s Disaster Mitigation & Management Centre in the institution category

Q3. Who has been conferred with the outstanding mediaperson in a national award instituted by Kerala Media Academy?

  1. Ram
  2. D K Kunte
  3. Shanti Prasad Jain
  4. Rajesh Ramachandran

Answer: (1)
Ram, chairman of The Hindu Group Publishing Private Limited, has been selected as the outstanding mediaperson in a national award instituted by Kerala Media Academy

Q4. Which state has emerged as the top state in the country in vegetable production in 2018-19?

  1. Bihar
  2. Punjab
  3. Haryana
  4. West Bengal

Answer: (4)
West Bengal has emerged as the top state in the country in vegetable production in 2018-19, according to horticulture production data released by the Central government

Q5. Where does the two-day ‘Innovation Festival’ held recently?

  1. Kolkata
  2. Itanagar
  3. Guwahati
  4. Delhi

Answer: (2)
In Arunachal Pradesh, the two-day  ‘Innovation Festival’ kicked off at the Science Centre at Itanagar

Q6. The government has announced sale of ____ per cent stake in debt-laden Air India.

  1. 25
  2. 50
  3. 75
  4. 100

Answer: (4)
The government on Monday announced sale of 100 per cent stake in debt-laden Air India as it issued the preliminary bid document for the strategic disinvestment

Q7. In which city India’s 1st Super Fab Lab has been inaugurated?

  1. Trivandrum
  2. Kochi
  3. Delhi
  4. Goa

Answer: (2)
The country’s first Super Fab Lab, which will give a major push to the hardware industry in the country and the only such facility outside the U.S., was launched at the Integrated Startup Complex of the Kerala Startup Mission (KSUM) in Kochi

Q8. Which state has launched Shiv Bhojan’ scheme?

  1. Himachal Pradesh
  2. Andhra Pradesh
  3. Uttarakhand
  4. Maharashtra

Answer: (4)
The Maharashtra government has launched the ‘Shiv Bhojan’ scheme which aims to provide a meal to the poor at subsidized rates.

Q9. Which state has recently adopted a resolution to abolition the legislative council?

  1. Himachal Pradesh
  2. Andhra Pradesh
  3. Uttarakhand
  4. Maharashtra

Answer: (2)
The Andhra Pradesh Assembly has passed a resolution to pave way for abolition of the Legislative Council.

Q10. Who has been appointed as the new Indian Ambassador to the United States?

  1. Taranjit Singh Sandhu
  2. Siddhartha Chattopadhyay
  3. Pradip Kumar Yadav
  4. None of the above

Answer: (1)
Senior Indian Foreign Service officer (IFS) Taranjit Sandhu has been appointed as India’s ambassador to the United States (US)

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 28th & 29th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 31st 2020, Daily Current Affairs Quiz January 31st 2020, Current Affairs Quiz January 31st 2020 Daily