Current Affairs Quiz January 29th & 30th 2020 for RBI/NABARD

January 30, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz January 29th & 30th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 29th & 30th 2020

Q1. Which state has topped the medal tally at Khelo India Youth Games 2020?

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Maharashtra
  4. Andhra Pradesh

Answer: (3)
Maharashtra maintained its supremacy in Khelo India Youth Games by improving upon its last year’s performance and finishing at the top of the table with a massive haul of 256 medals, comprising 78 gold, 77 silver and 101 bronze

Q2. Which has become the first telecom operator to facilitate UPI payments through its platform?

  1. Reliance Jio
  2. Bharti Airtel
  3. Vodaphone Idea
  4. Reliance Communication

Answer: (1)
RJio becomes the first telecom operator to facilitate UPI payments through its platform. It has launched the feature on the MyJio app

Q3. Which among the following is the focal country at 44th International Kolkata Book Fair?

  1. China
  2. Russia
  3. Japan
  4. Israel

Answer: (2)
The 44th International Kolkata Book fair will be held from 29th January to 9th February. Visitors will be allowed entry from 12pm to 8pm everyday. Russia will be the theme country for IKBF 2020

Q4. Which airport has got an exclusive ‘Women with wheels,’ taxi service that is unique as it is operated by women drivers, for women?

  1. Rajiv Gandhi International Airport
  2. Dabolim Airport
  3. Sardar Vallabhbhai Patel International Airport
  4. Indira Gandhi International Airport

Answer: (4)
At the Indira Gandhi International Airport here is an exclusive ‘Women with wheels,’ taxi service that is unique as it is operated by women drivers, for women. The service, an initiative by ‘Sakha cabs’ was launched from the international airport from January 10 in a bid to make women feel safer.

Q5. International Day of Education is observed annually on _____?

  1. 22nd January
  2. 23rd January
  3. 24th January
  4. 25th January

Answer: (3)
The United Nations (UN) General Assembly adopted a resolution declaring January 24 as ‘International Day of Education’. This year’s theme is “Learning for people, planet, prosperity and peace

Q6. National Girl Child Day is observed annually on ____?

  1. 22nd January
  2. 23rd January
  3. 24th January
  4. 25th January

Answer: (3)
The National Girl Child Day is celebrated every year on January 24 in India to raise the awareness among people about all the inequalities faced by the girl child in the society

Q7. Who has launched Vyommitra, a half-humanoid robot for Gaganyaan Space Mission?

  1. NASA
  2. ISRO
  3. DRDO
  4. IISc

Answer: (2)
Space agency ISRO has unveiled a robot which will travel to space as part of its unmanned space mission to be launched this year as a prelude to the manned Gaganyaan mission. The half-humanoid robot, named ‘Vyom Mitra’ or a friend in the sky, is capable of conversing with astronauts, recognising them, and responding to their queries

Q8. Who has signed USD 210 million loan agreement with government of India for Maharashtra Agribusiness and Rural Transformation Project?

  1. World Bank
  2. IMF
  3. ADB
  4. AIIB

Answer: (1)
The Government of India, the Government of Maharashtra and the World Bank have signed a loan agreement of USD 210 million for Maharashtra Agribusiness and Rural Transformation Project

Q9. World Archery has lifted the ban from which country?

  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. India

Answer: (4)
In a big boost to Indian archers’ preparations for the Tokyo Olympics, the world body hasconditionally lifted the suspension on India, less than a week after the embattled national federation held its elections.

Q10. National Voters’ Day is celebrated annually in India on ____?

  1. 22nd January
  2. 23rd January
  3. 24th January
  4. 25th January

Answer: (4)
In order to encourage more young voters to take part in the political process, Government of India has decided to celebrate January 25 every year as “National Voters’ Day”

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 28th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 29th & 30th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 29th & 30th 2020, Current Affairs Quiz January 29th & 30th 2020 Daily