Current Affairs Quiz January 28th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 28th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 28th 2020

Q1. What is the projected growth rate of India in 2021 as per World Economic Outlook Update?

  1. 4.8%
  2. 5.8%
  3. 6.5%
  4. 6.6%

Answer: (3)
IMF expects growth to be 5.8% in 2020 and rise to 6.5% in 2021.

Q2. What will be global growth rate in FY2020 as per World Economic Outlook Update?

  1. 3.3%
  2. 3.4%
  3. 3.5%
  4. 3.6%

Answer: (1)
IMF projected the global economy to grow by 3.3 per cent in the current calendar year

Q3. Who has launched has launched the blockchain based Vajra Platform to make payments fast and secure?

  1. RBI
  2. NPCI
  3. NIC
  4. C-DAC

Answer: (2)
The National Payments Corporation of India (NPCI) has launched the Vajra Platform to make payments fast and secure. Based on blockchain technology, the primary highlight of the Vajra Platform is that it automates clearing and settlement of payments, drastically reducing the need for manual reconciliation.

Q4. Which bank launched cardless cash withdrawal facility from its ATMs?

  1. HDFC Bank
  2. SBI
  3. Kotak Mahindra Bank
  4. ICICI Bank

Answer: (4)
ICICI Bank has launched cardless cash withdrawal facility from its ATMs with a per day transaction limit of Rs 20,000.

Q5. In which country India has inaugurated the first convention centre to honour the memory of Mahatma Gandhi.?

  1. Niger
  2. Mali
  3. Chad
  4. Algeria

Answer: (1)
External Affairs Minister S. Jaishankar and President of Niger Mahamadou Issoufou has jointly inaugurated the first convention centre established in Africa by India to honour the memory of Mahatma Gandhi.

Q6. Katerina Sakellaropoulou has been elected as first female president of which country?

  1. Turkey
  2. Bulgaria
  3. Albania
  4. Greece

Answer: (4)
High court judge and human rights advocate Katerina Sakellaropoulou has been elected Greece’s first female president by parliament

Q7. Which among the following’s Certificate of Authorisation (CoA) has been cancelled by Reserve Bank of India?

  1. iMobile
  2. Kotak-811
  3. M-Pesa
  4. Yono Lite

Answer: (3)
The Reserve Bank of India has cancelled the Certificate of Authorisation (CoA) of Vodafone m-pesa on account of voluntary surrender of authorisation

Q8. RBI has raised short-term investment limit of FPIs to ____ of their portfolios in central and state government securities, including in treasury bills?

  1. 25%
  2. 30%
  3. 35%
  4. 40%

Answer: (2)
RBI has notified that foreign portfolio investors (FPIs) can now invest 30 per cent of their portfolios in central and state government securities, including in treasury bills, from the 20 per cent earlier

Q9. What is India’s position in 12th edition of the Democracy Index 2019?

  1. 51st
  2. 59th
  3. 63rd
  4. 76th

Answer: (1)
India slipped 10 places to 51st position in the 2019 Democracy Index’s global ranking

Q10. Which country topped the 12th edition of the Democracy Index 2019?

  1. Iceland
  2. Sweden
  3. New Zealand
  4. Norway

Answer: (4)
The overall list was topped by Norway, followed by Iceland and Sweden. Other countries in the top 10 include New Zealand at the fourth place, Finland (5th), Ireland (6th), Denmark (7th), Canada (8th), Australia (9th) and Switzerland (10th) in Democracy Index 2019

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 27th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 28th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 28th 2020, Current Affairs Quiz January 28th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

RBI Grade B 2020 Online Course

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook