Current Affairs Quiz January 26th & 27th 2021

January 27, 2021
Current Affairs Quiz January 26th & 27th 2021

Here is the Current affairs quiz January 26th & 27th 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 26th & 27th 2021

Q1. Name the freight train that has set record when it operated the longest freight train on the Indian Railways network?

  1. Vasuki
  2. Manushi
  3. Maneka
  4. Ramiya

Answer: (1)
Indian Railways’ South Eastern Central Railway(SECR) zone has created another record when it operated the longest freight train on the Indian Railways network. The total length of the freight train was around 3.5 kilometers after joining the five rakes and it was named ‘Vasuki’. The distance between Bhilai to Korba is 224 kilometers and the long-haul freight train named ‘Vasuki’ covered the whole distance with five rakes of a freight train.

Q2. Which state has become the first state in the country with two airstrips on expressways?

  1. Maharashtra
  2. Bihar
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: (3)
With the completion of the construction of the 3,300-metre-long airstrip near Kurebhar on Purvanchal Expressway, Uttar Pradesh has become the first state in the country with two airstrips on expressways to facilitate emergency landing and take-off of fighter planes.  One airstrip is on Lucknow-Agra Expressway while the other is on Purvanchal Expressway

Q3. Name the state that has launched ‘PANKH Abhiyan’ for Girl Child?

  1. Maharashtra
  2. Bihar
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: (4)
In Madhya Pradesh, Chief Minister Shivraj Singh Chouhan launched a new scheme ‘PANKH Abhiyan’ on 24 January, to mark the occasion of National Girl Child Day.

Q4. Marcelo Rebelo de Sousa has won a second five-year term as President of which country?

  1. Spain
  2. Portugal
  3. Germany
  4. Morocco

Answer: (2)
Portugal’s president Marcelo Rebelo de Sousa was returned to office for a second term where he captured 61.5% of the vote, with 98.5% of districts reporting

RBI Grade B Test Series

Q5. India has recently celebrated its ______ Republic Day

  1. 69th
  2. 70th
  3. 71st
  4. 72nd

Answer: (4)

Q6. International Monetary Fund (IMF) has projected the Indian economy to contract by ___ per cent in the current financial year 2020-21

  1. 8
  2. 8.3
  3. 8.9
  4. 9.1

Answer: (1)
The International Monetary Fund (IMF) has pegged the Indian economy to contract by 8 per cent in the current financial year 2020-21, in its latest World Economic Outlook, released on 26 January 2021. The IMF expects GDP of India to rise to 11.5 per cent in the next financial year i.e. 2021-22.

Q7. India’s GDP to contract ____ in FY21 as per FICCI survey

  1. 6.5%
  2. 7.1%
  3. 7.9%
  4. 8%

Answer: (4)
The gross domestic product (GDP) of India is expected to contract by 8 per cent in 2020-21, according to the latest Economic Outlook Survey of Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI)

Q8. A large-scale tri-service joint amphibious exercise AMPHEX – 21 was conducted at ______

  1. Lakshadweep
  2. Andaman & Nicobar
  3. Goa
  4. Mumbai

Answer: (2)
The Indian military has carried out a large-scale conjoint training exercise, codenamed Kavach or shield, in the Andaman Sea and Bay of Bengal to fine-tune joint war-fighting capabilities

Q9. India’s economic growth is forecast to be ____ in the Calendar Year 2021 by the UN.

  1. 7.1%
  2. 7.2%
  3. 7.3%
  4. 7.4%

Answer: (3)
India’s economic growth is forecast to be 7.3 per cent in the Calendar Year 2021 by the UN. The Indian economy is estimated to contract by 9.6 per cent in the Calendar year 2020, as per the World Economic Situation and Prospects 2021, produced by the United Nations Department of Economic and Social Affairs (UNDESA).

Q10. Who has broken the world record of the most number of satellites carried by a single rocket as Falcon 9 carried as many as 143 payloads into space?

  1. SpaceX
  2. ISRO
  3. NASA
  4. JAXA

Answer: (1)
Elon Musk’s SpaceX has managed to break the world record of the most number of satellites carried by a single rocket as Falcon 9 carried as many as 143 payloads into space

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 24th & 25th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 26th & 27th 2021, Daily Current Affairs Quiz January 26th & 27th 2021, Current Affairs Quiz January 26th & 27th 2021 Daily