Current Affairs Quiz January 26th 2020 for RBI/NABARD

SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz January 26th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 26th 2020

Q1. Who has received the approval from the Department of Telecommunications for increasing the limit of foreign investment up to 100% of the paid-up capital?

  1. Bharti Airtel
  2. Vodaphone
  3. Reliance Communication
  4. Idea

Answer: (2)
Bharti Airtel has received the approval from the Department of Telecommunications for increasing the limit of foreign investment up to 100% of the paid-up capital,

Q2. India has started screening of all incoming passengers coming from ____ to prevent outbreak of a Novel Coronavirus (2019-nCoV).

  1. China and Hongkong
  2. China and Nepal
  3. China and Japan
  4. China and South Korea

Answer: (1)
The Cochin International Airport (CIAL) has started screening all incoming passengers from China and Hong Kong, following the outbreak of a Novel Coronavirus (2019-nCoV)

Q3. Who is the head of committee formed by Supreme Court to draft legislation to give legal sanctity to disputes settled through mediation?

  1. Abhay Manohar Sapre
  2. Madan Lokur
  3. Arjan Kumar Sikri
  4. Niranjan Bhat

Answer: (4)
The Supreme Court has, through a unique step, set up a panel to firm up a draft legislation to give legal sanctity to disputes settled through mediation. The panel, to be headed by mediator Niranjan Bhat, will recommend a code of conduct for mediators, who are legal experts

Q4. Who among the following has not been inducted in All India Council of Sports (AICS) recently?

  1. Rahul Dravid
  2. Deepa Malik
  3. Yogeshwar Dutt
  4. Anjali Bhagwat

Answer: (1)
Celebrated wrestler Yogeshwar Dutt and Paralympian Deepa Malik are among the new inductees in the government’s All India Council of Sports (AICS). Some other renowned new entrants in the Council are former shooter Anjali Bhagwat, footballer Renedy Singh, and mountaineer Bachendri Pal. Senior India off-spinner Harbhajan Singh has also been inducted in the council.

Q5. RBI becomes ____ largest central bank buyer of gold in 2019 in the world

  1. 4th
  2. 5th
  3. 6th
  4. 7th

Answer: (3)
The RBI holds 625.2 tonnes of gold, forming 6.6 per cent of its forex reserves. It became the sixth largest buyer when it purchased 25.2 tonnes in first 10 months of 2019 to hedge government’s sovereign gold bond issue.

Q6. Which institute will train crowd management and effective communication to Uttar Pradesh (UP) police?

  1. IIT Delhi
  2. IIM Indore
  3. IIM Mumbai
  4. IIM Delhi

Answer: (2)
The Indian Institute of Management Indore in Madhya Pradesh will teach lessons on crowd management and effective communication to Uttar Pradesh (UP) police

Q7. Which metro has launched redBus Carpool services for Metro rail commuters?

  1. Hyderabad
  2. Delhi
  3. Bengaluru
  4. Lucknow

Answer: (1)
Hyderabad Metro Rail Limited has launched redBus Carpool services for Metro rail commuters

Q8. What is the theme of United Nations AIDS (UNAIDS) programme 2020?

  1. Breaking Barriers, Building Bridges
  2. Ending the HIV/AIDS Epidemic: Community by Community
  3. My Health, My Right
  4. Access for all: Leveraging Innovations, Investments and Partnerships for Health

Answer: (4)

Q9. Which has become the first state in the country where the government has made a policy to lease agricultural land?

  1. Uttarakhand
  2. Andhra Pradesh
  3. Haryana
  4. Punjab

Answer: (1)
Uttarakhand has become the first state in the country where the government has made a policy to lease agricultural land. In lieu of giving land on a 30-year lease, the concerned farmer will get the rent for the land.

Q10. What is the projected growth rate of India in FY20 according to World Economic Situation and Prospects (WESP) 2020?

  1. 5.6%
  2. 5.7%
  3. 5.8%
  4. 5.9%

Answer: (2)
The United Nations World Economic Situation and Prospects (WESP) 2020 has lowered its GDP growth estimate for India to 5.7 percent in the current fiscal

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 25th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 26th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 26th 2020, Current Affairs Quiz January 26th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook