Current Affairs Quiz January 25th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 25th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 25th 2020

Q1. Who released the Global Social Mobility Report 2020?

  1. World Bank
  2. IMF
  3. United Nations
  4. World Economic Forum

Answer: (4)
The World Economic Forum (WEF) has released its Global Social Mobility Index 2020. It evaluates a child’s ability to experience a better life than their parents, while relative social mobility examines how an individual’s socio-economic circumstance inherited at birth has affected their outcome in life

Q2. Who has released the World Economic Situation and Prospects Report 2020?

  1. World Bank
  2. IMF
  3. United Nations
  4. World Economic Forum

Answer: (3)
The United Nations’ flagship publication on expected trends in the global economy, the World Economic Situation and Prospects 2020 is produced annually by the UN Department of Economic and Social Affairs (DESA), the UN Conference on Trade and Development (UNCTAD) and the five UN regional commissions

Q3. Who acquired the Uber Eats business in India?

  1. Zomato
  2. Swiggy
  3. Flipkart
  4. Amazon

Answer: (1)
Zomato has acquired the Indian operations of Uber Eats, the food delivery biz run by Uber, for around $350 million.

Q4. Who will chair the National Startup Advisory Council recently set up by government?

  1. Minister for Finance
  2. Minister for Commerce & Industry
  3. Minister for IT
  4. Minister for Home Affairs

Answer: (2)
The government has set up a National Startup Advisory Council to advise the Centre on measures needed to build a strong ecosystem for nurturing innovation and start-ups in the country. The Council, which will be chaired by the commerce minister, will consist of non-official members to be nominated by the Centre, founders of successful start-ups, veterans who have grown and scaled companies in India, persons capable to represent interests of investors into start-ups.

Q5. Who has chaired the 32nd interaction through PRAGATI- the ICT-based, multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation?

  1. Rajnath Singh
  2. Amit Shah
  3. Nirmala Sitharaman
  4. Narendra Modi

Answer: (4)
Prime Minister Narendra Modi has chaired the 32nd interaction through PRAGATI- the ICT-based, multi-modal platform for Pro-Active Governance and Timely Implementation in New Delhi

Q6. The President of _____ has been invited as the chief guest on 71st Republic Day.

  1. Brazil
  2. Russia
  3. USA
  4. Japan

Answer: (1)
Brazilian President Jair Messias Bolsonaro will arrive in New Delhi to attend the 71st Republic Day celebrations as the chief guest,

Q7. Which state/UT has made it mandatory for school students to read the Preamble to Constitution?

  1. Gujarat
  2. Uttar Pradesh
  3. Maharashtra
  4. New Delhi

Answer: (3)
The Maharashtra government has ordered that school students across the state must recite the Preamble to the Indian Constitution, during their morning assemblies from January 26

Q8. Which state has launched Mukhyamantri Krishak Durghatna Kalyan Yojana?

  1. Punjab
  2. Uttar Pradesh
  3. Maharashtra
  4. New Delhi

Answer: (2)
Uttar Pradesh Government has launched Mukhyamantri Krishak Durghatna Kalyan Yojana which will provide financial assistance to family of farmers who die or become handicapped while working in fields

Q9. The statehood day of Meghalaya is observed annually on ____?

  1. 24th January
  2. 23rd January
  3. 22nd January
  4. 21st January

Answer: (4)
On 21st January 1972, Manipur, Meghalaya and Tripura became full-fledged states under the North Eastern Region (Reorganisation) Act, 1971

Q10. Who has acquired the Essel Finance’s micro, small and medium enterprises (MSME) loan business?

  1. Adani Capital Private Ltd
  2. Shriram Transport Finance Company Limited
  3. Muthoot Finance Ltd.
  4. HDB Finance Services

Answer: (1)
Adani Capital Pvt. Ltd, the NBFC arm of the Adani Group, focused on lending to small & micro entrepreneurs, has acquired Essel Finance’s MSME loan business

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 24th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 25th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 25th 2020, Current Affairs Quiz January 25th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

RBI Grade B 2020 Online Course

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook