Current Affairs Quiz January 22nd & 23rd 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 22nd & 23rd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 22nd & 23rd 2020

Q1. Which state has signed a memorandum of understanding (MoU) with International Union for Conservation of Nature’s (IUCN) to red-listing of orchids?

  1. Andhra Pradesh
  2. Arunachal Pradesh
  3. Punjab
  4. Mizoram

Answer: (2)
Arunachal Pradesh has signed a memorandum of understanding (MoU) with the IUCN

Q2. Which railway zone has signed an MoU with the State Bank of India for doorstep banking facility?

  1. Central Railway
  2. Northern Railway
  3. Eastern Railway
  4. South Central Railway

Answer: (4)
Indian Railways’ South Central Railway(SCR) zone has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with State Bank of India(SBI) for ‘doorstep banking’

Q3. Which insititute has signed an MoU with the video sharing platform “TikTok”?

  1. IIM Indore
  2. IIT Delhi
  3. IISc
  4. IIT Mumbai

Answer: (1)
IIM Indore and TikTok will jointly lead an India wide conversation and dialogue series together with the faculty and students on responsible leadership and how to make policy work better for people.

Q4. The government has signs MoU with ____ for loan of $88 million of Assam Inland Water Transport Project.

  1. ADB
  2. IMF
  3. World Bank
  4. AIIB

Answer: (3)
The Government of India, the Government of Assam and the World Bank signed a loan agreement of $88 million to help modernize Assam’s passenger ferry sector that runs on its rivers including the mighty Brahmaputra.

Q5. What is the rank of India’s passport in Henley Passport Index 2020?

  1. 67th
  2. 71st
  3. 82nd
  4. 84th

Answer: (4)
Henley Passport Index 2020 recently released the rankings of the world’s most powerful passports. Indian passport has ranked 84th in the list

Q6. Which country topped the Henley Passport Index 2020?

  1. Japan
  2. Singapore
  3. Germany
  4. South Korea

Answer: (1)
Henley Passport Index 2020 recently released the rankings of the world’s most powerful passports. Indian passport has ranked 84th in the list while Japan’s passport ranked 1st in the index

Q7. Which country will host the 19th Edition of Shanghai Cooperation Organization (SCO) Council of Heads of Government meeting 2020?

  1. China
  2. Pakistan
  3. India
  4. Sri Lanka

Answer: (3)
India will host the 19th Council of Heads of Government of the Shanghai Cooperation Organisation next year, the first such high level meeting of the eight-member grouping to be organised by New Delhi after its admission to the bloc in 2017

Q8. Microsoft has announced that it would become “carbon negative” by year ____?

  1. 2028
  2. 2030
  3. 2032
  4. 2035

Answer: (2)
Microsoft Corp. has announced a ambitious goal and a new plan to reduce and ultimately remove its carbon footprint. By 2030 Microsoft will be carbon negative, and by 2050 Microsoft will remove from the environment all the carbon the company has emitted either directly or by electrical consumption since it was founded in 1975

Q9. Which country has hosted the ICC Under-19 World Cup Cricket 2020?

  1. India
  2. Australia
  3. England
  4. South Africa

Answer: (4)
The 2020 ICC Under-19 Cricket World Cup is an international limited-overs cricket tournament currently being held in South Africa from 17 January to 9 February 2020.

Q10. Which country has started production of S-400 long-range surface-to-air missile systems for India?

  1. Russia
  2. Israel
  3. USA
  4. France

Answer: (1)
Russia has started production of S-400 long-range surface-to-air missile systems for India and all the five units will be delivered by 2025

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 21st 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 22nd & 23rd 2020, Daily Current Affairs Quiz January 22nd & 23rd 2020, Current Affairs Quiz January 22nd & 23rd 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

RBI Grade B 2020 Online Course

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook