Current Affairs Quiz January 21st 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 21st 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 21st 2020

Q1. Indian Army Day is observed annually on ____?

  1. 15th January
  2. 16th January
  3. 17th January
  4. 18th January

Answer: (1)
Indian Army Day is celebrated on 15 January every year in India, in recognition of Field Marshal Kodandera M. Cariappa’s taking over as the first Commander-in-Chief of the Indian Army from General Sir Francis Butcher, the last British Commander-in-Chief of India

Q2. Who will invest an incremental $ 1 billion in digitising Small and Medium Businesses (SMBs) in India?

  1. Wal-Mart
  2. Microsoft
  3. Google
  4. Amazon

Answer: (4)
Amazon will invest an incremental $ 1 billion in digitising Small and Medium Businesses (SMBs) in India

Q3. Who has been conferred with the ‘Muppavarapu Venkaiah Naidu National Award for Excellence’ for his distinguished contribution to the field of agriculture?

  1. Vandana Shiva
  2. S. Swaminathan
  3. A. Siddiq
  4. Hari Jain Krishan

Answer: (2)
Eminent Agricultural Scientist Dr M S Swaminathan was presented the ‘MuppavarapuVenkaiah Naidu National Award for Excellence’ for his distinguished contribution to the field of agriculture. The Award instituted by the Muppavarapu Foundation was announced recently during its 10th anniversary celebrations in Hyderabad. It carries a cash prize of Rs. 5 lakhs and a citation

Q4. Who has been honoured with Global Child Prodigy Award?

  1. K. S. Iyengar
  2. Ajay Tokas
  3. Ishwar Sharma
  4. Ananda Balayogi Bhavanani

Answer: (3)
Ishwar Sharma from the UK has been honoured with the Global Child Prodigy Award 2020

Q5. Which city has been awarded for its initiatives for plastic waste management with the Swachhata Darpan Awards 2019?

  1. Bhubaneswar
  2. Puri
  3. Chandigarh
  4. Jaipur

Answer: (2)
Puri district has received the Swachhata Darpan Awards 2019.

Q6. Which city hosted the 7th Conference of Commonwealth Parliamentary Association (CPA) India Region?

  1. Lucknow
  2. Chandigarh
  3. Mumbai
  4. Trivandrum

Answer: (1)
The 7th conference of Commonwealth Parliamentary Association, India region held in State capital Lucknow from 15th to 19th January, 2020.

Q7. Robert Abela has become the Prime Minister of which country?

  1. Gozo
  2. Comino
  3. Malta
  4. None of the above

Answer: (3)
Robert Abela has won the elections to become the Prime Minister of Malta

Q8. Who has released the The Global Risks Report 2020?

  1. World Bank
  2. IMF
  3. IMD
  4. World Economic Forum

Answer: (4)
The Global Risks Report 2020 is released ahead of the World Economic Forum‘s Annual Meeting in Davos. The report urges governments and organizations to address the impact of specific threats and make preparations to contain potential fallout should they occur.

Q9. Which among the following hosted the 5th edition of Science Film Festival of India?

  1. Goa
  2. Mumbai
  3. Chandigarh
  4. New Delhi

Answer: (1)

Q10. The 1st-ever Food Processing Summit held at____?

  1. Jammu
  2. Delhi
  3. Ladakh
  4. Mumbai

Answer: (3)
Union Territory Ladakh is hosting the first ever Food Processing Summit to attract investors to the region.

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 20th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 21st 2020, Daily Current Affairs Quiz January 21st 2020, Current Affairs Quiz January 21st 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

RBI Grade B 2020 Online Course

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook