Current Affairs Quiz January 20th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 20th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 20th 2020

Q1. Where does 23rd National Youth Festival 2020 held?

  1. Trivandrum
  2. Lucknow
  3. Amritsar
  4. Chandigarh

Answer: (2)
The 23rd National Youth Festival 2020 held at Lucknow in Uttar Pradesh. The theme of the 23rd National Youth Festival 2020 is ‘FIT YOUTH FIT INDIA’

Q2. Where will 5th edition of “The Pulses Conclave 2020” going to be held?

  1. Maharashtra
  2. Haryana
  3. Kerala
  4. Madhya Pradesh

Answer: (1)
The 5th edition of the biennial global pulses conference,  ‘The Pulses Conclave 2020’ (TPC 2020), will be held from February 12 to 14, 2020 at Lonavala, Pune, Maharashtra.

Q3. The World Future Energy Summit held in ____?

  1. Johannesburg
  2. Vienna
  3. Abu Dhabi
  4. New York

Answer: (3)
The World Future Energy Summit held at Abu Dhabi, UAE.

Q4. National Youth Day is observed annually on ___?

  1. 12th January
  2. 13th January
  3. 15th January
  4. 17th January

Answer: (1)
National Youth Day is celebrated on 12 January being the birthday of Swami Vivekananda. In 1984 the Government of India declared this day as National Youth Day and since from 1985 the event is celebrated in India every year

Q5. Who will receive the BCCI’s prestigious Polly Umrigar Award for his super performance in international cricket in the 2018-19 season?

  1. Bhuvneshwar Kumar.
  2. Yuzvendra Chahal.
  3. Kuldeep Yadav.
  4. Jasprit Bumrah.

Answer: (4)
India’s fast bowling sensation Jasprit Bumrah will receive the prestigious Polly Umrigar Award for the best international cricketer (2018-19) at the BCCI Annual Awards

Q6. Which among the following included in the Shanghai Cooperation Organisation’s ‘8 Wonders of SCO’ list?

  1. Taj Mahal
  2. Qutub Minar
  3. Statue of Unity
  4. Charminar

Answer: (3)
The 182-meter tall Statue of Unity in Gujarat has been included in the Shanghai Cooperation Organisation’s ‘8 Wonders of SCO’ list

Q7. The SEBI has deferred its directive for listed companies to split the roles of chairman and managing director to ____?

  1. 1st April 2022
  2. 1st April 2023
  3. 1st April 2024
  4. 1st April 2025

Answer: (1)
Markets regulator Sebi has deferred by two years to April 2022 its directive for listed companies to split the roles of chairman and managing director

Q8. Armed Forces Veterans Day is observed annually on ____?

  1. 12th January
  2. 13th January
  3. 14th January
  4. 17th January

Answer: (3)
Armed Forces Veterans Day is observed each year on 14th January as a mark of respect and recognition of the services rendered by Filed Marshal KM Cariappa OBE – the first Indian Commander-in-Chief of the Indian Armed Forces who retired on 14 Jan 1953

Q9. Who has appointed as the Deputy Governor of Reserve Bank of India recently?

  1. Deepak Kumar Mohanty
  2. Rajeshwar Rao
  3. Malvika Sinha
  4. Michael Debaprata Patra

Answer: (4)
The government has appointed Michael Debaprata Patra as the deputy governor of the Reserve Bank of India (RBI). He was serving as an executive director at the central bank, comes nearly six months after former deputy governor Viral Acharya’s pre-mature resignation

Q10. Who has signed a deal for 5 years with GEFCO to digitally transform its worldwide operations?

  1. TCS
  2. Infosys
  3. HCL
  4. Wipro

Answer: (2)
Infosys signed a 5-year deal with leading European automotive logistics firm Gefco to digitise its worldwide operations

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 18th & 19th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 20th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 20th 2020, Current Affairs Quiz January 20th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

RBI Grade B 2020 Online Course

ADVERTISEMENT

Download Current Affairs Magazine

Follow Us On Facebook