Current Affairs Quiz January 18th & 19th 2020 for RBI/NABARD

January 19, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz January 18th & 19th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 18th & 19th 2020

Q1. What is the projected growth rate of India in FY 2020 as per SBI report ‘Ecowrap’?

  1. 4.6%
  2. 4.8%
  3. 5%
  4. 5.2%

Answer: (1)
The research desk of State Bank of India has lowered its GDP growth forecast for FY20 to 4.6 per cent from the earlier 5 per cent. The latest SBI Ecowrap report even predicted growth rate to remain below 6 per cent for the two years in a row.

Q2. The 27th edition of South Asian Trade and Travel Exchange Expo (SATTE) 2020 held at ____?

  1. Mumbai
  2. Ahmedabad
  3. Chandigarh
  4. New Delhi

Answer: (4)
The 27th edition of South Asian Trade and Travel Exchange Expo (SATTE) 2020 was held in New Delhi. The SATTE expo was supported by Ministry of Tourism, Government of India and sponsored by Jammu & Kashmir Tourism Department

Q3. What is India’s ranking in Henley Passport Index 2020?

  1. 82nd
  2. 84th
  3. 86th
  4. 88th

Answer: (2)
Indian passport, ranked 84th in the world’s most powerful passport index 2020

Q4. Which country’s passport topped the Henley Passport Index 2020?

  1. Singapore
  2. Germany
  3. Japan
  4. South Korea

Answer: (3)
Japan has the world’s strongest passport; Afghanistan, at rank 107, the weakest

Q5. Which team has won the 7th National Ice Hockey Championship women trophy?

  1. Chandigarh
  2. Delhi
  3. Maharashtra
  4. Ladakh

Answer: (4)
Ladakh has lifted the 7th National Ice Hockey Championship Women trophy

Q6. World Hindi Day is observed annually on ____?

  1. 10th January
  2. 11th January
  3. 15th January
  4. 18th January

Answer: (1)
World Hindi Day is celebrated on January 10 every year, marking the anniversary of first World Hindi Conference which was held in 1975

Q7. Who has released a report “National Strategy for Financial Inclusion (NSFI): 2019-2024“?

  1. NABARD
  2. RBI
  3. SEBI
  4. MCA

Answer: (2)
Shri M K Jain, Deputy Governor, RBI released the National Strategy for Financial Inclusion (NSFI): 2019-2024 at the High Level Meeting on Financial Inclusion for the North East region convened at Agartala

Q8. Which state has topped the State Energy Efficiency Index 2019?

  1. Haryana
  2. Kerala
  3. Karnataka
  4. All of the above

Answer: (4)
Haryana, Karnataka and Kerala have topped the State Energy Efficiency Index 2019. This index tracks the progress of Energy Efficiency (EE) initiatives in 36 states and union territories based on 97 significant indicators

Q9. Which Port Trust was renamed as Shyama Prasad Mukherjee Port?

  1. Mumbai Port Trust
  2. Kolkata Port Trust
  3. Chennai Port Trust
  4. Cochin Port Trust

Answer: (2)
Kolkata Port Renamed to Dr Syama Prasad Mookerjee Port

Q10. Where does mission PURVODAYA launched recently?

  1. Guwahati
  2. Patna
  3. Kolkata
  4. Dispur

Answer: (3)
Minister of Petroleum and Natural Gas & Steel Shri Dharmendra Pradhan has launched PURVODAYA: Accelerated development of eastern India through integrated steel hub in Kolkata, West Bengal

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 17th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 18th & 19th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 18th & 19th 2020, Current Affairs Quiz January 18th & 19th 2020 Daily