Current Affairs Quiz January 17th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz January 17th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 17th 2020

Q1. India under Prime Minister Narendra Modi has been listed as the ___ biggest geo-political risk of 2020, by the political risk consultancy – the Eurasia Group?

  1. 2nd
  2. 3rd
  3. 4th
  4. 5th

Answer: (4)
India under Prime Minister Narendra Modi has been listed as the fifth biggest geo-political risk of 2020, by the political risk consultancy – the Eurasia Group – in a list that is topped by elections in the US and followed by events and developments like the US-China technology tug of war on 5G as well as the trade war between Beijing and Washington

Q2. Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is celebrated annually on _____?

  1. 9th January
  2. 10th January
  3. 11th January
  4. 15th January

Answer: (1)
Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is celebrated on 9th January every year to mark the contribution of Overseas Indian community in the development of India

Q3. Who has been banned for 4 years from the sport by the National Anti Doping Agency (NADA)?

  1. Punam Yadav
  2. Sarbjeet Kaur
  3. Saikhom Mirabai Chanu
  4. Santoshi Matsa

Answer: (2)
Weightlifter Sarbjeet Kaur has been slapped with a four-year ban for doping by the National Anti-Doping Agency (NADA)

Q4. Census exercise India-2021 will began on _____?

  1. 1st February 2020
  2. 1st March 2020
  3. 1st April 2020
  4. 1st May 2020

Answer: (3)
Census India-2021 will begin on 1st of April this year and will end on 30th of September. Census India-2021 will be conducted through a mobile phone application, moving away from the traditional pen and paper

Q5. Who has allowed the video based Customer Identification Process (V-CIP)?

  1. RBI
  2. SEBI
  3. ABARD
  4. IRDA

Answer: (1)
The Reserve Bank has permitted Video based Customer Identification Process (V-CIP) as a consent based alternate method of establishing the customer’s identity, for customer onboarding

Q6. Which city will host MILAN 2020 naval exercise?

  1. Chennai
  2. Goa
  3. Visakhapatnam
  4. Mangalore

Answer: (3)
Indian Navy will be hosting military drill called ‘Milan 2020’ at Visakhapatnam

Q7. By which year India’s first indigenous aircraft carrier Vikrant will be commissioned?

  1. 2020
  2. 2021
  3. 2022
  4. 2023

Answer: (2)
The manufacturing of the country’s first indigenous aircraft carrier Vikrant is currently under phase three which involves setting to work of machinery and other equipment and it is likely to be commissioned by early 2021

Q8. World Bank has projected India’s growth rate at ____ for fiscal year 2020?

  1. 5%
  2. 5.5%
  3. 5.8%
  4. 6%

Answer: (1)
India’s growth rate is projected to decelerate to five per cent in 2019-20 amid enduring financial sector issues, according to a World Bank report

Q9. World Bank has projected India’s growth rate at ____ for fiscal year 2021?

  1. 5%
  2. 5.5%
  3. 5.8%
  4. 6%

Answer: (3)
India, where weakness in credit from non-bank financial companies is expected to linger, growth is projected to slow to 5 per cent in FY 2019-20, which ends March 31 and recover to 5.8 per cent the following fiscal year

Q10. World Bank has projected global growth rate at ____?

  1. 2.2%
  2. 2.3%
  3. 2.4%
  4. 2.5%

Answer: (4)
The global economic growth is forecast to edge up to 2.5 per cent in 2020

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 16th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 17th 2020, Daily Current Affairs Quiz January 17th 2020, Current Affairs Quiz January 17th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook