Current Affairs Quiz January 11th 2021

January 12, 2021
Current Affairs Quiz January 11th 2021

Here is the Current affairs quiz January 11th 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 11th 2021

Q1. Name the country where recently an Air flight Crashes Into the Sea After Takeoff?

  1. Indonesia
  2. Malaysia
  3. India
  4. Japan

Answer: (1)
A Boeing 737 passenger plane carrying 62 people is believed to have crashed into the sea shortly after take-off from Indonesia’s capital Jakarta

Q2. Name the country that has committed Official Development Assistance loan of Rs 2113 crore to support India’s efforts at providing social assistance to the poor and vulnerable households, severely impacted by the COVID-19 pandemic?

  1. USA
  2. China
  3. Japan
  4. Australia

Answer: (3)
The Government of Japan has committed Official Development Assistance loan of 30 billion Japanese Yen which is approximately two thousnd one hundred 13 crore rupees for a programme loan to support India’s efforts at providing social assistance to the poor and vulnerable households, severely impacted by the COVID-19 pandemic.

Q3. Name the chairman of committee set up by government to examine the adverse findings from the National Family Health Survey-5?

  1. Sanjiv Nandan Sahai
  2. Preeti Pant
  3. Ashish Upadhyaya
  4. K.G Rahate

Answer: (2)
The Health and Family Welfare Ministry has set up a technical expert group to examine the adverse findings from the National Family Health Survey-5 and “recommend programmatic and policy interventions to improve” indicators pertaining to malnutrition, stunting, anaemia, and C-section. The committee is chaired by Joint Secretary Preeti Pant and includes experts from medicine and nutrition. There are also State programme officers from Karnataka, Chhattisgarh and Madhya Pradesh.

SBI PO Test Series

Q4. Name the inaugural movie at the 26th Kolkata International Film Festival (KIFF)?

  1. Apur Sansar
  2. The Weeping Women
  3. Aga’s House
  4. The Goddess and the Hero

Answer: (1)
West Bengal Chief Minister Mamata Banerjee has virtually inaugurated the 26th Kolkata International Film Festival (KIFF) and allowed full occupancy of cinema halls in the state with adherence to COVID safety protocols. Legendary filmmaker Satyajit Ray’s classic ‘Apur Sansar’ will be the inaugural film of the festival in which 131 movies from 45 countries will be screened till January 13

Q5. Name the personality whose twitter account @POTUS handle has been suspended recently?

  1. Joe Biden
  2. Donald Trump
  3. Narendra Modi
  4. Xi Ping

Answer: (2)
Twitter deletes new Donald Trump’s tweets on @POTUS handle, suspends campaign account

Q6. Name the company that signed an agreement with the Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA) for assistance in setting up renewable energy (RE) projects?

  1. NHPC
  2. NTPC
  3. BHEL
  4. GAIL

Answer: (1)
State-run NHPC has signed an agreement with the Indian Renewable Energy Development Agency (IREDA) for assistance in setting up renewable energy (RE) projects.

Q7. Name the port where government has recently launched Coastal Research Vehicle (CRV) ‘Sagar Anveshika’?

  1. Goa
  2. Paradip
  3. Chennai
  4. Vishakhapatnam

Answer: (3)
Union Minister for Earth Sciences, Harsh Vardhan has launched Coastal Research Vehicle (CRV) ‘Sagar Anveshika’ at the Chennai Port. The vehicle will be used to carry out environment indexing and bathymetric (mapping underwater features) in both coastal and offshore waters. It will be used for research purposes by the National Institute of Ocean Technology (NIOT) and has been built by Titagarh Wagons, Kolkata, West Bengal. NIOT already has 6 Research Vessels – Sagar Kanya, Sagar Sampada, Sagar Nidhi, Sagar Manusha, & Sagar Tara

Q8. Name the head of India’s seventh Trade Policy Review (TPR) at WTO?

  1. Sanjiv Nandan Sahai
  2. Anup Wadhawan
  3. Preeti Pant
  4. Ashish Upadhyaya

Answer: (2)
India’s seventh Trade Policy Review (TPR) began on Wednesday, 6th January 2021, at the World Trade Organization in Geneva. The TPR is an important mechanism under the WTO’s monitoring function, and involves a comprehensive peer-review of the Member’s national trade policies. India’s last TPR took place in 2015. India’s official delegation for the TPR is headed by the Commerce Secretary, Dr. Anup Wadhawan.

Q9. World Hindi Day is observed annually on ____

  1. 1st January
  2. 4th January
  3. 7th January
  4. 10th January

Answer: (4)
The World Hindi Day or Vishwa Hindi Diwas was observed on January 10 every year. The day was observed as on this day in 1975, India’s former Prime Minister Indira Gandhi inaugurated the first World Hindi Conference

Q10. Name the author of book, titled “Modi India Calling – 2021”?

  1. Vijay Jolly
  2. Adesh Gupta
  3. Arjun Singh
  4. Kumar Vishwas

Answer: (1)
The book, titled “Modi India Calling – 2021”, is the brainchild of senior BJP leader Vijay Jolly. It was released by Delhi BJP president Adesh Gupta at the Press Club of India.

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 10th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 11th 2021, Daily Current Affairs Quiz January 11th 2021, Current Affairs Quiz January 11th 2021 Daily