Current Affairs Quiz January 10th 2021

January 12, 2021
Current Affairs Quiz January 10th 2021

Here is the Current affairs quiz January 10th 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz January 10th 2021

Q1. As per IHS Markit, Indian economy is projected to grow at ___ in the fiscal year 2022?

  1. 8.9%
  2. 9.1%
  3. 9.5%
  4. 9.7%

Answer: (1)
Indian economy is likely to rebound with an 8.9 per cent growth in the fiscal year beginning April 2021 after economic activity showed significant improvement in the last quarter

Q2. Faustin-Archange Touadera has been re-elected as President of ______ country

  1. Chad
  2. Congo
  3. Cameroon
  4. Central African Republic

Answer: (4)

Q3. Name the country that successfully Test-Fired its indigenous ‘Fatah-1’ – Guided Multi Launch Rocket System?

  1. Afghanistan
  2. Pakistan
  3. Iran
  4. Iraq

Answer: (2)
Pakistan has successfully conducted the test-flight of an indigenously developed Guided Multi Launch Rocket System ‘Fatah-1, capable of delivering conventional warheads, with a maximum range of 140 km.

Q4. India was recently asked to chair _____ important subsidiary bodies of the Security Council

  1. One
  2. Two
  3. Three
  4. Four

Answer: (3)
India has been asked to Chair three important Committees of the Security Council, which include Taliban Sanctions Committee, Counterterrorism Committee, and the Libyan Sanctions Committee

SBI PO Test Series

Q5. As per Bloomberg, Who has become world’s richest person edged past Amazon founder Jeff Bezos?

  1. Elon Musk
  2. Bill Gates
  3. Warren Buffet
  4. Bernard Arnault

Answer: (1)
Elon Musk edged past Amazon founder Jeff Bezos to grab the title of world’s richest person, according to Bloomberg. A 6% rise in Tesla shares early Thursday lifted the value of its CEO’s stock holdings and options by $10 billion, taking his net worth to about $191 billion

Q6. Who has been appointed as All India Football Federation’s first deputy general secretary?

  1. Anirudh Thapa
  2. Sunil Chhetri
  3. Abhishek Yadav
  4. Udanta Singh

Answer: (3)
Former India striker Abhishek Yadav appointed as AIFF’s first deputy general secretary. The 40-year-old former international, who has played with the likes of Bhaichung Bhutia, Sunil Chhetri, Mahesh Gawli and Climax Lawrence

Q7. Name the bank that has recently launched Shaurya Salary Account?

  1. Axis Bank
  2. Capital First Bank
  3. Bank of India
  4. Bandhan Bank

Answer: (4)
Bandhan Bank, one of India’s youngest banks, has signed an MoU with the Indian Army for the Bandhan Bank Shaurya Salary Account, which comes with banking privileges meant for the brave hearts of the Indian Army

Q8. Name the state/UT that has launched Mobile Application ‘Satark Nagrik’?

  1. Chandigarh
  2. J&K
  3. Himachal Pradesh
  4. Delhi

Answer: (2)
J&K LG, Manoj Sinha has launched Mobile Application ‘Satark Nagrik’ and Departmental Vigilance Officers Portal.

Q9. Pravasi Bharatiya Divas is observed annually on _____

  1. 9th January
  2. 8th January
  3. 7th January
  4. 6th January

Answer: (1)
Pravasi Bharatiya Divas (PBD) is observed on January 9th every year to mark the contribution of the Overseas Indian community in the development of India

Q10. The Government of India has allocated Rs _____ for the industrial development of Jammu and Kashmir scheme

  1. Rs 21900 crore
  2. Rs 23200 crore
  3. Rs 24100 crore
  4. Rs 28400 crore

Answer: (4)
For the promotion of industry, especially in far-flung areas of Jammu and Kashmir, the Centre has approved a new industrial development scheme for the Union Territory with a total outlay of Rs 28,400 crore.

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 9th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more January quizzes

Tags: Current Affairs Quiz January 10th 2021, Daily Current Affairs Quiz January 10th 2021, Current Affairs Quiz January 10th 2021 Daily