Current Affairs Quiz February 5th 2020 for RBI/NABARD

February 5, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz February 5th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 5th 2020

Q1. Who has won the men’s singles title of Australian Open 2020?

  1. Roger Federer
  2. Rafael Nadal
  3. Jimmy Connors
  4. Novak Djokovic

Answer: (4)
Novak Djokovic Wins 17th Grand Slam Trophy in Australian Open

Q2. Who has won the women’s singles title of Australian Open 2020?

  1. Sofia Kenin
  2. Garbine Muguruza
  3. Serena Williams
  4. Simona Halep

Answer: (1)
American Sofia Kenin has etched her name into the record books by winning her first Grand Slam title at the Australian Open 2020.

Q3. Ekushey Book fair is annual book fair organized in ____?

  1. India
  2. Nepal
  3. Bangladesh
  4. Sri Lanka

Answer: (3)
The month-long Amar Ekushey Book Fair-2020 begun at the premises of Bangla Academy and at the adjoining Suhrawardy Udyan in the capital city of Dhaka, Bangladesh

Q4. Which country has become the 54th member of Commonwealth?

  1. Brunei
  2. Maldives
  3. Botswana
  4. Belize

Answer: (2)
Maldives has re-joined the Commonwealth, bringing the total number of nations in the global organisation to 54

Q5. Which country has declared national emergency to tackle the insects destroying crops on a large scale due to locust attack?

  1. India
  2. Bangladesh
  3. Nepal
  4. Pakistan

Answer: (4)
Pakistan has declared national emergency to tackle the insects destroying crops on a large scale in Punjab province due to locust attack

Q6. Which country has appointed Mohammad Tawfiq Allawi as new prime minister?

  1. Iraq
  2. Iran
  3. Palestine
  4. Egypt

Answer: (1)
Iraqi president appointed Mohammad Tawfiq Allawi as prime minister

Q7. Who has been appointed as chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs?

  1. Meenu S Kumar
  2. V Rajendran
  3. M Ajit Kumar
  4. Sandeep Raj Jain

Answer: (3)
Ajit Kumar named Chairman of CBIC. M Ajit Kumar, a 1984 batch IRS officer hailing from Kozhikode, has been appointed as Chairman of the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC).

Q8. Who has been appointed as the next High Commissioner of India to Canada?

  1. Vinay Kumar
  2. Ajay Bisaria
  3. Satbir Singh
  4. Dinesh Bhatia

Answer: (2)
Shri Ajay Bisaria (IFS:1987), High Commissioner of India to Pakistan, has been appointed as the next High Commissioner of India to Canada

Q9. Who among the following is not member of recently appointed Cricket Advisory Committee by BCCI?

  1. Madan Lal
  2. Rudra Pratap Singh
  3. Sulakshana Naik
  4. Chetan Chauhan

Answer: (4)
Former India cricketers Rudra Pratap Singh, Madan Lal and Sulkashana Naik has been appointed members of the Cricket Advisory Committee (CAC) by the BCCI

Q10. Which film has been awarded Best Film Award at BAFTA Awards 2020?

  1. 1917
  2. Judy
  3. Joker
  4. Marriage Story

Answer: (1)
World War I drama 1917 has won the award for best film at the British Academy of Film and Television Arts awards (BAFTAs)

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 4th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz February 5th 2020, Daily Current Affairs Quiz February 5th 2020, Current Affairs Quiz February 5th 2020 Daily