Current Affairs Quiz February 4th 2021

February 4, 2021
Current Affairs Quiz February 4th 2021

Here is the Current affairs quiz February 4th 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 4th 2021

Q1. Who will replace Jeff Bezos as CEO of Amazon?

  1. Andy Jassy
  2. Patricia Q. Stonesifer
  3. Thomas O. Ryder
  4. Jonathan Jake Rubinstein

Answer: (1)
Amazon Web Services (AWS) chief Andy Jassy will replace billionaire founder Jeff Bezos as Amazon.com’s next chief executive officer

Q2. Who has been re-elected as President of Boxing Federation of India?

  1. Deepak Bhatia
  2. Amrik Singh
  3. Ajay Singh
  4. Niranjan Kumar

Answer: (3)
Incumbent Ajay Singh was re-elected the Boxing Federation of India’s President

Advertisement

Q3. Name the state/UT that has launched the ‘Har Ghar Pani, Har Ghar Safai’ mission?

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. J&K
  4. Kerala

Answer: (2)
Punjab Chief Minister Captain Amarinder Singh on Monday virtually launched the ‘Har Ghar Pani, Har Ghar Safai’ mission as part of the government’s campaign to accomplish the goal of 100 per cent potable piped water supply in all rural households by March next year. The Chief Minister also inaugurated one Mega Surface Water Supply Scheme covering 85 villages in the Moga district, 144 new water supply schemes for 172 villages, 121 Arsenic, and Iron removal plants.

Q4. Where does 13th edition of Aero India held recently?

  1. Pune
  2. Noida
  3. Chandigarh
  4. Bengaluru

Answer: (4)
The three-day military expo event will be held from February 3 to February 5. The 13th edition of Aero India has begun in Bengaluru. The 13th edition of the Aero India show began at Bengaluru’s Yelahanka Air Force Station

Q5. Where does ‘Chiefs of Air Staff (CAS) Conclave’ held recently?

  1. Pune
  2. Noida
  3. Chandigarh
  4. Bengaluru

Answer: (4)
Raksha Mantri, Rajnath Singh has inaugurated the ‘Chiefs of Air Staff (CAS) Conclave’ at Air Force Station Yelahanka in Bengaluru, Karnataka

Q6. India emerged as the____ most resilient economy in 2021, as per the International Economic Resilience (IER) Rank

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Fourth

Answer: (2)
Germany ranks first in the PHDCCI International Economic Resilience (IER) Rank followed by India and South Korea at second and third positions, respectively, according to the report released by industry body PHDCCI.

Q7. Where did India’s first Amputee clinic launched recently?

  1. Lucknow
  2. New Delhi
  3. Chandigarh
  4. Sri Nagar

Answer: (3)
An ‘amputee clinic’, the first of its kind in India, with the aim of improving amputation patient care by providing a collection of services under one roof with significant coordination was launched in Chandigarh.

Q8. Name the word that has been designated as Hindi word of the year 2020 by Oxford?

  1. Aatmanirbhar
  2. Lakshay
  3. Andhi
  4. Modi

Answer: (1)
Aatmanirbharta’ implying self-reliance has been named by Oxford Languages as its Hindi word of the year 2020 as it “validated the day-to-day achievements of the countless Indians who dealt with and survived the perils of a pandemic”.

Q9. International Day of Human Fraternity is observed annually on ______

  1. 1st Feburary
  2. 2nd Feburary
  3. 3rd Feburary
  4. 4th Feburary

Answer: (4)
The designation of 4 February as the International Day of Human Fraternity is the result of a UN General Assembly resolution adopted in December, which was co-sponsored by Egypt and the United Arab Emirates (UAE). The theme for 2021 is  A Pathway to the Future.

Q10. World Cancer Day is observed annually on _________

  1. 1st Feburary
  2. 2nd Feburary
  3. 3rd Feburary
  4. 4th Feburary

Answer: (4)
World Cancer Day is an international day marked on February 4 to raise awareness of cancer and to encourage its prevention, detection, and treatment. The theme for 2019-21 is theme: ‘I Am And I Will’.

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 3rd 2021

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes