Current Affairs Quiz February 4th 2020 for RBI/NABARD

February 4, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz February 4th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 4th 2020

Q1. Who has announced the $1 million grant for Internews, a news literacy organization in India?

  1. Facebook
  2. Amazon
  3. Google
  4. Microsoft

Answer: (3)
In an effort to counter fake news and misinformation in India, Google News Initiative (GNI) has announced a $1 million grant for Internews, a news literacy organisation.

Q2. Who has won the prestigious ‘World Games Athlete of the Year’ award 2019?

  1. Rani Rampal
  2. Alex Morgan
  3. Simona Halep
  4. Harmanpreet Kaur

Answer: (1)
India womens hockey captain Rani Rampal has won the 2019 World Games Athlete of the Year award.

Q3. World Leprosy Day is observed annually on ____?

  1. 1st Sunday of January
  2. 2nd Sunday of January
  3. 3rd Sunday of January
  4. Last Sunday of January

Answer: (4)
World Leprosy Day is observed internationally every year on the last Sunday of January to increase the public awareness of the Leprosy or Hansen’s Disease.

Q4. What is the theme of World Leprosy Day 2020?

  1. Zero Disabilities in Girls and Boys
  2. Leprosy isn’t what you think
  3. Ending discrimination, stigma and prejudice
  4. None of the above

Answer: (2)

Q5. Who will be the first woman to conduct an orchestra at the Oscars?

  1. Gabriela Lena Frank
  2. Caroline Shaw
  3. Eimear Noone
  4. Angélica Negrón

Answer: (3)
Irish composer Eímear Noone will be the first woman to conduct an orchestra at the Oscars.

Q6. Which among the following is not the theme of Union Budget 2020-21?

  1. Aaspirational India
  2. Economic development for all
  3. Caring society
  4. Wealth Creation

Answer: (4)
Three prominent themes of the Budget are Aspirational India, Economic Development for all and Caring Society

Q7. Who has declared the outbreak of a novel coronavirus a global health emergency?

  1. World Health Organization
  2. UNICEF
  3. UNO
  4. UNESCO

Answer: (1)
The World Health Organization has declared the outbreak of a novel coronavirus a global health emergency, an acknowledgement of the risk the virus poses to countries beyond its origin in China and of the need for a more coordinated international response to the outbreak.

Q8. What is the official mascot for the Goa 2020 National Games?

  1. Miraitowa
  2. Rubigula
  3. Someity
  4. Bhin Bhin

Answer: (2)
Rubigula– a flame-throated Bulbul — is the official mascot of the upcoming National Games. The 36th edition of the event will be staged in Panaji, Goa from October 20, 2020.

Q9. Which state has received the award for the implementation of Pradhan Mantri Matru Vandana Yojana?

  1. Rajasthan
  2. J&K
  3. Madhya Pradesh
  4. Odisha

Answer: (3)
In the category of best performance since inception of the Scheme to States/ UTs having population of more than 1 crore the first position was awarded to the State of Madhya Pradesh, followed by Andhra Pradesh and Haryana was in the third position.

Q10. Which country has been ranked first globally on breastfeeding rate according to a new survey conducted by the World Breastfeeding Trends Initiative (WBTi)?

  1. India
  2. China
  3. Nepal
  4. Sri Lanka

Answer: (4)
Sri Lanka has ranked first among 97 countries globally on breastfeeding rate according to a new survey conducted by the World Breastfeeding Trends Initiative (WBTi).

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 3rd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz February 4th 2020, Daily Current Affairs Quiz February 4th 2020, Current Affairs Quiz February 4th 2020 Daily