Current Affairs Quiz February 3rd 2021

February 3, 2021
Current Affairs Quiz February 3rd 2021

Here is the Current affairs quiz February 3rd 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 3rd 2021

Q1. World Wetlands Day is observed annually _____?

  1. 2nd February
  2. 3rd February
  3. 4th February
  4. 5th February

Answer: (1)
World Wetlands Day is celebrated every year on 2 February. This day marks the date of the adoption of the Convention on Wetlands on 2 February 1971

Q2. Which year has been designated as ‘worst year on record’ as per latest data from the United Nations World Tourism Organization (UNWTO)?

  1. 2018
  2. 2019
  3. 2020
  4. 2021

Answer: (3)
Global tourism suffered its worst year on record in 2020, with international arrivals dropping by 74 per cent, according to the latest data from the United Nations World Tourism Organization (UNWTO)

Q3. Name the robot by the students of KLE Technological University, Hubballi to be ‘employed’ by a nationalised bank?

  1. Deepika
  2. Maya
  3. Mishu
  4. Kaniska

Answer: (2)
Maya’, a first-of-its-kind humanoid robot designed by the students of KLE Technological University, Hubballi, will soon be ‘employed’ by a nationalised bank in Mumbai. It can interact with customers and help them in completing banking transactions without supervision from the bank officials

Q4. Name the company that has joined hands with Google to offer cloud-based data services?

  1. Hyundai
  2. Honda
  3. Maruti
  4. Ford

Answer: (4)
The Dearborn, Michigan-based automaker has entered into a six-year partnership with the tech giant, under which it will incorporate the Android operating system of the Google into its Ford and Lincoln vehicles starting in 2023. The customers of Ford will get built-in Google apps, including its map and voice technology

Q5. Where did second LCA Tejas plant inaugurated recently?

  1. Kolkata
  2. Bengaluru
  3. New Delhi
  4. Pune

Answer: (2)
Defence Minister Rajnath Singh inaugurates second LCA Tejas plant in Bengaluru. The delivery of the LCA Tejas jet to the Indian Air Force under a Rs 48,000-crore deal will begin from March 2024

Q6. Name the author of book titled ‘The Little Book of Encouragement’?

  1. Dalai Lama
  2. Nadia Owusu
  3. Olga Grushin
  4. Kevin Barry

Answer: (1)
Tibetan spiritual leader the Dalai Lama has come out with his new book titled ‘The Little Book of Encouragement’, in which he has shared quotes and words of wisdom to promote human happiness. The book has been edited by Renuka Singh and published by Penguin Random House

Q7. Former pacer Merv Hughes has been inducted into the Australian Cricket Hall of Fame. He belongs to which country?

  1. England
  2. New Zealand
  3. South Africa
  4. Australia

Answer: (4)
Former pacer Merv Hughes has been inducted into the Australian Cricket Hall of Fame, the country’s board (CA) said on Tuesday, describing him as a “larrikin who demolished batting line-ups all over the wor

Q8. Who has been presented ‘Alert Being Icon Award’?

  1. Narender Modi
  2. Sonu Sood
  3. A R Rehman
  4. Amitabh Bachchan

Answer: (3)
Oscar Award-winning music director A.R. Rahman was chosen for the “Alert Being Icon Award”

Q9. Who has been conferred with the J C Daniel Award at 2019 Kerala State Film Awards?

  1. Hariharan
  2. Johny Bakshi
  3. Basu Chatterjee
  4. Karan johar

Answer: (1)
Chief Minister Pinarayi Vijayan on Friday presented the 2019 Kerala State Film Awards and the J C Daniel Award. Veteran filmmaker Hariharan, who was conferred with the J C Daniel Award, is an artist who had travelled with cinema for about half a century and made films which went on to become milestones in the annals of Malayalam tinsel town

Q10. Where did India’s First dedicated Wetland Conservation and Management Centre set up recently?

  1. Mumbai
  2. Kolkata
  3. New Delhi
  4. Chennai

Answer: (4)
First dedicated Wetland Conservation and Management Centre under MoEFCC set up in Chennai. India is home to 42 wetlands of international importance, also known as Ramsar sites

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 2nd 2021

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes