Current Affairs Quiz February 2nd 2021

February 2, 2021
Current Affairs Quiz February 2nd 2021

Here is the Current affairs quiz February 2nd 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 2nd 2021

Q1. Nguyen Phu Trong has been re-elected as Communist party of which country?

  1. Rama Mohan Rao Amara
  2. Sunil Kaul
  3. Rajendra Kumar Saraf
  4. Dinesh Kumar Mehrotra

Answer: (1)
The Chief of the ruling Communist Party of Vietnam, the 76 years old Nguyen Phu Trong, has been re-elected for a rare third five years term

Q2. Name the country where army has recently grabbed the power of country?

  1. Nepal
  2. Sri Lanka
  3. Myanmar
  4. Bhutan

Answer: (3)
Myanmar’s military seized power in a bloodless coup, detaining democratically elected leader Aung San Suu Kyi and imposing a one-year state of emergency

Q3. Who has been appointed as the acting chief of staff of the US space agency NASA?

  1. Nisha Thomas
  2. Bhavya Lal
  3. Nicky Harry
  4. Kanishk Kumar

Answer: (2)
Bhavya Lal, the Indian-American scientist who oversaw NASA’s transition under President Joe Biden’s administration, has been appointed as the Acting Chief of Staff of the U.S. space agency NASA.

Q4. Who has organised the 8th India International Silk Fair recently?

  1. Department of Sericulture
  2. Central Silk Board
  3. Central Agency for the development of Sericulture and Silk Industry.
  4. Silk Export Promotion Council

Answer: (4)
Textiles Minister Smriti Irani has inaugurated the 8th India International Silk Fair on Virtual Portal. The fair is considered to be India’s biggest silk fair, being held under one roof on Indian Silk Export Promotion Council’s virtual platform. The five days event is being held virtually due to COVID-19 pandemic

RBI Grade B Test Series

Q5. Name the bank that has restricted transactions (financial and non-financial) from Non-EMV ATM machines from 01.02.2021?

  1. Canara Bank
  2. Punjab National Bank
  3. UCO Bank
  4. Indian Bank

Answer: (2)
To protect our esteemed customers from fraudulent ATM activites, PNB will be restricting transactions (financial and non-financial) from Non-EMV ATM machines from 01.02.2021

Q6. Who has been appointed as director of Mahindra Finance?

  1. Anish Shah
  2. Arvind V Sonde
  3. Dhananjay Mungale
  4. V Ravi

Answer: (1)
Mahindra & Mahindra Financial Services has announced the appointment of Anish Shah as the Chairman of the Board, effective April 2, 2021

Q7. Who has been appointed as chief compliance officer at Facebook?

  1. Peggy Alford
  2. Marc L
  3. Andreessen Horowitz
  4. Henry Moniz

Answer: (4)
Henry Moniz, who has been the chief compliance officer and chief audit executive at media company ViacomCBS Inc., will join Facebook on Feb. 8 to lead the company’s global compliance team, according to Facebook. He will be the first person to hold the compliance chief title at Facebook

Q8. Name the state/UT that has set up first of its kind arboretum conserving over 210 species of trees found in the Shivalik range of Himalaya?

  1. Himachal Pradesh
  2. Uttarakhand
  3. Assam
  4. J&K

Answer: (2)
A first of its kind arboretum conserving over 210 species of trees found in the Shivalik range of Himalayas was inaugurated in Uttarakhand’s Nainital district

Q9. Name the state team that has won the Syed Mushtaq Ali Trophy 2021?

  1. Kerala
  2. Madhya Pradesh
  3. Tamil Nadu
  4. Punjab

Answer: (3)
Tamil Nadu was crowned champions of the Syed Mushtaq Ali Trophy after claiming a seven-wicket victory over Baroda in the final

Q10. Which country has topped the medals tally in the first Asian Online Shooting Championship?

  1. India
  2. China
  3. Japan
  4. Malaysia

Answer: (1)
The 24-member shooting team from India topped the medals tally in the first Asian Online Shooting Championship. The team won four out of the eight gold medals on offer, along with two silver and five bronze medals, for a total of 11 podium finishes.

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 1st 2021

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes