Current Affairs Quiz February 29th 2020 for RBI/NABARD

February 29, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz February 29th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 29th 2020

Q1. ‘Namaste Trump’ Event held recently at _____?

  1. Motera Stadium, Ahmedabad
  2. Eden Gardens, Kolkata
  3. Arun Jaitley Stadium, Delhi
  4. M Chinnaswamy Stadium, Bengaluru

Answer: (1)
With massive decorations and elaborate security arrangements, Ahmedabad welcomed U.S. President Donald Trump, who attended ‘Namaste Trump’, a mega event at the Motera cricket stadium

Q2. India will switch to the world’s cleanest petrol and diesel (Euro-VI emission compliant fuels) from ____

  1. 1st April 2021
  2. 1st September 2020
  3. 1st June 2020
  4. 1st April 2020

Answer: (4)
India will switch to the world’s cleanest petrol and diesel from April 1st 2020, as it leapfrogs straight to BS-VI emission compliant fuels from BS-IV grades now – a feat achieved in just three years and not seen in any of the large economies around the globe.

Q3. India’s tallest railway pier bridge has been built across which river?

  1. Barak
  2. Makru
  3. Lohit
  4. Kolong

Answer: (2)
The Northeast Frontier Railway Construction Organisation has built India’s tallest railway pier bridge — 100 m tall equivalent to a 33-storey building, across river Makru in the Tamenglong district of Manipur.

Q4. Which country has tested the air launched cruise missile Ra’ad-II with a range of 600 km?

  1. India
  2. China
  3. Pakistan
  4. Bangladesh

Answer: (3)
Pakistan has conducted a successful flight test of the air launched cruise missile Ra’ad-II with a range of 600 km, the military announced, significantly enhancing the air delivered strategic standoff capability of the military on land and at sea

Q5. Which state has announced to open Atal Kisan – Majdoor canteens in all mandis and sugar mills across the state?

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Himachal Pradesh
  4. Rajasthan

Answer: (1)
Haryana government will open Atal Kisan – Majdoor canteens in all mandis and sugar mills across the state to provide affordable and cheap meals to farmers and labourers at a concessional rate of 10 rupees per plate.

Q6. The 1st edition of the Bharat-Bangla Paryatan Utsav-Tourism festival has commenced in ____?

  1. Guwahati
  2. Dispur
  3. Itanagar
  4. Agartala

Answer: (4)
The 1st edition of the Bharat-Bangla Paryatan Utsav-Tourism festival has commenced in Agartala, Tripura to promote tourism in Tripura

Q7. Which bank has teamed up with Mastercard and SAP Concur to manage corporate travel and expense management?

  1. SBI
  2. HDFC
  3. Axis Bank
  4. Canara Bank

Answer: (2)
HDFC Bank has teamed up with Mastercard and SAP Concur to manage corporate travel and expense management

Q8. Who has been selected as the new Central Vigilance Commissioner?

  1. Ajay Chaudhary
  2. Vinod Kumar
  3. Sanjay Kothari
  4. Bimal Julka

Answer: (4)
Sanjay Kothari has been selected as the new Central Vigilance Commissioner

Q9. International Mother Language Day is observed annually on ____?

  1. 21st February
  2. 23rd February
  3. 25th February
  4. 27th February

Answer: (1)
International Mother Language Day has been observed every year since 21st February 2000 to promote linguistic and cultural diversity and multilingualism.

Q10. How many teams are participating in 13th edition of the Indian Premier League 2020?

  1. 6
  2. 7
  3. 8
  4. 9

Answer: (3)
The full schedule of the league phase of the 13th edition of Indian Premier League (IPL) is out with all eight teams playing seven home and 7 away matches

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 25th to 28th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz February 29th 2020, Daily Current Affairs Quiz February 29th 2020, Current Affairs Quiz February 29th 2020 Daily