Current Affairs Quiz February 23rd 2020 for RBI/NABARD

February 23, 2020
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz February 23rd 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 23rd 2020

Q1. What will be India’s GDP growth rate in 2020 as per Moody’s Investors Service?

  1. 5.3%
  2. 5.4%
  3. 5.5%
  4. 5.6%

Answer: (2)

Q2. What will be India’s GDP growth rate in 2021 as per Moody’s Investors Service?

  1. 5.4%
  2. 5.6%
  3. 5.8%
  4. 5.6%

Answer: (3)
Moody’s Investors Service has slashed India’s Gross Domestic Product (GDP) growth forecast for 2020 to 5.4 per cent. It had earlier predicted a GDP growth of 6.6 per cent. Moody’s has also cut the 2021 GDP growth from 6.7 per cent to 5.8 per cent.

Q3. India is aiming to set up the first integrated tri-services command for handing the air defence of the entire country by ____?

  1. 2020
  2. 2021
  3. 2022
  4. 2023

Answer: (1)
Chief of Defence Staff (CDS) Gen Bipin Rawat is aiming to set up the first integrated tri-services command for handing the air defence of the entire country by June 2020 which will be headed by an Indian Air Force (IAF) officer

Q4. Who has been conferred with the Laureus World Sportsman of the Year at 20th Laureus Awards 2020?

  1. Lewis Hamilton
  2. Lionel Messi
  3. Virat Kohli
  4. Both 1 and 2

Answer: (4)

Q5. Who has been conferred with the Laureus World Sportswoman of the Year at 20th Laureus Awards 2020?

  1. Simone Biles
  2. Simona Halep
  3. Caroline Wozniacki
  4. Maria Sharapova

Answer: (1)

Q6. The Indian government and the World Bank has signed a _____loan agreement to support Atal Bhujal Yojana?

  1. USD 250 million
  2. USD 300 million
  3. USD 350 million
  4. USD 450 million

Answer: (4)
The Indian government and the World Bank has signed a USD 450 million loan agreement to support the national programme (Atal Bhujal Yojana) to arrest the country’s depleting groundwater levels and strengthen groundwater institutions.

Q7. Which state has launched ‘Pyaar ka Paudha’ (a plant of love) campaign?

  1. Andhra Pradesh
  2. Bihar
  3. Uttar Pradesh
  4. Madhya Pradesh

Answer: (2)
‘Pyaar ka Paudha’ (a plant of love) campaign has been launched by the Bihar government’s Department of Environment and Forest in Patna, to encourage the practice of planting trees in the state

Q8. Which has become India’s first single-use plastic-free airport?

  1. Chhatrapati Shivaji International Airport
  2. Netaji Subhash Chandra Bose International Airport
  3. Kempegowda International Airport
  4. Indira Gandhi International Airport

Answer: (4)
Delhi’s Indira Gandhi International Airport has become the first in the country to become free of usage of single-use plastic

Q9. _____ have agreed to sign a Free Trade Agreement with Nepal to enhance trade between the two countries.

  1. Bangladesh
  2. China
  3. India
  4. Sri Lanka

Answer: (1)
Bangladesh and Nepal have agreed to sign a Free Trade Agreement to enhance trade between the two countries

Q10. The National Company Law Appellate Tribunal has allowed the Rs 19,700 crore resolution plan of _____to take over the bankrupt Bhushan Power and Steel.

  1. Tata Steel
  2. Essar Steel
  3. JSW Steel
  4. Jindal Steel & Power

Answer: (4)
The National Company Law Appellate Tribunal (NCLAT) has allowed JSW Steel to acquire Bhushan Power and Steel for Rs 19,700 crore under the insolvency law, providing immunity to the new owners from ongoing criminal proceedings against the erstwhile promoters of the company

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 22nd 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz February 23rd 2020, Daily Current Affairs Quiz February 23rd 2020, Current Affairs Quiz February 23rd 2020 Daily