Current Affairs Quiz February 20th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz February 20th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 20th 2020

Q1. Who will be head of panel For Separate Defence And Internal Security Fund formed by 15th Finance Commission?

  1. AN Jha
  2. NK Singh
  3. Ajay Kumar Jha
  4. Anil Kumar

Answer: (2)
The 15th Finance Commission has set up a panel to examine if India needs a separate mechanism to fund defence and internal security. The panel will be chaired by NK Singh

Q2. Who is the author of book titled “A Commentary & Digest on The Air, Act 1981”?

  1. Dr K K Khandelwal
  2. Dr Ashok Seth
  3. Hrishikesh D Pai
  4. Ashok Rajgopal

Answer: (1)
Haryana Chief Minister (CM), Manohar Lal Khattar, released a book titled “A Commentary & Digest on The Air, Act 1981” at Chandigarh, Haryana. The book was written by Dr K K Khandelwal. The book was published by The Bright Law House.

Q3. The government has renamed the Pravasi Bharatiya Kendra and Foreign Service Institute after the name of ____?

  1. Atal Bihari Vajpayee
  2. Abdul Kalam
  3. Sushma Swaraj
  4. Arun Jaitley

Answer: (3)
The Pravasi Bharatiya Kendra, a cultural centre reflecting India’s connect with its diaspora, has been renamed Sushma Swaraj Bhavan. The Foreign Service Institute, a renowned institution where diplomats are trained, has also been renamed the Sushma Swaraj Institute of Foreign Service.

Q4. Which among the following companies has received license from Bank of Russia to commence reinsurance business in Russia?

  1. Agriculture Insurance Co
  2. Acko General Insurance
  3. Cholamandalam MS General Insurance Co
  4. General Insurance Corporation of India

Answer: (4)
General Insurance Corporation of India (GIC Re) on Wednesday said it has received license from Bank of Russia to commence reinsurance business in Russia

Q5. Who has been conferred with the Dan David Prize for year 2020?

  1. Gita Sen
  2. Vandana Shiva
  3. Manasi Pradhan
  4. Pramali Nesagi

Answer: (1)
Professor Gita Sen, former Chairperson of the Centre for Public Policy at the Indian Institute of Management Bangalore, has been conferred the Dan David Prize for the year 2020 for her pioneering work to advance gender equality

Q6. Who has been appointed as Chairman of New Space India Ltd (NSIL)?

  1. Kailasavadivoo Sivan
  2. G Narayanan
  3. Radhakrishnan
  4. A S Kiran Kumar

Answer: (2)
Renowned space scientist G Narayanan has been named the Chairman of New Space India Ltd (NSIL), Indian Space Research Organisation’s newly formed comm

Q7. Who has been appointed as Chairman and Managing Director of national carrier Air India?

  1. Aditya Negi
  2. Aditya Kumar Anand
  3. Adwait Kumar Singh
  4. Rajiv Bansal

Answer: (4)
Senior IAS officer Rajiv Bansal took charge as the Chairman and Managing Director of disinvestment-bound Air India.

Q8. Khelo India Winter Games 2020 will be held at ____?

  1. J&K
  2. Ladakh
  3. Haryana
  4. Both 1 & 2

Answer: (4)
The Union Territory of Ladakh will host the inaugural Khelo India Winter Games later this month followed by a similar event in the UT of Jammu and Kashmir in March

Q9. National Women’s Day of India is observed annually on ___?

  1. 12th February
  2. 13th February
  3. 14th February
  4. 15th February

Answer: (2)
Sarojini Naidu’s birthday is celebrated as National Women’s Day of India on February 13 every year

Q10. ‘Operation Nakail’ has been launched by police department of _____?

  1. Ghaziabad
  2. Gurgaon
  3. Pune
  4. Bhopal

Answer: (1)
The Ghaziabad police launched ‘Operation Nakail’ under which the identity of all auto-rickshaw drivers will be verified and a unique four-digit number will be allotted to them

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 18th & 19th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz February 20th 2020, Daily Current Affairs Quiz February 20th 2020, Current Affairs Quiz February 20th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook