Current Affairs Quiz February 1st 2021

February 1, 2021
Current Affairs Quiz February 1st 2021

Here is the Current affairs quiz February 1st 2021 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 1st 2021

Q1. Who has been recently appointed as MD and CEO of SBI Cards?

  1. Rama Mohan Rao Amara
  2. Sunil Kaul
  3. Rajendra Kumar Saraf
  4. Dinesh Kumar Mehrotra

Answer: (1)
SBI Card, the country’s largest pure play credit card issuer, has a new Managing Director and CEO in Rama Mohan Rao Amara.

Q2. Who has been recently appointed as CEO of Ayushman Bharat Scheme?

  1. Subrata Sinha
  2. Shyam S Chauhan
  3. M R Rajeshwari
  4. RS Sharma

Answer: (4)
The National Health Authority (NHA) has appointed RS Sharma as the new Chief Executive to head its health insurance scheme – Ayushman Bharat or Pradhan Mantri Jan Arogya Yojana – a flagship programme of the government. He will be replacing Indu Bhushan whose three years terms comes to an end.

Q3. Name the bank whose license has recently been cancelled by RBI?

  1. Bassein Catholic Co-op. Bank Ltd
  2. Shivam Sahakari Bank
  3. Jalgaon Janata Sahakari Bank Ltd
  4. Mahesh Sahakari Bank Ltd

Answer: (2)
The licence of Maharashtra-based Shivam Sahakari Bank has been cancelled as it does not have adequate capital and earning prospects.  The Commissioner for Cooperation and Registrar of Cooperative Societies, Maharashtra has also been requested to issue an order for winding up the bank and appoint a liquidator for the bank. With the cancellation of licence the process of paying the depositors as per the DICGC Act, 1961 will be set in motion.

RBI Grade B Test Series

Q4. Which becomes first metro to use UV rays to sanitise train coaches?

  1. Jaipur Metro
  2. Gurgaon Metro
  3. Lucknow Metro
  4. Bengaluru Metro

Answer: (3)
The Lucknow Metro has become the first metro in the country to use ultraviolet (UV) rays to sanitise train coaches.The step was taken in the wake of Covid pandemic to provide its passengers a safe and secure journey.

Q5. World Leprosy Day 2021 was observed annually on ______

  1. 27th January
  2. 28th January
  3. 29th January
  4. 31st January

Answer: (4)
World Leprosy Day is observed internationally every year on the last Sunday of January to increase the public awareness of Leprosy or Hansen’s Disease. This year theme of World Leprosy Day 2021 is “Beat Leprosy, End Stigma and advocate for Mental Wellbeing ”.

Q6. Who has been elected as the President of the Asian Cricket Council (ACC)?

  1. Jay Shah
  2. Rajeev Shukla
  3. Mahim Verma
  4. Jayesh George

Answer: (1)
BCCI secretary Jay Shah was unanimously elected as the President of the Asian Cricket Council (ACC)

Q7. Which tournament has been cancelled by BCCI for the first time?

  1. Vijay Hazare Trophy
  2. Syed Mushtaq Ali Trophy
  3. Ranji Trophy
  4. None of the Above

Answer: (3)
The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has decided not to conduct the Ranji Trophy in 2020-21. This will be the first time in 87 years since its inception in 1934-35, that India’s premier first-class cricket national championship will not be held in 2020-21 domestic season

Q8. Name the state that topped in terms of Justice delivery in India as per India Justice Report 2020?

  1. Haryana
  2. Maharashtra
  3. Tamil Nadu
  4. Andhra Pradesh

Answer: (2)
Maharashtra ranks first in the second edition of the India Justice Report (IJR) 2020, that judges states on delivery of justice to people. Released on Thursday, the report said Maharashtra retained its number one position among 18 large and mid -sized states—each with a population of over one crore —followed by Tamil Nadu, which improved its ranking from third position in 2019, and Telangana.

Q9. Nobel Prize-winning Paul J. Crutzen, has passed away. He won the Nobel prize in _____

  1. Physics
  2. Biology
  3. Mathematics
  4. Chemistry

Answer: (4)
The man most responsible for that moniker, Nobel Prize-winning chemist Paul Crutzen, died at 87

Q10. Who has synthesized a breakthrough Reference Material for use in chemical testing in the field of anti-doping?

  1. National Dope Testing Laboratory
  2. National Institute of Pharmaceutical Education and Research
  3. Both 1 & 2
  4. None of the Above

Answer: (3)
Union Minister of Youth Affairs & Sports Kiren Rijiju launched a breakthrough Reference Material for use in chemical testing in the field of anti-doping synthesized by collaborative efforts of National Dope Testing Laboratory (NDTL) and National Institute of Pharmaceutical Education and Research (NIPER), Guwahati

You may also like to read: Current Affairs Quiz January 20th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes