Current Affairs Quiz February 18th & 19th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz February 18th & 19th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 18th & 19th 2020

Q1. World Radio Day is observed annually on ______?

  1. 13th January
  2. 14th January
  3. 15th January
  4. 16th January

Answer: (1)
World Radio Day 2020 is observed annually on 13th February around the world. The theme for 2020 is  “Radio and diversity.”

Q2. Who is author of book titled ‘The Thin Mind Map Book’?

  1. Ankia Fadia
  2. J N Reddy
  3. Ranjan Bose
  4. Dharmendra Rai

Answer: (4)
Dharmendra Rai, Mind Map & Brain Literacy Pioneer just launched his book THE THIN MIND MAP BOOK

Q3. Who has become new finance minister of United Kingdom?

  1. Michael Gove
  2. Rishi Sunak
  3. Dominic Raab
  4. Priti Patel

Answer: (2)
The 39-year-old former Goldman Sachs banker Rishi Sunak has become Britain’s new finance minister

Q4. Who has been appointed as director of cricket of the United Arab Emirates?

  1. Ajay Jadeja
  2. Rahul Dravid
  3. Robin Singh
  4. Sunil Joshi

Answer: (3)
Former India all-rounder Robin Singh has been appointed director of cricket of the United Arab Emirates

Q5. Who has been appointed as new President of the Institute of Chartered Accountants?

  1. Atul Kumar Gupta
  2. Nihar Niranjan Jambusaria
  3. Prafulla P Chajjed
  4. Rakesh Sehgal

Answer: (1)
Institute of Chartered Accountants has appointed Atul Kumar Gupta as its new President for the year 2020-21. Besides, Nihar Niranjan Jambusaria has been elected as the Vice President of the ICAI for 2020-21.

Q6. Who has been conferred with the Player of the Year for 2019 award by International Hockey Federation?

  1. Arthur van Dorren
  2. Lucas Villa
  3. Vivek Sagar Prasad
  4. Manpreet Singh

Answer: (4)
The Indian men’s hockey team captain Manpreet Singh has been named Player of the Year for 2019 by the International Hockey Federation. Young midfielder Vivek Sagar Prasad won the FIH Male Rising Star of the Year award, while striker Lalremsiami bagged the the 2019 FIH Women’s Rising Star of Year recognition

Q7. Which bank has topped the list of ‘Highest increase in brand value’ among global banks, according to ‘The Banker’s Top 500 Banking Brands 2020’ report?

  1. Axis Bank
  2. IndusInd Bank
  3. Bandhan Bank
  4. Capital First Ltd

Answer: (2)
IndusInd Bank has topped the list of ‘Highest increase in brand value’ among global banks, according to ‘The Banker’s Top 500 Banking Brands 2020’ report.

Q8. What is the projected global growth forecast for 2020 by Economist Intelligence Unit?

  1. 2.2%
  2. 2.3%
  3. 2.4%
  4. 2.5%

Answer: (1)

The Economist Intelligence Unit has revised downwards its global growth forecast for 2020 to 2.2 per cent, from 2.3 per cent previously, citing new risks that have emerged following the novel coronavirus outbreak in China.

Q9. Where Organic Food Festival for Women Entrepreneurs will be held?

  1. Mumbai
  2. Kanpur
  3. New Delhi
  4. Kolkata

Answer: (3)
The Government of India will host National Organic Food Festival at New Delhi between February 21 to 23, 2020. The Ministry of Food Processing is organizing National level Food Festival for 3 days

Q10. Which city has hosted the two days BIMSTEC’s Conference on Combating Drug Trafficking?

  1. Mumbai
  2. Kanpur
  3. New Delhi
  4. Kolkata

Answer: (3)
The BIMSTEC ‘Conference on Combating Drug Trafficking’ concluded in New Delhi. The conference was organized by the Narcotics Control Bureau (NCB).

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 17th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz February 18th & 19th 2020, Daily Current Affairs Quiz February 18th & 19th 2020, Current Affairs Quiz February 18th & 19th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook