Current Affairs Quiz February 17th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz February 17th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 17th 2020

Q1. Which state hosted the ClimFishCon 2020, a global meet on climate change and ocean health?

  1. Rajasthan
  2. Kerala
  3. West Bengal
  4. Odisha

Answer: (2)
ClimFishCon 2020, a three-day international conference on the impact of climate change on ‘hydrological cycle, ecosystem, fisheries and food security’ held at the Le Meridian Convention Centre. The conference was organised jointly by the CUSAT School of Industrial Fisheries and the Department of Fisheries, Kerala

Q2. Who has won the FIH Rising Star of the Year award, 2019?

  1. Harmanpreet Singh
  2. Akashdeep Singh
  3. Manpreet Singh
  4. Lalremsiami

Answer: (4)
India’s star striker Lalremsiami has become the first women’s hockey player from the country to win the FIH Rising Star of the Year award.

Q3. World Unani Day is observed annually on ___?

  1. 11th February
  2. 12th February
  3. 13th February
  4. 14th February

Answer: (1)
World Unani Day is a global event taking place every year on February, 11th, which is the birthday of great Unani scholar and social reformer “Hakim Ajmal Khan”.

Q4. National Productivity Day is observed annually on ____?

  1. 11th February
  2. 12th February
  3. 13th February
  4. 14th February

Answer: (2)
National Productivity Day is observed on 12 February annually to increase the productivity culture in India.

Q5. First ‘Jerusalem-Mumbai Festival’ to be held in _____?

  1. Mumbai
  2. Kolkata
  3. New Delhi
  4. Pune

Answer: (1)
First ‘Jerusalem-Mumbai Festival’ was held in Mumbai on Feb 15-16. Jerusalem. The first ‘Jerusalem-Mumbai Festival’ will be held in the capital of Maharashtra this week to showcase the special links between the two cities and to promote ties between India and Israel

Q6. Where does BIMSTEC Disaster Management Exercise 2020 held?

  1. Chandigarh
  2. New Delhi
  3. Ahmedabad
  4. Bhubaneswar

Answer: (4)
The 2nd Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) Disaster Management Exercise was conducted in Bhubaneswar, Odisha

Q7. Which city will get country’s largest air quality monitoring network?

  1. New Delhi
  2. Kolkata
  3. Mumbai
  4. Chennai

Answer: (3)
The Brihanmumbai Municipal Corporation (BMC) has approved the development of an extremely sophisticated, air quality monitoring network for Mumbai. Made of 90 air quality monitoring stations, once developed, this station will be the biggest in India, taking over Delhi which currently has the biggest such network with 38 air quality monitoring stations

Q8. Which state has launched Reading Mission to inculcate reading habits and social values among students?

  1. Rajasthan
  2. Haryana
  3. Tamil Nadu
  4. Uttar Pradesh

Answer: (2)
To inculcate reading habit among students, the ‘Reading Mission- Haryana’ has been initiated by the state government

Q9. Which bank has emerged the winner in the ‘Most Customer-Centric Bank Using Technology’ category and runner up in the ‘Best Payments Initiative’ category amongst small Banks’ at Banking Technology 2019?

  1. Karnataka Bank
  2. IndusInd Bank
  3. South Indian Bank
  4. Indian Bank

Answer: (4)
South Indian Bank has bagged two awards at the Banking Technology 2019 awards instituted by the Indian Banks’ Association. The South Indian Bank emerged the winner in the ‘Most Customer-Centric Bank Using Technology’ category and runner up in the ‘Best Payments Initiative’ category amongst small Banks’.

Q10. Which city has hosted National Workshop on Disaster Risk Financing, Insurance and Risk Transfer?

  1. Mumbai
  2. Kolkata
  3. New Delhi
  4. Pune

Answer: (1)
National Workshop on Disaster Risk Financing, Insurance, and Risk Transfer was held at the Insurance Institute of India in Mumbai

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 16th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz February 17th 2020, Daily Current Affairs Quiz February 17th 2020, Current Affairs Quiz February 17th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook