Current Affairs Quiz February 16th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz February 16th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 16th 2020

Q1. International Day of Women and Girls in Science is observed annually on _____?

  1. 10th February
  2. 11th February
  3. 13th February
  4. 16th February

Answer: (2)
On 11 February, the United Nations, partners worldwide, women and girls will mark the International Day of Women and Girls in Science, celebrating the theme, ‘Investment in Women and Girls in Science for Inclusive Green Growth

Q2. Which among the following has been renamed as Arun Jaitley National Institute of Financial Management (AJNIFM)?

  1. National Institute of Financial Management Bhopal
  2. National Institute of Financial Management Chennai
  3. National Institute of Financial Management Delhi
  4. National Institute of Financial Management Faridabad

Answer: (4)
The government has decided to rename National Institute of Financial Management (NIFM), Faridabad, as Arun Jaitley National Institute of Financial Management

Q3. The government has decided all medical devices, including implants and contraceptives, will be brought under the lens of the Central Drugs and Standard Control Organization (CDSCO) from ____?

  1. 1st April 2020
  2. 1st June 2020
  3. 1st September 2020
  4. 1st December 2020

Answer: (1)
The government has decided all medical devices, including implants and contraceptives, will be brought under the lens of the Central Drugs and Standard Control Organization (CDSCO) from 1st April, 2020

Q4. Who has been elected as Chief Minister of Delhi?

  1. Manoj Tiwari
  2. Subhash Chopra
  3. Arvind Kejriwal
  4. None of the above

Answer: (3)
Aam Aadmi Party convenor Arvind Kejriwal today took oath as Chief Minister of Delhi for the third consecutive time. Aam Aadmi Party (AAP) wins 62 seats and Bharatiya Janata Party (BJP) has won 8 seats.

Q5. Who has officially named the disease caused by the new coronavirus as “Covid-2019”?

  1. China Medical Board
  2. National Commission of China
  3. National Health and Family Planning of China
  4. World Health Organization

Answer: (4)
The World Health Organization (WHO) has officially named the disease caused by the new coronavirus as “Covid-2019”.

Q6. Which state has recently approved the Ground Water Act-2020?

  1. Bihar
  2. Uttar Pradesh
  3. Karnataka
  4. Rajasthan

Answer: (2)
The Uttar Pradesh Cabinet has approved the Ground Water Act-2020 to improve the falling groundwater level.

Q7. Who has been conferred with the Captain of the year at ESPNcricinfo Awards 2019?

  1. Eoin Morgan
  2. Virat Kohli
  3. Kane Williamson
  4. Faf du Plessis

Answer: (1)
Eoin Morgan named Captain of the Year at ESPNcricinfo Awards 2019

Q8. Which country has removed India from its list of developing countries?

  1. China
  2. UK
  3. USA
  4. Australia

Answer; (3)
The US has removed India from its list of developing countries that are exempt from investigations into whether they harm American industry with unfairly subsidised exports. The US removed India from the list on account of it being a G-20 member and having a share of 0.5% or more of world trade

Q9. Where does 20th International Seminar on “Comprehends the Evolving Contours of Terrorism & IED Threat-Wayahead for the Security Community” held?

  1. Chandigarh
  2. Manesar
  3. Noida
  4. Gurgaon

Answer: (2)
National Security Guard (NSG) has organised the 20th International Seminar on “Comprehends the Evolving Contours of Terrorism & IED Threat-Wayahead for the Security Community” at Manesar, Haryana

Q10. Where does National Water Conference held recently?

  1. Indore
  2. Varanasi
  3. Mumbai
  4. Bhopal

Answer: (4)
National Water Conference being held in Madhya Pradesh capital Bhopal

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 15th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz February 16th 2020, Daily Current Affairs Quiz February 16th 2020, Current Affairs Quiz February 16th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook