Current Affairs Quiz February 15th 2020 for RBI/NABARD

Advertisement

Here is the Current affairs quiz February 15th 2020 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz February 15th 2020

Q1. Who has set up a centre named “Science and Applied Research Alliance and Support”(SARAS)?

  1. Western Coalfields Limited (WCL)
  2. South Eastern Coalfields Limited (SECL)
  3. Northern Coalfields Limited (NCL)
  4. Mahanadi Coalfields Limited (MCL)

Answer: (3)
Coal India’s flagship subsidiary NCL has set up a centre named “Science and Applied Research Alliance and Support”(SARAS) to promote Innovation, Research & Development and skill development along with improving company’s operational efficiency and utilize resources at optimum level

Q2. The country’s first glass floor suspension bridge is to be built across the river Ganga in ____?

  1. Rishikesh
  2. Allahabad
  3. Varanasi
  4. Mandi

Answer: (1)
The country’s first glass floor suspension bridge is to be built across the river Ganga in Rishikesh, Uttarakhand

Q3. Who has been conferred with the Coaches lifetime achievement award by International Olympic Committee’s?

  1. Ramakrishnan Dhar
  2. Sanjay Bangar
  3. Bharat Arun
  4. Pullela Gopichand

Answer: (4)
Chief national badminton coach Pullela Gopichand has received an honourable mention in the male category of the prestigious 2019 International Olympic Committee’s Coaches Lifetime Achievement Award

Q4. The 5th edition of joint military exercise ‘Ajeya Warrior-2020’ organized at ____?

  1. Dehradun
  2. Salisbury Plains
  3. Pune
  4. Manchester

Answer: (2)
Indian and the United Kingdom armies began the fifth edition of their joint exercise, ‘Ajeya Warrior’ at Salisbury Plains, England.

Q5. Where 6th edition of the mega industrial exhibition ‘Engiexpo 2020’ is being organized?

  1. Delhi
  2. Ahmedabad
  3. Bengaluru
  4. Vadodara

Answer: (4)
The sixth edition of the mega industrial exhibition ‘Engiexpo 2020’ is being organised in Vadodara, Gujarat from February 15 to 17, 2020. The three-day mega exhibition will be organised by the Federation of Small Scale Industries (FSSI), to promote ‘Made in India’ products. Over 10,000 industrial products will be showcased in more than 300 stalls.

Q6. What was the theme of National Conference on e-Governance 2020 held in Mumbai?

  1. India 2020: Digital Transformation.
  2. Digital Transformation at the core of industrialization
  3. Transformative Sciences
  4. MSME for Digital India

Answer: (1)
The National Conference on e-Governance 2020 based on the theme “India 2020: Digital Transformation” was held at Mumbai, Maharashtra from February 7-8 2020

Q7. Where does 33rd edition of the African Union (AU) summit held recently?

  1. Kenya
  2. Ghana
  3. Ethiopia
  4. Algeria

Answer: (3)
The 33rd summit of the Assembly of Heads of State and Government held under the theme of Silencing the Guns: Creating Conducive Conditions for Africa’s Development at Addis Ababa, Ethiopia

Q8. Which cricket team has been awarded the ICC (International Cricket Council) Women’s Championship trophy 2020?

  1. India
  2. Australia
  3. New Zealand
  4. England

Answer: (2)
Australia has been presented with the ICC Women’s Championship trophy, which they have retained by taking a winning lead in the eight-team ODI competition played from 2017 to 2020

Q9. Kaamya Karthikeyan became the youngest girl in the world to summit_____

  1. Mt Aconcagua
  2. Lhotse
  3. Manaslu
  4. Annapurna

Answer: (1)
Twelve-year-old Kaamya Karthikeyan became the youngest girl in the world to summit Mt Aconcagua, the highest peak in South America.

Q10. Who is the author of book titled ‘A Child of Destiny’?

  1. Muppavarapu Venkaiah Naidu
  2. Ramakrishna Rao
  3. CN Rao
  4. Kailasavadivoo Sivan

Answer: (3)
Shri M Venkaiah Naidu released a book titled, ‘A Child of Destiny’, an autobiography penned by Prof. K. Ramakrishna Rao, well-known educationist in Visakhapatnam, Andhra Pradesh

You may also like to read: Current Affairs Quiz February 13th & 14th 2020 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more February quizzes

Tags: Current Affairs Quiz February 15th 2020, Daily Current Affairs Quiz February 15th 2020, Current Affairs Quiz February 15th 2020 Daily

Comments

Subscribe Us

Join us to get latest article in your inbox

SUBSCRIBE US ON YOUTUBE

ADVERTISEMENT

Follow Us On Facebook