Current Affairs Quiz December 5th & 6th 2019 for RBI/NABARD

December 6, 2019
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz December 5th & 6th 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 5th & 6th 2019

Q1. Who has been appointed as Chairman, Ordnance Factory Board?

  1. K. Singh
  2. Kamlesh Kumar
  3. Shikha Gupta
  4. Hari Mohan

Answer: (4)
Senior officer Hari Mohan has taken charge as the chairman of the Ordnance Factory Board (OFB)

Q2. Who has won the 12th ‘Shakti Bhatt First Book Prize’?

  1. Tony Joseph
  2. Zadie Smith
  3. Salman Rushdie
  4. Vikram Seth

Answer: (1)
English author Tony Joseph has won the 12th ‘Shakti Bhatt First Book Prize’ for his 2018 book, Early Indians: The Story of Our Ancestors and Where We Came From

Q3. The International Day of Persons with Disabilities is observed annually on _____?

  1. 1st December
  2. 2nd December
  3. 3rd December
  4. 4th December

Answer: (3)
Since 1992, the International Day of Persons with Disabilities (IDPD) has been annually observed on 3 December around the world. The theme for this 2019 IDPD is ‘Promoting the participation of persons with disabilities and their leadership: taking action on the 2030 Development Agenda’.

Q4. Who has sung the ‘Bharatiya Poshan Anthem’?

  1. Shankar Mahadevan
  2. Prasoon Joshi
  3. Sonu Nigam
  4. Kailash Kher

Answer: (1)
The government has launched the “Bharatiya Poshan Anthem” which aims at taking the message of making India malnutrition-free by 2022 to all corners of the country. The anthem was conceptualised by the Ministry of Women and Child Development, penned by noted lyricist Prasoon Joshi and sung by Shankar Mahadevan

Q5. Who has been elected as new President of Mauritius?

  1. Kailash Purryag
  2. Prithvirajsing Roopun
  3. Pravind Jugnauth
  4. None of the above

Answer: (2)
Republic of Mauritius has unanimously elected Prithvirajsing Roopun, as new President of the island nation

Q6. Which state has decided to provide 25 per cent subsidy and 100 per cent stamp duty waiver for setting up the defence industry in the state?

  1. Andhra Pradesh
  2. Kerala
  3. Punjab
  4. Uttar Pradesh

Answer: (4)
Uttar Pradesh government has decided to provide 25 per cent subsidy and 100 per cent stamp duty waiver for setting up defence industry in the state

Q7. Who has been elected as new President of Asian Development Bank?

  1. Takehiko Nakao
  2. Masaharu Nagashima
  3. Masatsugu Asakawa
  4. Hitoshi Ogihara

Answer: (3)
The Asian Development Bank (ADB) Board of Governors has unanimously elected Masatsugu Asakawa, as president. He will succeed Takehiko Nakoa who finishes on 16 January 2020. Mr Asakawa will be the ADB’s 10th President.

Q8. Who has been appointed as CEO of Alphabet Inc?

  1. Sundar Pichai
  2. Larry Page
  3. Sergey Brin
  4. Tim Cook

Answer: (1)
Google Chief Executive Sundar Pichai will replace Larry Page as CEO of parent Alphabet Inc

Q9. Who has approved loan of US $206 million to develop water supply and sewerage infrastructure in Tamil Nadu?

  1. NDB
  2. ADB
  3. World Bank
  4. AIIB

Answer: (2)
The Asian Development Bank (ADB) and the Centre has signed a $206 million loan to develop water supply and sewerage infrastructure in five cities of Tamil Nadu and strengthen capacities of urban local bodies for improved service delivery.

Q10. Walmart India has launched a co-branded credit card in partnership with ______?

  1. SBI
  2. Axis Bank
  3. ICICI Bank
  4. HDFC Bank

Answer: (2)

Walmart India,in partnership with HDFC Bank has Monday launched a co-branded credit card exclusively for members of its Best Price Modern Wholesale “B2B Cash & Carry” stores, offering “free credit up to 50 days.

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 4th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 5th & 6th 2019, Daily Current Affairs Quiz December 5th & 6th 2019, Current Affairs Quiz December 5th & 6th 2019 Daily