Current Affairs Quiz December 29th & 30th 2019 for RBI/NABARD

December 30, 2019
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz December 29th & 30th 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 29th & 30th 2019

Q1. Which among the following tunnel has been renamed as Atal Tunnel?

  1. Aul Tunnel
  2. Rohtang passageway
  3. Karbude Tunnel
  4. Pir Panjal Tunnel

Answer: (2)
On 25th of December the tunnel, which was known as Rohtang tunnel so far, was renamed as Atal tunnel and dedicated to the nation by prime minister Shri Narendra Modi

Q2. In which state foundation stone for the Atal Bihari Vajpayee Medical University has been laid down?

  1. Uttar Pradesh
  2. Madhya Pradesh
  3. Gujarat
  4. Rajasthan

Answer: (1)
Prime Minister Modi laid the foundation stone for Atal Bihari Vajpayee Medical University in Lucknow, UP.

Q3. Which among the following district has secured (Unicef)-2019 Award for implementation of Swachh Bharat Mission?

  1. Ambikapur
  2. Tiruchirapalli
  3. Mysore
  4. Kamareddy

Answer: (4)
Kamareddy district secured the United Nations International Children’s and Education Fund (Unicef)-2019 Award for effective implementation of Swachh Bharat Mission in water sanitation and hygiene sectors

Q4. Under Atal Bhujal Yojana, 50% of funding shall be done in the form of loan by _____.

  1. IMF
  2. ADB
  3. World Bank
  4. AIIB

Answer: (3)
Out of the total outlay of Rs. 6000 crore to be implemented over a period of 5 years (2020-21 to 2024-25), 50% shall be in the form of World Bank loan, and be repaid by the Central Government. The remaining 50% shall be through Central Assistance from regular budgetary support

Q5. Which state has topped the Good Governance Index launched by government among Big States?

  1. Tamil Nadu
  2. Kerala
  3. Haryana
  4. Odisha

Answer: (1)
The southern state of Tamil Nadu has bagged the top position in the composite ranking for good governance index (GGI), followed by Maharashtra and Karnataka

Q6. Which state has topped the Good Governance Index launched by government among North-East and Hill States?

  1. Manipur
  2. Meghalaya
  3. Sikkim
  4. Himachal Pradesh

Answer: (4)
In the north-east and hill category, Himachal Pradesh has topped the ranking followed by Uttarakhand, Tripura, Mizoram, Sikkim, Assam, Jammu and Kashmir (now divided into two union territories of Jammu and Kashmir, and Ladakh), Manipur, Meghalaya, Nagaland and Arunachal Pradesh.

Q7. Which UT has topped the Good Governance Index launched by government among UTs?

  1. Lakshadweep
  2. Puducherry
  3. Delhi
  4. Chandigarh

Answer: (2)
Among the union territories, Pondicherry has got the first position, followed by Chandigarh, Delhi, Daman and Diu, Andaman and Nicobar Islands, Dadra and Nagar Haveli and Lakshadweep.

Q8. Who has been named captain of Cricket Australia’s (CA) ODI team of the decade?

  1. Virat Kohli
  2. Jos Buttler
  3. MS Dhoni
  4. Rashid Khan

Answer: (3)
Former Indian captain MS Dhoni has been named as the captain of Cricket Australia’s ODI team of the decade

Q9. Good Governance Day is observed annually on ___?

  1. 24th December
  2. 25th December
  3. 26th December
  4. 27th December

Answer: (2)
Good Governance Day is observed in India annually on the twenty-fifth day of December, the birth anniversary of former-Prime Minister Atal Bihari Vajpayee.

Q10. National Consumer Day is observed annually on ____?

  1. 24th December
  2. 25th December
  3. 26th December
  4. 27th December

Answer: (1)
Every Year 24th December is observed as National Consumer Day with a specific theme in India. This year the National Consumer Day is celebrated with the theme “Timely Disposal of Consumer Complaints”.

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 27th & 28th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 29th & 30th 2019, Daily Current Affairs Quiz December 29th & 30th 2019, Current Affairs Quiz December 29th & 30th 2019 Daily