Current Affairs Quiz December 27th & 28th 2019 for RBI/NABARD

December 28, 2019
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz December 27th & 28th 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 27th & 28th 2019

Q1. National Mathematics Day is observed annually on ____?

  1. 21st December
  2. 22nd December
  3. 23rd December
  4. 24th December

Answer: (2)
National Mathematics Day is celebrated on 22nd December every year to mark the birth anniversary of legendary Indian mathematician, Srinivasa Ramanujan and his contributions in the field of mathematics.

Q2. Where does national cross-disciplinary leadership program called “EChO Network” launched recently?

  1. Mumbai
  2. Kolkata
  3. Chennai
  4. New Delhi

Answer: (4)
EChO Network, a national program to provide a template for cross-disciplinary leadership in India with the specific focus of increasing research, knowledge, and awareness of Indian ecology and the environment was launched in New Delhi

Q3. Which state has recently launched its first “Janta clinic”?

  1. Rajasthan
  2. Delhi
  3. Madhya Pradesh
  4. Andhra Pradesh

Answer: (1)
Rajasthan government has inaugurated the first Janta clinic at Valmiki Basti in the Malviya Nagar area. In its first phase, 12 Janta Clinics will be opened in Jaipur where people would get free medicines, and free medical examination in some cases

Q4. Which state has launched the ‘Nethanna Nestham’ scheme for handloom weavers?

  1. Rajasthan
  2. Delhi
  3. Madhya Pradesh
  4. Andhra Pradesh

Answer: (4)
Andhra Pradesh Chief Minister YS Jagan Mohan Reddy launched the YSR Nethanna Nestham scheme. Under the scheme, Rs 24,000 will be credited directly into the bank accounts of the weavers having own looms every year. The scheme will benefit 85,000 handloom weaver families in the State

Q5. Who has been appointed as the President of the Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) for 2019-20?

  1. Sandip Somany
  2. Uday Shankar
  3. Sangita Reddy
  4. Sanjiv Mehta

Answer: (3)
Sangita Reddy, Joint Managing Director, Apollo Hospitals Group, has taken over as the President of industry chamber Federation of Indian Chambers of Commerce & Industry (FICCI) for 2019-20.

Q6. The Gujarat government has signed MoU with _____ to facilitate the flow of credit in the Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs) sector.

  1. SBI
  2. Bank of Baroda
  3. PNB
  4. Canara Bank

Answer: (2)
In order to facilitate flow of credit in the Micro, Small and Medium Enterprises (MSMEs), Bank of Baroda has signed a Memorandum of Understanding (MoU) with the Gujarat government.

Q7. Who has first time approved a “biosimilar” medicine — one derived from living sources rather than chemicals to make breast cancer treatment affordable to women globally?

  1. WHO
  2. UNICEF
  3. Centers for Disease Control and Prevention
  4. CARE International

Answer: (1)
The World Health Organization (WHO) has announced that it had for the first time approved a “biosimilar” medicine — one derived from living sources rather than chemicals — to make breast cancer treatment affordable to women globally.

Q8. India has emerged as the world’s ___ largest publisher of science and engineering articles.

  1. First
  2. Second
  3. Third
  4. Fourth

Answer: (3)
India has emerged as the world’s third largest publisher of science and engineering articles. China, which accounts for 20.67 per cent of all global publications in scientific articles, is at the top position, followed by the US at 16.54 per cent, as per the statistics compiled by the US National Science Foundation (NSF)

Q9. National Farmers Day is observed annually on ___?

  1. 21st December
  2. 22nd December
  3. 23rd December
  4. 24th December

Answer: (3)
Farmer’s Day is celebrated every year on 23rd December, on the birthday of the 5th Prime Minister of India, Choudhary Charan Singh, also a farmer’s leader, who introduced many policies to improve the lives of the Indian farmers

Q10. In which railway station an ‘Oxygen Parlour’ has been opened?

  1. New Delhi
  2. Ahmedabad
  3. Noida
  4. Nashik

Answer: (4)
In a unique initiative to battle rising air pollution in cities, an ‘Oxygen Parlour’ has been opened at Nashik railway station to provide an experience of breathing clean air to the commuters. The initiative comes with the efforts of Airo Guard in collaboration with the Indian Railways

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 25th & 26th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 27th & 28th 2019, Daily Current Affairs Quiz December 27th & 28th 2019, Current Affairs Quiz December 27th & 28th 2019 Daily