Current Affairs Quiz December 23rd & 24th 2019 for RBI/NABARD

December 24, 2019
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz December 23rd & 24th 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 23rd & 24th 2019

Q1. Which among the following has been named both the International Cricket Council’s ODI and T20 teams of the year?

  1. Smriti Mandhana
  2. Jhulan Goswami
  3. Poonam Yadav
  4. Shikha Pandey

Answer: (1)
India opener Smriti Mandhana has been named in both the International Cricket Council’s ODI and T20 teams of year

Q2. Who is the author book titled ‘Exam Warriors’?

  1. Amit Shah
  2. Arindham Chaudhary
  3. Venkaiah Naidu
  4. Narendra Modi

Answer: (4)
Exam Warriors by Narendra Modi is an inspiring book for the youth. Written in a fun and interactive style, with illustrations, activities and yoga exercises, this book will be a friend not only in acing exams but also in facing life.

Q3. The government has partnered with ____ to jointly roll out Future Skills PRIME programme?

  1. Wipro
  2. NASSCOM
  3. Accenture
  4. Infosys

Answer: (2)
The Government is committed to work with the IT Industry and NASSCOM to create India Digital Talent Stack that will propel India into a leadership position in the digital world.With the aim to upskill/reskill over 4 lakh IT professionals in emerging technologies, Future Skills PRIME will be one of the largest government led digital skilling initiative globally

Q4. Which country has formally recognized the Indian Pharmacopoeia (IP)?

  1. Iran
  2. Iraq
  3. Afghanistan
  4. Pakistan

Answer: (3)
The Indian Pharmacopoeia (IP) has been recognised formally by the National Department of Regulation of Medicines and Health Products of the Ministry of Public Health of Islamic Republic of Afghanistan

Q5. Which country has announced the setting up of a Gandhi Citizenship Education Prize?

  1. Spain
  2. Germany
  3. China
  4. Portugal

Answer: (4)
Portuguese Prime Minister Antonio Costa has announced the setting up of a Gandhi Citizenship Education Prize

Q6. Donald Trump has become the ___ US President in history to be impeached.

  1. 1st
  2. 2nd
  3. 3rd
  4. 4th

Answer: (3)
Donald Trump is the third U.S. president to face a Senate impeachment trial, after Andrew Johnson in 1868 and Bill Clinton in 1999

Q7. Which state has adopted a resolution urging the Government of India to implement Inner Line Permit in the state?

  1. Meghalaya
  2. Assam
  3. Madhya Pradesh
  4. Arunachal Pradesh

Answer: (1)
The Meghalaya Assembly has unanimously adopted a resolution urging the Government of India to implement Inner Line Permit in the state under the Bengal Eastern Frontier Regulation, 1873

Q8. Who has been conferred with the Sahitya Akademi award for his poetry Chheelate Hue Apne Ko?

  1. Ratilal Borisagar
  2. Nand Kishore Acharya
  3. Kumar Manish Arvind
  4. Birmangol Singh

Answer: (2)

Q9. Who has been appointed as the Lokayukta of Telangana?

  1. Justice CV Ramulu
  2. Justice Pavankumar Bhimappa Bajanthri
  3. Justice Dr. Shekher Kumar Dhawan
  4. Justice Darshan Singh

Answer: (1)
In Telangana, former High Court Judge Justice CV Ramulu has been appointed as the Lokayukta

Q10. Who has signed the $490 million loan agreement with government of India to upgrade roads of Madhya Pradesh?

  1. World Bank
  2. AIIB
  3. IMF
  4. ADB

Answer: (4)
The Asian Development Bank (ADB) and the Government of India has signed a $490 million loan for public-private partnership (PPP) project to upgrade about 1,600 km of state highways and major district roads (MDRs) from single-lane to two-lane widths in the state of Madhya Pradesh. An additional $286 million investment will be mobilised through private sector participation under the PPP modality

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 20th to 22nd 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 23rd & 24th 2019, Daily Current Affairs Quiz December 23rd & 24th 2019, Current Affairs Quiz December 23rd & 24th 2019 Daily