Current Affairs Quiz December 20th to 22nd 2019 for RBI/NABARD

December 22, 2019
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz December 20th to 22nd 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 20th to 22nd 2019

Q1. International Migrants Day is observed annually on ___?

  1. 15th December
  2. 16th December
  3. 17th December
  4. 18th December

Answer: (4)
The United Nations (UN) International Migrants Day is annually held on December 18 to recognize the efforts, contributions, and rights of migrants worldwide

Q2. Which country has removed its 610-year-old Er-Rızk mosque for a dam project?

  1. Turkey
  2. Iraq
  3. Iran
  4. Pakistan

Answer: (1)
The main body of the 610-year-old Er-Rızk mosque in Turkey was removed from the 12,000-year-old town Hasankeyf in a four-hour operation and transported to a cultural park

Q3. What is the uniform GST rate being levied on state-run and private lottery?

  1. 12%
  2. 18%
  3. 28%
  4. 44%

Answer: (3)
The GST council has decided to impose a single rate of 28% on state-run and authorised lottery

Q4. Indian Railways has decided to grant ____ concession for the youth participating in the “Ek Bharat Shrestha Bharat” programme.

  1. 25%
  2. 50%
  3. 75%
  4. 100%

Answer: (2)
Indian Railways has decided to grant 50 per cent concession for the youth participating in the Ek Bharat Shrestha Bharat programme. The concession will be given in basic fares of Second and Sleeper Class to youths with emoluments of not more than five thousand rupees per month for travelling from one State to another State to take part in the programme

Q5. Which corporation has launched India’s first waste exchange platform?

  1. Chennai Corporation
  2. Ahmedabad Corporation
  3. Chandigarh Corporation
  4. Shimla Corporation

Answer: (1)
The country’s first waste exchange platform, Greater Chennai Corporation has www.madraswasteexchange.com that will help connect buyers and sellers of different kind of waste

Q6. Which state has launched the ‘Jalsathi’ programme to ensure supply of safe drinking water to all households in the state?

  1. Punjab
  2. Jharkhand
  3. Odisha
  4. Bihar

Answer: (3)
Odisha has launched the ‘Jalsathi’ programme to ensure supply of safe drinking water to all households in the state

Q7. Which among the following has not partnered to lay the groundwork for better compatibility among their smart home products?

  1. Apple
  2. Amazon
  3. Google
  4. Microsoft

Answer: (4)
Apple, Amazon, Google partner to make smart home devices more compatible. Amazon.com Inc, Apple Inc and Alphabet Inc’s Google are partnering to lay the groundwork for better compatibility among their smart home products, the companies

Q8. Which company has launched three blockchain-powered distributed applications recently?

  1. TCS
  2. Infosys
  3. Accenture
  4. Wipro

Answer: (2)
Infosys has announced the launch of three blockchain-powered distributed applications for government services, insurance, and supply chain management domains

Q9. Which has become the 3rd Indian firm to cross $100 billion mark in market capitalization?

  1. HDFC Bank
  2. SBI
  3. Tech Mahindra
  4. Infosys

Answer: (1)
HDFC Bank Ltd has crossed the $100 billion market capitalisation, becoming only the third firm in the country to achieve this milestone. HDFC Bank is now in the league of Reliance Industries Ltd, which has a market cap of $140.74 billion, and Tata Consultancy Services (TCS) that has a market cap of $114.60 billion.

Q10. Where does Summit on “Environmental Sustainability and Economic Development” held?

  1. Mumbai
  2. Chennai
  3. Kolkata
  4. New Delhi

Answer: (4)
A summit on “Environmental Sustainability and Economic Development” was held in New Delhi

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 19th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 20th to 22nd 2019, Daily Current Affairs Quiz December 20th to 22nd 2019, Current Affairs Quiz December 20th to 22nd 2019 Daily