Current Affairs Quiz December 11th 2019 for RBI/NABARD

December 11, 2019
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz December 11th 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 11th 2019

Q1. Which state has approved the Leave Travel Concession (LTC) in favour of its employees?

  1. Punjab
  2. J&K
  3. Nagaland
  4. Assam

Answer: (2)
Jammu and Kashmir Government has approved the Leave Travel Concession (LTC) in favour of its employees. The move is going to benefit more than 3.5 lakh regular government employees

Q2. Who has been appointed as Plogging Ambassador of India?

  1. Ripu Daman Bevli
  2. Siddarth Singh
  3. Ramesh Kumar
  4. Pawan Tripathi

Answer: (1)
Ripu Daman Bevli, popularly known as the Plogman of India and named as the Plogging Ambassador of India.

Q3. Who has announced to train 50,000 entrepreneurs from the micro, small & medium enterprises (MSME) sector?

  1. Amazon
  2. Microsoft
  3. IBM
  4. Walmart

Answer: (4)
US retail major Walmart will open 25 institute hubs in India in next five years, which would train 50,000 entrepreneurs from the micro, small & medium enterprises (MSME) sector. The institutes opened under ‘Walmart Vriddhi Supplier Development Programe’.

Q4. As per government how much worth of loans has been sanctioned under MUDRA Yojana?

  1. Rs 5 lakh crore
  2. Rs 8 lakh crore
  3. Rs 10 lakh crore
  4. Rs 15 lakh crore

Answer: (3)
Under the Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY), 20.84 crore loan accounts totalling an amount of Rs 10.24 lakh crore have been sanctioned up to November 1, 2019

Q5. Who has signed MoU with Suadi Aramco (Asia) for the development of Micro, Small and Medium Enterprises (MSME) Ecosystem in India in Oil & Gas Sector?

  1. NSIC
  2. NSDC
  3. World Bank
  4. IIFCO

Answer: (1)
An MoU has been signed between the National Small Industries Corporation (NSIC) and Aramco Asia for the development of MSME Ecosystem in India in Oil & Gas Sector

Q6. Who has been appointed as President of governing board of News Broadcasters Federation (NBF)?

  1. Barkha Dutt
  2. Shekhar Gupta
  3. Arnab Goswami
  4. Aroon Purie

Answer: (3)
The News Broadcasters Federation (NBF), the country’s largest association of over 78 news channels, has elected editor-in-chief of Republic TV Arnab Goswami as the President of its governing board.

Q7. Which city has been selected as the world’s leading Sports tourism Destination at the 26th edition of the World Travel Awards (WTA)?

  1. Bali
  2. Jakarta
  3. Goa
  4. Abu Dhabi

Answer: (4)
Abu Dhabi has been selected as the world’s leading Sports tourism Destination at the 26th edition of the World Travel Awards (WTA) being held in Muscat

Q8. Worldwide arms sales rose by nearly ___ per cent in 2018.

  1. 4
  2. 5
  3. 6
  4. 7

Answer: (2)
Worldwide arms sales rose by nearly five per cent in 2018. According to a new report by the Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI), the market is dominated by the United States

Q9. ‘Iron Union 12’, a joint military exercise between the ground forces of the UAE and ____?

  1. China
  2. USA
  3. Australia
  4. Japan

Answer: (2)

Q10. Which country has been banned by World Anti-Doping Agency for 4 years from participation in global sporting events?

  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. South Korea

Answer: (1)
Russia has been banned from all major sporting competitions for four years after a string of controversies concerning its athletes’ use of banned drugs, the World Anti-Doping Agency (WADA) said Monday. Russia would not be able to officially compete in the 2020 Olympics in Tokyo or the 2022 soccer World Cup in Qatar

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 10th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 11th 2019, Daily Current Affairs Quiz December 11th 2019, Current Affairs Quiz December 11th 2019 Daily