Current Affairs Quiz December 10th 2019 for RBI/NABARD

December 10, 2019
SEBI Grade A Test Series

Here is the Current affairs quiz December 10th 2019 for RBI/NABARD in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz December 10th 2019

Q1. National Council of Science Museums (NCSM) and ____ have joined hands to develop Gandhipedia.

  1. IIT
  2. IIM
  3. IIIT-Hyderabad
  4. IMT

Answer: (1)
Two IITs and the National Council of Science Museums (NCSM) have joined hands to develop Gandhipedia, an online repository of books, letters and speeches written by Mahatma Gandhi, to commemorate his 150th birth anniversary.

Q2. Who has become the first living person in Switzerland to have a coin minted in his honour?

  1. Kat Graham
  2. Sofia Milos
  3. Roger Federer
  4. Claude Janiak

Answer: (3)
Tennis great Roger Federer is to become the first living Swiss to have a coin minted in their honour, with a commemorative 20 franc ($20.06) silver piece bearing his image being issued in January

Q3. How many cities have been identified for National Clean Air Programme?

  1. 100
  2. 102
  3. 106
  4. 110

Answer: (2)
The government launched National Clean Air Programme, a time-bound national level strategy to tackle increasing air pollution. The NCAP will be a mid-term, five-year action plan with 2019 as the first year. The main aim of the programme would be 20-30% reduction of PM2.5 and PM10 concentration by 2024. City specific action plans are being formulated for 102 non-attainment cities identified for implementing mitigation actions under NCAP.

Q4. Which state has set up 15 Anti-Depredation Squads of Forest department to deal with human-wildlife conflicts in state?

  1. Andhra Pradesh
  2. Tripura
  3. Himachal Pradesh
  4. Assam

Answer: (4)
The state government of Assam has set up 15 Anti-Depredation Squads of Forest department to deal with human-wildlife conflicts in state.

Q5. Investor Education & Protection Fund Authority (IEPFA) has signed a MOU with ____ to spread customer awareness and investor education and reaching out to investors and stakeholders.

  1. State Bank of India
  2. Punjab National Bank
  3. Bank of Baroda
  4. Andhra Bank

Answer: (3)
Investor Education & Protection Fund Authority (IEPFA) signs MOU with Bank of Baroda for Investor Awareness

Q6. Who has designated the year 2020 as the “Year of the Nurse and midwife”?

  1. WHO
  2. UNICEF
  3. UNESCO
  4. FAO

Answer: (1)
WHO has designated the year 2020 as the “Year of the Nurse and midwife”, in honor of the 200th birth anniversary of Florence Nightingale

Q7. RBI has made ________ facility available 24×7 from December 16.

  1. RTGS
  2. SWIFT
  3. PFMS
  4. NEFT

Answer: (4)
Bank customers will be able to transfer funds through NEFT around the clock on all days including weekends and holidays from December 16

Q8. Which police station has been ranked first in the list of the best-performing police stations in the country?

  1. Secunderabad
  2. Aberdeen
  3. Balasinor
  4. Ajk Burhanpur

Answer: (2)
Aberdeen in Andaman and Nicobar Islands is the best police station in India, followed by Balasinor in Gujarat and Ajk Burhanpur in Madhya Pradesh,

Q9. Armed Forces Flag Day is observed annually on ____?

  1. 7th December
  2. 8th December
  3. 9th December
  4. 10th December

Answer: (1)
Armed Forces Flag Day is observed on 7th of December every year across the country to honour the martyrs and Armed Forces personnel, who safeguard the motherland

Q10. International Civil Aviation Day is observed annually on___?

  1. 7th December
  2. 8th December
  3. 9th December
  4. 10th December

Answer: (1)
The day has been celebrated by the International Civil Aviation Organization since 7 December 1994, the 50th anniversary of the signing the Convention on International Civil Aviation

You may also like to read: Current Affairs Quiz December 9th 2019 for RBI/NABARD

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more December quizzes

Tags: Current Affairs Quiz December 10th 2019, Daily Current Affairs Quiz December 10th 2019, Current Affairs Quiz December 10th 2019 Daily