Current Affairs Quiz August 9th 2020

August 9, 2020
Current Affairs Quiz August 9th 2020

Here is the Current affairs quiz August 9th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 9th 2020

Q1. Name the author of book titled ‘Full Spectrum: India’s Wars, 1972-2020’?

  1. Arjun Subramaniam
  2. Neena Rai
  3. Yatish Yadav
  4. Nirupama Yadav

Answer: (1)
Retired Air Vice Marshal, Arjun Subramaniam has authored a new book titled, “Full Spectrum: India’s Wars, 1972-2020″.

Q2. Who has launched the web platform “E-Pathshala” in partnership with the Sports Authority of India (SAI)?

  1. Indian Hockey Federation
  2. BCCI
  3. Badminton Association of India
  4. All India Football Federation

Answer: (4)
All India Football Federation (AIFF) has launched the web platform “E-Pathshala” in partnership with the Sports Authority of India (SAI). The platform of E-Pathshala will act to develop their interest in football through recognition approaches like painting, skills, building blocks and many more

Q3. Name the company that partnered with Central Water Commission for flood forecasting initiative?

  1. Facebook
  2. Google
  3. Amazon
  4. Microsoft

Answer: (2)
Google in association with the Central Water Commission (CWC) has taken flood forecasting initiative over the past several months, and sent numerous public alerts to people in impacted regions across the country.

Q4. Gwalior-Chambal Expressway will be named after ____

  1. Sushma Swaraj
  2. Manohar Parikkar
  3. Dr A P J Kalam
  4. Atal Bihar Vajpayee

Answer: (4)
On the 2nd death anniversary of the former prime minister Atal Bihari Vajpayee, Chief Minister of Madhya Pradesh, Shivraj Singh Chouhan has announced that the Gwalior-Chambal Expressway will be named Shri Atal Bihari Vajpayee Chambal Progressway

Q5. Name the company that has forged academic collaboration with IIT Patna?

  1. Flipkart
  2. Amazon
  3. Google
  4. Microsoft

Answer: (1)
An Memorandum of understanding (MoU) has been signed by India’s homegrown ecommerce player “Flipkart” with Indian Institutes of Technology (IIT) Patna. The MoU will encourage industry focused applied research in the areas of Artificial Intelligence (AI), Natural Language Processing (NLP) and Machine Learning (ML). This is flipkart’s effort towards strengthening its academic collaboration which it has been promotiong for past 5 years now.

Q6. Name the bank that has launched Jan BachatKhata (JBK)?

  1. India Post Payments Bank
  2. Jio Payments Bank
  3. Paytm Payments Bank
  4. Fino Payments Bank

Answer: (4)
Fino Payments Bank has launched Jan BachatKhata (JBK), which is an Aadhaar Authentication based digital savings account that brings neo-banking experience to consumers

SEBI Grade A Test Series

Q7. Name the institute that has topped the Atal Rankings of Institutions on Innovation Achievements (ARIIA) 2020?

  1. Indian Institute of Technology (IIT) Mumbai
  2. Indian Institute of Technology (IIT) Madras
  3. Indian Institute of Technology (IIT) Delhi
  4. Indian Institute of Technology (IIT) Roorkee

Answer: (2)
The Indian Institute of Technology (IIT) Madras has topped the Atal Rankings of Institutions on Innovation Achievements (ARIIA) 2020 under the ‘Best Centrally Funded Institution’ category

Q8. Who among the following is not the recipient of Khel Ratna in 2020?

  1. Rohit Sharma
  2. Vinesh Phogat
  3. Harmanpreet Kaur
  4. Rani Rampal

Answer: (3)
The Selection Committee for National Sports Awards 2020 has confirmed that cricketer Rohit, wrestler Vinesh Phogat, women’s hockey captain Rani Rampal, table tennis star Manika Batra and para athlete Mariyappan Thangavelu will be conferred with the prestigious Rajiv Gandhi Khel Ratna Award on August 29 on the occasion of National Sports Day

Q9. Who has been named as brand ambassador of Sports eyewear brand Oakley?

  1. Rohit Sharma
  2. Sachin Tendulkar
  3. Rani Rampal
  4. M S Dhoni

Answer: (1)
Sports eyewear brand Oakley has named Indian cricketer Rohit Sharma as its brand ambassador in India. With this association, Sharma will sport the brand’s performance eyewear on and off the pitch

Q10. Who is the official sponsor for the upcoming edition of the Indian Premier League?

  1. MPL
  2. MyTeam11
  3. Fanfight
  4. Dream11

Answer: (4)
Dream 11 is the official sponsor for the upcoming edition of the Indian Premier League. Fantasy gaming platform Dream11. It won the IPL title sponsorship rights with a bid of Rs 222 crore, replacing Chinese mobile phone company Vivo for a four and a half month deal

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 8th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 9th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 9th 2020, Current Affairs Quiz August 9th 2020 Daily