Current Affairs Quiz August 6th 2020

August 6, 2020
Current Affairs Quiz August 6th 2020

Here is the Current affairs quiz August 6th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 6th 2020

Q1. The US Agency for International Development (USAID) has partnered with ______ to bridge the gender digital divide in India?

  1. Reliance Foundation
  2. Tata Trust
  3. Wipro Foundation
  4. Infosys Foundation

Answer: (1)
Under the Women’s Global Development and Prosperity (W-GDP) Initiative, a new partnership between the US Agency for International Development (USAID) and Reliance Foundation aims to bridge the gender digital divide in India

Q2. Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog, in collaboration with ______ launched Student Entrepreneurship Programme 2.0 (SEP 2.0)

  1. Infosys
  2. HCL Technologies
  3. TCS
  4. Dell Technologies

Answer: (4)
Atal Innovation Mission (AIM), NITI Aayog, in collaboration with Dell Technologies has launched Student Entrepreneurship Programme 2.0 (SEP 2.0) for young innovators of Atal Tinkering Labs (ATLs)

Q3. Who has been selected by the Public Enterprises Selection Board (PESB) as the next chairman of Steel Authority of India Limited?

  1. Hardayal Prasad
  2. Pradeep Kumar Joshi
  3. Soma Mondal
  4. Manoj Sinha

Answer: (3)
Soma Mondal has been selected by the Public Enterprises Selection Board (PESB) as the next chairman of Steel Authority of India Limited

Q4. Who has been appointed as a new Chairman of Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER)?

  1. Pramod Bhasin
  2. Pradeep Kumar Joshi
  3. Soma Mondal
  4. Manoj Sinha

Answer: (1)
Pramod Bhasin has been appointed as a new Chairman of Indian Council for Research on International Economic Relations (ICRIER). He is currently the vice-chair of the board of governors at ICRIER.

Q5. Name the author of book titled ‘Our Only Home: A Climate Appeal to the World’?

  1. Neena Rai
  2. Baba Ram Dev
  3. Jaggi Vasudev
  4. Dalai Lama

Answer: (4)
The Tibetan spiritual leader, Dalai Lama, will release a new book titled “Our Only Home: A Climate Appeal to the World”

SEBI Grade A Test Series

Q6. Who has chaired the meeting of National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19?

  1. Dr V K Paul
  2. Dr Naresh Trehan
  3. Dr Devi Shelly
  4. Dr Ramakanta Panda

Answer: (1)
National Expert Group on Vaccine Administration for COVID-19, met for the first time on 12th August. The meeting was chaired by Dr V K Paul, Member Niti Aayog along with Secretary (Ministry of Health and Family Welfare) as co-Chair.

Q7. Which insurance company has launched a special revival campaign to provide an opportunity for its policyholders to revive their lapsed policies?

  1. Oriental Insurance Company
  2. United India Insurance Company
  3. Life Insurance Corporation
  4. New India Insurance Company

Answer: (3)
To encourage continuation of risk cover in this difficult period, LIC will provide an opportunity for its policyholders to revive their lapsed policies. It has decided to launch a special revival campaign from August 10 till October 9 for its customers to revive their individual lapsed LIC policies.

Q8. Name the only Indian to be listed among the top 10 world’s highest paid actors of forbes 2020 list?

  1. Amitabh Bachchan
  2. Salman Khan
  3. Virat Kohli
  4. Akshay Kumar

Answer: (4)
World Forbes magazine has released The Highest-Paid Actors Of 2020 list. BTown actor, Akshay Kumar is the only Indian to be listed among the top 10 world’s highest paid actors of forbes 2020 list. With total earnings of $48.5 million (Rs 362 crore). Akshay hold 6th position in the 2020 list. The Forbes 2020 list takes into account the earnings between June 1, 2019, and June 1, 2020. Hollywood American-Canadian actor, producer, businessman, former wrestler Dwayne Johnson has been topped for a second straight year, with the total earning of $87.5 million (Rs 654 crore).

Q9. Who has organized the India@75 Summit – Mission 2022?

  1. NITI Aayog
  2. Confederation of Indian Industries
  3. FICCI
  4. RBI

Answer: (2)
Union Minister for Micro Small and Medium Enterprises(MSME), Nitin Gadkari has addressed the “India@75 Summit – Mission 2022” organised by the Confederation of Indian Industries (CII) via video-conferencing. The summit was focused on ‘reinventing technology in India’.

Q10. Where Price Monitoring and Resource Unit (PMRU) has been set up?

  1. Karnataka
  2. Assam
  3. Gujarat
  4. Himachal Pradesh

Answer: (1)
Price Monitoring and Resource Unit (PMRU) has been set up in Karnataka under the aegis of National Pharmaceutical Pricing Authority (NPPA), Department of Pharmaceuticals, Ministry of Chemicals and Fertilizers.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 5th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 6th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 6th 2020, Current Affairs Quiz August 6th 2020 Daily