Current Affairs Quiz August 4th 2020

August 4, 2020
Current Affairs Quiz August 4th 2020

Here is the Current affairs quiz August 4th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 4th 2020

Q1. India has extended Line of Credit worth 18 million US dollars to which country?

  1. Maldives
  2. Mauritius
  3. Indonesia
  4. Chile

Answer: (1)
India has extended Line of Credit worth 18 million US dollars to the Government of Maldives for the expansion of fishing facilities at Maldives Industrial Fisheries Company (MIFCO). The project envisages investment in fish collection and storage facilities and the setting up of a tuna cooked plant and fishmeal plant

Q2. Name the country that has decided to construct a monument for the Indian soldiers?

  1. Nepal
  2. Pakistan
  3. Bangladesh
  4. Sri Lanka

Answer: (3)
In a significant decision, Bangladesh has decided to construct a monument for the Indian soldiers who died in 1971 during the country’s struggle for independence from Pakistan

Q3. Prime Minister has recently launched submarine Optical Fibre Cable (OFC) to connect ____ with main land?

  1. Daman and Diu
  2. Andaman and Nicobar
  3. Lakshadweep
  4. None of the Above

Answer: (2)
Prime Minister Narendra Modi has launched and dedicated to the nation, the submarine Optical Fibre Cable (OFC) connecting Andaman & Nicobar Islands to the mainland through video conferencing

Q4. Name the state/UT that has launched new Electric Vehicle Policy recently?

  1. Punjab
  2. Haryana
  3. Delhi
  4. Himachal Pradesh

Answer: (3)
The Delhi government has launched its ambitious Electric Vehicle Policy, which aims to boost the city’s economy, reduce pollution levels and generate employment in the transport sector. It also includes various incentives for the promotion of the purchase of electric vehicles in the city. Under the EV Policy, the Delhi government would also provide a subsidy of up to Rs 30,000 on the purchase of two-wheelers, autorickshaws, e-rickshaws, freight vehicles, each, and of Rs 1.5 lakh on cars. The government would also officer low interest rates for the purchase of electric commercial vehicles, waive off registration fees and road tax on newly registered electric vehicles and aim to create a network of charging stations in the city

SEBI Grade A Test Series

Q5. World Biofuel Day is observed annually on _____

  1. 8th August
  2. 10th August
  3. 12th August
  4. 15th August

Answer: (2)
World Biofuel Day is observed on 10th August every year. The theme of 2020 is “Biofuels towards Atmanirbhar Bharat”

Q6. Name the company that has signed an MoU with One District, One Product (ODOP) scheme of the Government of Uttar Pradesh?

  1. Amazon
  2. Walmart
  3. D-Mart
  4. Flipkart

Answer: (4)
E-commerce marketplace Flipkart has signed a memorandum of understanding (MoU) with the One District, One Product (ODOP) scheme of the Uttar Pradesh government to bring artisans, weavers and craftsmen into mainstream business.

Q7. Name the state in which KVIC will open the first of its kind training and production centre of silk?

  1. Arunachal Pradesh
  2. Assam
  3. Sikkim
  4. Meghalaya

Answer: (1)
The Khadi and Village Industries Commission (KVIC) has decided to open the first of its kind training and production centre of silk in Arunachal Pradesh. This centre will come up in Chullyu village in the state.

Q8. Name the country that has declared “state of environmental emergency” recently?

  1. Maldives
  2. Mauritius
  3. Indonesia
  4. Australia

Answer: (2)
A “state of environmental emergency” has been declared by the island nation of Mauritius. The environmental emergency has been declared as a Japanese bulk carrier “MV Wakashio” ran aground on a reef in Mauritius and began leaking oil into the ocean. The ship stranded two weeks ago is leaking tons of fuel into the surrounding waters

Q9. The government has launched National Portal SURAKHSYA. It is related to human conflich with which animal?

  1. Lion
  2. Tigers
  3. Deers
  4. Elephants

Answer: (4)
Union Environment Minister, Prakash Javadekar has launched National Portal on Human-Elephant conflict called “SURAKHSYA”. The portal aims to collect real-time information and will also manage conflicts on a real-time basis

Q10. International Day of the World’s Indigenous People is observed annually on ______?

  1. 5th August
  2. 7th August
  3. 9th August
  4. 11th August

Answer: (3)
The International Day of the World’s Indigenous Peoples is observed on 9 August each year to raise awareness and protect the rights of the world’s indigenous population. The theme of 2020 is “COVID-19 and indigenous peoples’ resilience”

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 3rd 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 4th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 4th 2020, Current Affairs Quiz August 4th 2020 Daily