Current Affairs Quiz August 30th & 31st 2020

August 31, 2020
Current Affairs Quiz August 30th & 31st 2020

Here is the Current affairs quiz August 30th & 31st 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 30th & 31st 2020

Q1. Who becomes 1st bowler to scalp 500 wickets in T20 cricket?

  1. Dwayne Bravo
  2. Rashid Khan
  3. Ashton Agar
  4. Tabraiz Shamsi

Answer: (1)
West Indies All-Rounder, Dwayne John Bravo became the first bowler in cricket to scalp 500 wickets in Twenty20 matches

Q2. International Day against Nuclear Tests is observed annually on ______?

  1. 28th August
  2. 29th August
  3. 30th August
  4. 31st August

Answer: (2)
The International Day against Nuclear Tests is observed on August 29

Q3. National Sports Day is observed annually on ______

  1. 28th August
  2. 29th August
  3. 30th August
  4. 31st August

Answer: (2)
The National Sports Day is celebrated on 29 August, on the birth anniversary of hockey legend Major Dhyan Chand

SEBI Grade A Test Series

Q4. Which country has rolled out a technology-driven agri-commodity trading and sourcing platform “Agriota E-Marketplace”?

  1. UK
  2. USA
  3. Israel
  4. UAE

Answer: (4)
Government of Dubai Authority on commodities trade and enterprise, Dubai Multi Commodities Centre (DMCC) has rolled out a technology-driven agri-commodity trading and sourcing platform “Agriota E-Marketplace

Q5. Where will 51st International Film Festival of India to be held?

  1. Mumbai
  2. Chandigarh
  3. Goa
  4. Trivandrum

Answer: (3)
Fifty-first International Film Festival of India IFFI will be held in Goa, from November 20th to 28th. This film festival is a hybrid film festival due to COVID 19, which would screen films on the official digital platform along with the theatrical screenings

Q6. Which team was declared joint winners of Fide Online Chess Olympiad along with India?

  1. China
  2. Russia
  3. Japan
  4. Kazakhstan

Answer: (2)
After a lost connection and two forfeited games, an appeal to the World Chess Federation yielded success as India and Russia were declared joint winners of Fide Online Chess Olympiad

Q7. Name the state that will start first-ever seaplane services from October?

  1. Maharashtra
  2. Tamil Nadu
  3. Goa
  4. Kerala

Answer: (4)
The first-ever “seaplane services in Gujarat” will be commenced from 31 October 2020. The seaplane service will offer seamless and affordable air connectivity from Sabarmati Riverfront in Ahmedabad to Statue of Unity in Kevadia in Gujarat.

Q8. Which state has launched ‘Major Dhyan Chand Vijaypath Yojana’ to build roads to 19 international player houses?

  1. Uttar Pradesh
  2. Haryana
  3. Madhya Pradesh
  4. Punjab

Answer: (1)
Government of Uttar Pradesh has launched Major Dhyan Chand Vijaypath Yojana.

Q9. Name the state that will set up India’s first international women’s trade centre (WTC)?

  1. Maharashtra
  2. Tamil Nadu
  3. Haryana
  4. Kerala

Answer: (4)
Kerala will set up India’s first international women’s trade centre (WTC), in consonance with the United Nations sustainable development goals (SDGs), at Angamaly

Q10. International Day of the Victims of Enforced Disappearances is observed annually on _____

  1. 31st August
  2. 30th August
  3. 29th August
  4. 28th August

Answer: (2)
30 August was declared as the International Day of the Victims of Enforced Disappearances by the UN General Assembly.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 29th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 30th & 31st 2020, Daily Current Affairs Quiz August 30th & 31st 2020, Current Affairs Quiz August 30th & 31st 2020 Daily