Current Affairs Quiz August 2nd 2020

August 2, 2020
Current Affairs Quiz August 2nd 2020

Here is the Current affairs quiz August 2nd 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 2ndh 2020

Q1. Name the author of book titled ‘Vishesh: Code To Win’?

  1. Nirupama Yadav
  2. Vijay Kumar Choudhary
  3. Arundhati Roy
  4. Amit Shah

Answer: (1)
The book, titled “Vishesh: Code To Win”, has been written by sportswoman-turned-author Nirupama Yadav

Q2. Who has been appointed as next Chief Executive Officer (CEO) of HDFC Bank?

  1. Srikanth Nadhamuni
  2. Sanjiv Sachar
  3. M D Ranganath
  4. Sashidhar Jagdishan

Answer: (4)
Sashidhar Jagdishan will be HDFC Bank’s next Chief Executive Officer (CEO), replacing Aditya Puri as the head of the private sector lender.

Q3. Who has launched an Automated Voice Assistant ‘AXAA’?

  1. HDFC Bank
  2. Axis Bank
  3. IndusInd Bank
  4. Andhra Bank

Answer: (2)
Private sector lender Axis Bank has launched an Automated Voice Assistant ‘AXAA’. AXAA is an artificial intelligence-powered conversational voice BOT. ‘AXAA’, an artificial intelligence-powered conversational voice BOT can converse in English, Hindi and Hinglish

Q4. Name the state government that has launched Shaheed Mahendra Karma Tendupatta Sangrahak Samajik Suraksha Yojana?

  1. Jharkhand
  2. Odisha
  3. Chhattisgarh
  4. Uttarakhand

Answer: (3)
Chhattisgarh Chief Minister Bhupesh Baghel has launched a social security scheme for tendu leaves collectors in the state, which will benefit over 12 lakh families, mostly tribals and forest dwellers engaged in its collection

SEBI Grade A Test Series

Q5. India has contributed ____million to the India-UN Development Partnership Fund

  1. USD 15.46
  2. USD 14.78
  3. USD 13.52
  4. USD 12.89

Answer: (1)
India has contributed USD 15.46 million to the India-UN Development Partnership Fund, underscoring the country’s commitment to supporting developing nations in its developmental priorities across all the Sustainable Development Goals

Q6. Hiroshima Day is observed annually on _____?

  1. 2nd August
  2. 4th August
  3. 6th August
  4. 8th August

Answer: (3)
Hiroshima Day is observed on August 6 every year. It aims to promote peace politics against the war. This day is a reminder of the bombing attack on Hiroshima by the United States during World War II.

Q7. Name the author of book titled ‘RAW: A History of India’s Covert Operations’?

  1. Nirupama Yadav
  2. Yatish Yadav
  3. Vijay Kumar Choudhary
  4. Amit Shah

Answer: (2)
The book, titled “RAW: A History of India”s Covert Operations” has authored by investigative journalist and author Yatish Yadav.

Q8. Who has been appointed the new Lieutenant Governor of Jammu & Kashmir?

  1. Udit Raj
  2. Vasundhara Raje
  3. Rajni Patil
  4. Manoj Sinha

Answer: (4)

Q9. Indian Railways has introduced the first “Kisan Rail” train service _____ to _______

  1. Devlali, Danapur
  2. Dhule, Purnia
  3. Kamptee, Arrah
  4. Gondia, Bettiah

Answer: (1)
Indian Railways has introduced the first “Kisan Rail” train service from Devlali in Maharashtra to Danapur in Bihar

Q10. Who has been appointed as new Comptroller and Auditor General of India?

  1. Aditya Kumar Anand
  2. Deepa Aggarwal
  3. C. Murmu
  4. Himanshu Shukla

Answer: (3)
Former J&K Lt Governor Girish Chandra Murmu took oath as the new Comptroller and Auditor General (CAG) of India

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 1st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 2nd 2020, Daily Current Affairs Quiz August 2nd 2020, Current Affairs Quiz August 2nd 2020 Daily