Current Affairs Quiz August 29th 2020

August 29, 2020
Current Affairs Quiz August 29th 2020

Here is the Current affairs quiz August 29th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 29th 2020

Q1. Who has developed a Vendor Performance Evaluation System to establish a transparent and comprehensive performance rating system for its consultants, contractors and concessionaires?

  1. NHAI
  2. SEBI
  3. NABARD
  4. RBI

Answer: (1)
The National Highways Authority of India (NHAI) has developed a Vendor Performance Evaluation System to establish a transparent and comprehensive performance rating system for its consultants, contractors and concessionaires

Q2. Women’s Equality Day is observed annually on ____

  1. 25th August
  2. 26th August
  3. 27th August
  4. 28th August

Answer: (2)
Women’s Equality Day is observed on 26 August to mark women’s advancements toward equality with men

Q3. World Water Week 2020 was observed on ____

  1. 27-31 August
  2. 26-30 August
  3. 25-29 August
  4. 24-28 August

Answer: (4)
The 2020 edition of World Water Week was scheduled to take place from 23-28 August 2020, in Stockholm, Sweden. It will now take place from 24-28 August. World Water Week assembles over 500 co-convening organizations and 4,000 participants from more than 130 countries in Stockholm every year.

SEBI Grade A Test Series

Q4. Who has been conferred with the International Booker Prize 2020?

  1. Marieke Lucas Rijneveld
  2. Paul Mendez
  3. Abi Daré
  4. Deepa Anappara

Answer: (1)
Dutch Author, Marieke Lucas Rijneveld won the International Booker Prize 2020 for her debut novel ‘The Discomfort of Evening’. Rijneveld became the youngest author to win the prize at the age of 29

Q5. Name the bank that has partnered with Adobe to deliver zero-touch, personalised digital experiences to existing as well as new customers?

  1. Axis bank
  2. ICICI Bank
  3. Kotak Mahindra Bank
  4. HDFC Bank

Answer: (4)
In a bid to enhance digital experiences for its customers, HDFC Bank has announced a partnership with Adobe. The Adobe Experience Cloud solutions will enable HDFC Bank to deliver zero-touch, personalised digital experiences to existing as well as new customers

Q6. Name the state that has launched NRI unified portal?

  1. Madhya Pradesh
  2. Uttar Pradesh
  3. Punjab
  4. Tamil Nadu

Answer: (2)
In Uttar Pradesh, the State Government will prepare a database of the migrant workers of the state working in different countries of the world. It will help in providing them assistance during any emergency. Chief Minister Yogi Adityanath has launched an ambitious NRI unified portal.

Q7. Which country will host BRICS Games 2021?

  1. India
  2. China
  3. South Africa
  4. Russia

Answer: (1)
India will host the BRICS Games in 2021 and may align it with Khelo India Games

Q8. IIT Alumni Council signs MOU with ____ for building Quantum Computers

  1. Japan
  2. China
  3. USA
  4. Russia

Answer: (4)
Indian Institute of Technology’s (IIT) Alumni Council has signed an agreement with Russia’s Lomonosov Moscow State University (MSU) and Russoft to build the world’s largest and fastest hybrid quantum computer in India

Q9. Name the state/UT that has launched the Fitness Campaign “Healthy Body, Healthy Mind” fitness campaign?

  1. Maharashtra
  2. Chandigarh
  3. Delhi
  4. Lakshadweep

Answer: (3)
The Delhi Government has launched ‘Healthy Body, Healthy Mind’ campaign for students confined to their homes as schools remain closed in view of coronavirus pandemic.

Q10. Name the state that has launched its first fully equipped marine ambulance ‘Pratheeksha’?

  1. Kerala
  2. Tamil Nadu
  3. Goa
  4. Andhra Pradesh

Answer: (1)
‘Pratheeksha’, the first fully equipped marine ambulance of the Fisheries Department at Kerala is ready for rescue operations at sea.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 28th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 29th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 29th 2020, Current Affairs Quiz August 29th 2020 Daily