Current Affairs Quiz August 28th 2020

August 28, 2020
Current Affairs Quiz August 28th 2020

Here is the Current affairs quiz August 28th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 28th 2020

Q1. Jammu and Kashmir’s agriculture department has created an e-auction portal to promote trading of which product?

  1. Kashmir Saffron
  2. Apple
  3. Mushroom
  4. Rice

Answer: (1)
Jammu and Kashmir’s agriculture department has created an e-auction portal to promote trading of GI-tagged ‘Kashmir Saffron’. The Department, under the aegis of India International Kashmir Saffron Trading Centre (IIKSTC), has created the portal in collaboration with NSE-IT, with the sole motive to assure buyers to have access to quality ‘Kashmir Saffron’.

Q2. Which railways station has introduced a unique concept of Baggage Sanitization and Wrapping?

  1. Chandigarh
  2. New Delhi
  3. Ahmedabad
  4. Nagpur

Answer: (3)
In Gujarat, Ahmedabad Railway Division has successfully introduced a unique concept of Baggage Sanitization and Wrapping at Ahmedabad Railway Station.

Q3. Which state has topped the list of Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) in availing loans to women?

  1. West Bengal
  2. Karnataka
  3. Uttar Pradesh
  4. Tamil Nadu

Answer: (4)
According to the data provided by the Ministry of Finance to Rajya Sabha, Tamil Nadu has topped the list of Pradhan Mantri Mudra Yojana (PMMY) in availing loans to women. It was followed by West Bengal and Karnataka

Q4. Which bank has launched ‘Liberty Savings Account’ for Indian youth?

  1. HDFC Bank
  2. ICICI Bank
  3. Axis Bank
  4. Kotak Mahindra Bank

Answer: (3)
To address the ever-changing lifestyle needs of the young and digitally-savvy Indian, Axis Bank has announced the launch of its ‘Liberty Savings Account’. This unique proposition offers customers the flexibility to either maintain a minimum balance of Rs 25,000 per month or spend the same amount every month through the Liberty debit card or savings account (via NetBanking, Axis Mobile or UPI) on lifestyle requirements. The Liberty Savings Account also offers a complimentary hospital cash insurance cover of upto Rs 20,000 per year, which covers hospital expenses incurred under COVID -19, making this a first of its kind savings account to cover the pandemic

SEBI Grade A Test Series

Q5. Who will virtually launch the India Component of the Nationally Determined Contributions – NDC-Transport Initiative for Asia –TIA?

  1. RBI
  2. NITI Aayog
  3. FICCI
  4. Ministry of Finance

Answer: (2)
NITI Aayog will virtually launch the India Component of the Nationally Determined Contributions – NDC-Transport Initiative for Asia -TIA. The event will inform the transport, energy, and climate stakeholders in India about planned project activities for the upcoming year

Q6. How many new circles of Archaeological Survey of India have been announced by Ministry of Culture recently?

  1. 7
  2. 8
  3. 9
  4. 10

Answer: (1)
The Ministry of Culture has announced seven new circles of Archaeological Survey of India (ASI). These new circles have been created in Madhya Pradesh, Tamil Nadu, Uttar Pradesh, Karnataka, West Bengal and Gujarat

Q7. Who has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of SBI Mutual Fund?

  1. Denys de Campigneulles
  2. Navneet Munot
  3. P. Singh
  4. Vinay Tonse

Answer: (4)
Vinay Tonse has been appointed as the Managing Director and Chief Executive Officer of SBI Mutual Fund (MF).

Q8. Name the author of book titled ‘Cricket Drona’?

  1. Ramachandra Guha
  2. Kapil Dev
  3. Jatin Paranjpe
  4. Gideon Haigh

Answer: (3)
A book named ‘Cricket Drona’ on one of India’s most respected cricket coaches, Vasoo Paranjape, will be released on September 2. The book published by Penguin has been co-authored by Paranjape’s son, former India player and current national selector Jatin along with cricket journalist Anand Vasu

Q9. Who became the first-ever fast bowler to take 600 wickets in a Test Match Cricket?

  1. Pat Cummins
  2. Stuart Broad
  3. Tim Southee
  4. James Anderson

Answer: (4)
England’s James Anderson became the first-ever fast bowler to take 600 wickets in a Test Match Cricket. He achieved this feat against Pakistan when he dismissed Azhar Ali. Overall he is the 4th bowler to take 600 test wickets after 3 spinners Muttiah Muralitharan, Shane Warne, and Anil Kumble

Q10. Name the state that topped the Export Preparedness Index (EPI) 2020?

  1. Gujarat
  2. Maharashtra
  3. Tamil Nadu
  4. Haryana

Answer: (1)
NITI Aayog in partnership with the Institute of Competitiveness released the Export Preparedness Index (EPI) 2020. The first report to examine export preparedness and performance of Indian states, EPI intends to identify challenges and opportunities; enhance the effectiveness of government policies; and encourage a facilitative regulatory framework. Gujarat, Maharashtra and Tamil Nadu occupy the top three ranks, respectively

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 27th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 28th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 28th 2020, Current Affairs Quiz August 28th 2020 Daily