Current Affairs Quiz August 26th 2020

August 26, 2020
Current Affairs Quiz August 26th 2020

Here is the Current affairs quiz August 26th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 26th 2020

Q1. What was the theme of World Breastfeeding Week 2020?

  1. Support breastfeeding for a healthier planet
  2. Empower Parents, Enable Breastfeeding
  3. Breastfeeding: Foundation for Life
  4. Sustaining Breastfeeding Together

Answer: (1)
To promote breastfeeding and its many benefits for the mother and child, the WHO celebrates the week between 1 and 7 August every year as the World Breastfeeding Week. The theme of World Breastfeeding Week 2020 is “Support breastfeeding for a healthier planet

Q2. Mohamed Irfaan Ali has been named as the President of which country?

  1. Suriname
  2. Brazil
  3. Venezuela
  4. Guyana

Answer: (4)
Former Guyanese housing minister, Mohamed Irfaan Ali has been named as the President of the country

Q3. Who has started the initiative Vidyarthi Vigyaan Manthan 2020-21 (VVM)?

  1. UGC
  2. Vigyan Bharti
  3. AICTE
  4. Vigyan Sansatha

Answer: (2)
VVM (Vidyarthi Vigyan Manthan) In collaboration with Vigyan Prasar, which is an autonomous organization under the Department of Science and Technology, Government of India and NCERT (National Council of Educational Research and Training), is an initiative of Vijnana Bharati (VIBHA) also popularly known as Vigyan Bharti. This initiative under the national programme is created to make science an interesting study among students from class 6 to 11.

Q4. What percent of subsidy will be provided by KVIC under Khadi Agarbatti Aatmanirbhar Mission?

  1. 10%
  2. 15%
  3. 20%
  4. 25%

Answer: (4)
The Union Government approved Khadi Agarbatti Atma Nirbhar Mission to generate employment and make India self-reliant in agarbatti production. The Khadi Agarbatti Atma Nirbhar Mission has been designed by the Khadi and Village Industries Commission on PPP mode. The KVIC will only procure locally-made machines by Indian manufacturers with the aim of encouraging local production. The Commission will provide 25 percent subsidy on the cost of the machines and recover the remaining 75 percent of the cost from the workers in small installments every month.

SEBI Grade A Test Series

Q5. Who has recently launched Bharat Air Fibre services in Maharashtra?

  1. BSNL
  2. Airtel
  3. Idea
  4. Jio

Answer: (1)
Union Minister for Electronics, Communication, and IT has inaugurated ‘Bharat Air Fibre Services’, a radio-based last mile telecom connectivity solution for Akola and Washim districts in Maharashtra. It has been launched by the state-run Bharat Sanchar Nigam Limited (BSNL) as part of Digital India initiatives and aims at providing wireless connectivity in the range of 20KMs from BSNL locations, which will benefit citizens residing in remote areas.

Q6. Name the state that has launched ‘E-RakshaBandhan’ Campaign to Combat Cyber Crimes Against Women?

  1. Maharashtra
  2. Odisha
  3. Andhra Pradesh
  4. Haryana

Answer: (3)
Andhra Pradesh Chief Minister Y.S. Jagan Mohan Reddy has launched ‘E-RakshaBandhan‘ campaign aimed at creating public awareness on cyber crimes against women and children

Q7. Name the author of book titled ‘Siyasat Mein Sadasyata’?

  1. Abhay K
  2. Amit Shah
  3. B B Lal
  4. Vijay Kumar Choudhary

Answer: (4)

Q8. The Government of India has given permission to the Board of Control for Cricket in India to conduct IPL in ____?

  1. South Africa
  2. UAE
  3. England
  4. Saudi Arabia

Answer: (2)
The Indian Premier League (IPL) Governing Council has received official clearance from the Indian government to host the 13th edition of the IPL in the UAE.

Q9. Mark Phillips has been elected as Prime Minister of which country?

  1. Suriname
  2. Brazil
  3. Venezuela
  4. Guyana

Answer: (4)
Former Chief-of-Staff of the Guyana Defence Force, Brigadier (retired) Mark Anthony Phillips has been sworn in as Prime Minister of Guyana

Q10. Which software has been selected by National Bank of Bahrain to digitally transform its transaction banking business?

  1. ClearTouch
  2. Finacle
  3. Fidelity
  4. Bancs

Answer: (2)
National Bank of Bahrain and Infosys Finacle announced the bank’s decision to adopt the Finacle Cash Management Suite to digitally transform its transaction banking business.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 25th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 26th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 26th 2020, Current Affairs Quiz August 26th 2020 Daily