Current Affairs Quiz August 25th 2020

August 25, 2020

Here is the Current affairs quiz August 25th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 25th 2020

Q1. Name the company that has inked a pact with Japanese energy major JERA for their new gas-fired thermal power generation project in Bangladesh?

  1. Reliance Power
  2. Adani Green Energy Ltd
  3. JSW Energy Ltd
  4. Torrent Power Ltd

Answer: (1)
Reliance Power and Japanese energy major JERA have inked a pact with a group of banks for full financing, totalling $642 million (approx Rs 4,798 crore), for their new gas-fired thermal power generation project in Bangladesh

Q2. Hamed Bakayoko has been named Prime Minister of ______?

  1. Liberia
  2. Guinea
  3. Mali
  4. Ivory Coast

Answer: (4)
Defence Minister, Hamed Bakayoko has been named as the Prime Minister of an african country, Ivory Coast.

Q3. Name the comprehensive financial education and knowledge platform for micro, small and medium enterprises launched by Small Industries Development Bank of India in association with TransUnion CIBIL

  1. MSMECredit
  2. MSMESaksham
  3. MSMERin
  4. MSMEKnowledge

Answer: (2)
The Small Industries Development Bank of India in association with TransUnion CIBIL has launched a comprehensive financial education and knowledge platform for micro, small and medium enterprises. The one-stop knowledge portal – MSMESaksham, will guide MSMEs (micro, small and medium enterprises) seeking seamless and quick access to finance and will also support them in managing their credit obligations

Q4. Which became the first Arab country to open a nuclear power plant?

  1. Jordan
  2. Kuwait
  3. UAE
  4. Saudi Arabia

Answer: (3)
The United Arab Emirates became the first Arab country to open a nuclear power plant, raising concerns about the long-term consequences of introducing more nuclear programs to the Middle East

SEBI Grade A Test Series

Q5. The 6th BRICS Environment Ministers’ Meeting was held under the presidency of which country?

  1. India
  2. China
  3. South Africa
  4. Russia

Answer: (4)
The 6th BRICS Environment Ministers’ Meeting was held under the presidency of Russia.

Q6. Which ministry has been awarded SKOCH Gold Award for its scholarship project recently?

  1. Ministry of Tribal Affairs
  2. Ministry of HRD
  3. Ministry of MSME
  4. Ministry of Food Processing Industries

Answer: (1)
Ministry of Tribal Affairs (MoTA) has received SKOCH Gold Award for its “Empowerment of Tribals through IT enabled Scholarship Schemes” project of Scholarship Divison of the Ministry

Q7. Who wins British Grand Prix 2020?

  1. Valtteri Bottas
  2. Charles Leclerc
  3. Lewis Hamilton
  4. Sebastian Vettel

Answer: (3)
Lewis Hamilton claimed his seventh British Grand Prix victory in dramatic fashion, crossing the line on three wheels after a puncture in the final lap.

Q8. Who has announced the launch of a two-month-long campaign called ‘Kona Kona Umeed’?

  1. Reserve Bank of India
  2. Kotak Mahindra Bank
  3. Axis Bank
  4. Ministry of MSME

Answer: (2)
Kotak Mahindra Bank has announced the launch of a two-month-long campaign called ‘Kona Kona Umeed’ with huge offers and discounts to lift up hope and optimism among its customers in the midst of the Coronavirus pandemic

Q9. Who organised “Easing Doing Business For Atmanirbhar Bharat” Conference?

  1. FICCI
  2. NITI Aayog
  3. AIM
  4. CII

Answer: (4)
CII organised “Easing Doing Business For Atmanirbhar Bharat” Conference

Q10. Name the state that has launched a public awareness campaign “Ek Mask-Anek Zindagi”?

  1. Madhya Pradesh
  2. Rajasthan
  3. Kerala
  4. Maharashtra

Answer: (1)
Madhya Pradesh Urban Development and Housing Minister Shri Bhupendra Singh launched a public awareness campaign “Ek Mask-Anek Zindagi” from Aug1-15. The Scheme will spread awareness about wearing masks as prevention from COVID-19 infection.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 20th & 21st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 25th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 25th 2020, Current Affairs Quiz August 25th 2020 Daily