Current Affairs Quiz August 23rd & 24th 2020

August 24, 2020
Current Affairs Quiz August 23rd & 24th 2020

Here is the Current affairs quiz August 23rd & 24th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 23rd & 24th 2020

Q1. Name the author of book titled ‘One Arranged Murder’?

  1. Chetan Bhagat
  2. Neena Rai
  3. Nirupama Yadav
  4. Arundhati Roy

Answer: (1)
A book titled ‘One Arranged Murder’ authored by Chetan Bhagat will be released globally on September 28, 2020.

Q2. International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition is observed annually on _____

  1. 21st August
  2. 22nd August
  3. 23rd August
  4. 24th August

Answer: (3)
International Day for the Remembrance of the Slave Trade and its Abolition, is an international day celebrated August 23 of each year, the day designated by UNESCO to memorialize the transatlantic slave trade

Q3. Who among the following has not been inducted into ICC Cricket Hall of Fame?

  1. Jaques Kallis
  2. Zaheer Khan
  3. Zaheer Abbas
  4. Lisa Sthalekar

Answer: (2)
The ICC conducted the ceremony virtually owing to the COVID-19 pandemic. Legendary South African all-rounder Jaques Kallis, Pakistan batting great Zaheer Abbas and Pune-born former Australian captain Lisa Sthalekar were inducted into the International Cricket Council’s Hall of Fame in a virtual ceremony

Q4. Who has signed a loan agreement for a $500 million Mumbai Urban Transport Project-III?

  1. ADB
  2. World Bank
  3. IMF
  4. AIIB

Answer: (4)
Government of India, Maharashtra State Government, Mumbai Railway Vikas Corporation and the Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) signed a loan agreement for a $500 million Mumbai Urban Transport Project-III. The aim of the MoU is to improve the network capacity, service quality and safety of the suburban railway system in Mumbai.

SEBI Grade A Test Series

Q5. Name the country that has successfully launched 5th Earth observation satellite, Gaofen-9?

  1. China
  2. Japan
  3. Russia
  4. Israel

Answer: (1)
China has successfully launched 5th Earth observation satellite, Gaofen-9 (05), from the Jiuquan Satellite Launch Center in northwest China.

Q6. Who has bagged “Swachhta Hi Seva award” for transforming Neyveli Township?

  1. Hindustan Copper
  2. Bharat Aluminium Company
  3. NLC India Limited
  4. Hindalco Industries

Answer: (3)
The Government of India Navratna, NLC India Limited (NLCIL) has bagged the award for making an extremely valuable contribution in the implementation of the “Swachhta Hi Seva Programme”.

Q7. Where does Army-2020 International Military and Technical Forum held recently?

  1. China
  2. Russia
  3. Japan
  4. Australia

Answer: (2)
The India Pavilion at the Army-2020 International Military and Technical Forum was inaugurated by Secretary (Defence Production) Raj Kumar and Indian Ambassador DB Venkatesh Verma outside Moscow. The forum was organised by the Russian Defence Ministry from August 23-29 at the Patriot Park near Moscow

Q8. Name the chairman of Defence Research and Development Organisation?

  1. K. Batra
  2. B.K.S. Prasad
  3. P. Singh
  4. Satheesh Reddy

Answer: (4)
Dr. G. Satheesh Reddy, Head of the Defence Research and Development Organisation (DRDO), has been given a two-year extension as the Secretary, Department of Defence Research and Development and Chairman DRDO beyond his tenure

Q9. Cameron White announced his retirement from professional cricket. He belonged to which country?

  1. Australia
  2. New Zealand
  3. England
  4. South Africa

Answer: (1)
Australian all-rounder Cameron White announced his retirement from professional cricket

Q10. Who won the UEFA Champions League 2019-20 title?

  1. Liverpool
  2. Real Madrid
  3. Bayern Munich
  4. Chelsea

Answer: (3)
German professional sports club, Bayern Munich won the UEFA Champions League 2019-20 title by defeating Paris Saint-Germain

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 20th & 21st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 23rd & 24th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 23rd & 24th 2020, Current Affairs Quiz August 23rd & 24th 2020 Daily