Current Affairs Quiz August 22nd 2020

August 22, 2020
Current Affairs Quiz August 22nd 2020

Here is the Current affairs quiz August 22nd 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 22nd 2020

Q1. Who has been recently appointed as Election Commissioner of India?

  1. Rajiv Kumar
  2. Girish Kumar Mishra
  3. Alok Ranjan
  4. Jitendra Kumar

Answer: (1)
Retired 1984 batch IAS officer of Bihar/Jharkhand cadre Rajiv Kumar had took over as Election Commissioner, filling the vacancy caused by Ashok Lavasa moving to the Asian Development Bank.

Q2. Name the institute that has inked MoU with Switzerland based HELP Logistics to engage in a collaborative partnership and provide consulting services?

  1. Indian Institute of Management Amritsar
  2. Indian Institute of Management Kozhikode
  3. Indian Institute of Management Delhi
  4. Indian Institute of Management Kolkata

Answer: (2)
In the backdrop of emerging challenges post-COVID 19, the Indian Institute of Management Kozhikode and Switzerland based HELP Logistics have inked a Memorandum of Understanding (MoU) to engage in a collaborative partnership and provide consulting services and logistics training for the humanitarian community

Q3. Who has announced the launch of its Green Deposit Programme?

  1. Morgan Stanley
  2. Barclays Capital
  3. Barclays Bank Plc
  4. HSBC India

Answer: (4)
HSBC India has announced the launch of its Green Deposit Programme. The Green Deposit is available in INR as Term Deposit. This innovative and unique fixed tenure deposit will go towards financing eligible businesses and projects that promote the transition to a low-carbon, climate resilient and sustainable economy.

SEBI Grade A Test Series

Q4. Where Tribes India Showroom has been inaugurated recently?

  1. Pune
  2. Delhi
  3. Mumbai
  4. Chennai

Answer: (3)
Shri Arjun Munda, Union Minister for Tribal Affairs e-inaugurated via a video conference a ‘Tribes India Showroom’ in Indian Globe Chambers of LIC Western Zonal Office, Fort, Mumbai. The move comes to support 50 lakh tribal artisans and forest gatherers in their hour of need, steadily and firmly to sustain their income, employment and livelihoods.

Q5. Who has won the World Snooker Championship 2020?

  1. Neil Robertson
  2. Mark Selby
  3. Mark Allen
  4. Ronnie O’Sullivan

Answer: (4)
Ronnie O’Sullivan defeated Kyren Wilson with a score of 18-8 to win the World Snooker Championship 2020. He has claimed his sixth World Championship title at Sheffield’s Crucible Theatre

Q6. Which insurance company has announced its merger with ICICI Lombard General Insurance Co. Ltd?

  1. Bharti AXA General Insurance Co
  2. Acko General Insurance Ltd
  3. Bajaj Allianz General Insurance Co. Ltd
  4. Cholamandalam MS General Insurance Co. Ltd

Answer: (1)
ICICI Lombard General Insurance Co. Ltd and Bharti AXA General Insurance Co. Ltd has announced a merger to form the country’s third-largest general insurance entity.

Q7. Name the bank that has launched a new initiative named ‘Gig-a-Opportunities’?

  1. HDFC Bank
  2. Axis Bank
  3. SBI
  4. Kotak Mahindra Bank

Answer: (2)
Axis Bank has launched a new initiative named ‘Gig-a-Opportunities’. The initiative aims to attract skilled talent that can work with the bank remotely, from anywhere in the country. This hiring model comprises two working patterns

Q8. Who has developed the mobile app ‘Harit Path’?

  1. NIC
  2. DRDO
  3. NHAI
  4. RBI

Answer: (3)
The Union Minister for road transport and highways Nitin Gadkari has launched a mobile app called ‘Harit Path’. The app ‘Harit Path’ has been developed by the National Highways authority of India (NHAI) to monitor the plantation and transplantation of trees along the highways, through geo-tagging and web-based GIS enabled monitoring tools

Q9. Over which river India’s longest passenger ropeway inaugurated recently?

  1. Brahmaputra
  2. Ganga
  3. Yamuna
  4. Saraswati

Answer: (1)
India’s longest passenger ropeway over the Brahmaputra river was formally inaugurated in Assam’s Guwahati city. The 1.82 km bi-cable ropeway connects Guwahati and North Guwahati and has been constructed at a cost of Rs 56 crore

Q10. Who has been appointed as Managing Director of SBI?

  1. Jashvant Raval
  2. G. Kannan
  3. P. Gahrotra
  4. Ashwani Bhatia

Answer: (4)
Ashwani Bhatia has taken charge as its managing director of SBI. Bhatia is the fourth MD of SBI, with Dinesh Khara, Arijit Basu and C S Setty being the other three

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 20th & 21st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 22nd 2020, Daily Current Affairs Quiz August 22nd 2020, Current Affairs Quiz August 22nd 2020 Daily