Current Affairs Quiz August 20th & 21st 2020

August 21, 2020

Here is the Current affairs quiz August 20th & 21st 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 20th & 21st 2020

Q1. Who has bagged the Premier Leagues Golden Boot award?

  1. Jamie Vardy
  2. Pierre-Emerick Aubameyang
  3. Southamptons Danny Ings
  4. Raheem Sterling

Answer: (1)
Leicester City striker Jamie Vardy bagged the Premier Leagues Golden Boot award after netting 23 goals across the 2019/20 season.

Q2. Who becomes 7th bowler to take 500 wickets in Test cricket?

  1. Trent Boult
  2. Pat Cummins
  3. Jasprit Bumrah
  4. Stuart Broad

Answer: (4)
Stuart Broad becomes seventh bowler in history to take 500 Test wickets

Q3. Who has signed a memorandum of agreement MoA with Indian Institute of Technology- Kanpur (IIT-K) for training, research, and entrepreneurship development in smart grid technology?

  1. National Thermal Power Corporation
  2. Power Finance Corporation
  3. Power Grid Corporation of India
  4. Rural Electrification Corporation

Answer: (2)
Power Finance Corporation (PFC) Limited has signed a memorandum of association (MoA) with Indian Institute of Technology- Kanpur (IIT-K) for training, research, and entrepreneurship development in smart grid technology

SEBI Grade A Test Series

Q4. Who has launched a crop insurance campaign titled ‘Bohot Zaroori Hai’ for farmers?

  1. Bajaj Allianz General Insurance Company
  2. Reliance General Insurance Company Limited
  3. Bharti AXA General Insurance
  4. TATA AIG General Insurance Company Limited

Answer: (3)
Bharti AXA General Insurance starts ‘Bohot Zaroori Hai’ campaign. Bharti AXA General Insurance has launched a crop insurance campaign titled ‘Bohot Zaroori Hai’ for farmers in Maharashtra and Karnataka to encourage them about their yield protection and financial security

Q5. World Day Against Trafficking in Persons is observed annually on ______?

  1. 30th July
  2. 3rd August
  3. 7th August
  4. 10th August

Answer: (1)
The world day against trafficking in persons is marked on July 30 every year to raise awareness about the menace of human trafficking. The theme for the 2020 is “Committed to the Cause – Working on the Frontline to End Human Trafficking”.

Q6. Who has developed ‘Aashray’, the medical bed isolation system to combat Covid-19?

  1. DRDO
  2. IIT Delhi
  3. ICMR
  4. Defence Institute of Advanced Technology

Answer: (4)
Defence Institute of Advanced Technology (DIAT), Pune has developed ‘Aashray’, the medical bed isolation system to combat Covid-19 by minimizing the spread of the disease

Q7. Who has been appointed as the Private Secretary to PM Narendra Modi?

  1. Anil Kumar Gupta
  2. Hardik Satishchandra Shah
  3. P. Joy
  4. Samant Goel

Answer: (2)
Hardik Satishchandra Shah is a 2010 batch IAS officer of Gujarat cadre. He has been appointed as the Private Secretary to PM Narendra Modi

Q8. Who has launched mpay.me – a UPI payment link service to send and receive money from any UPI payment app?

  1. Paytm
  2. Amazon Pay
  3. Mobikwik
  4. PhonePe

Answer: (3)
FinTech company MobiKwik has launched mpay.me – a UPI payment link service to send and receive money from any UPI payment app. This single link created using mpay.me can be shared anywhere to send and receive money and will work seamlessly on mobile as well as desktop

Q9. Who came second in the rapid section of the 53rd Biel International Chess Festival?

  1. P Harikrishna
  2. Vidit, Santosh Gujrathi
  3. Krishnan Sasikaran
  4. None of the above

Answer: (1)
Indian Grandmaster P Harikrishna finished second in the rapid section of the 53rd Biel International Chess Festival in Switzerland.

Q10. Name the district that has topped the list of aspirational districts ranked by government think-tank Niti Aayog?

  1. Ri-Bhoi
  2. Bahraich
  3. Nawada
  4. Bijapur

Answer: (4)
Bijapur has topped the list of aspirational districts ranked by government think-tank Niti Aayog. Ri-Bhoi (Meghalaya) and Bahraich (Uttar Pradesh) have been placed at the second and third positions respectively, Nawada (Bihar) has been ranked fourth and Moga (Punjab) is at the fifth place.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 19th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 20th & 21st 2020, Daily Current Affairs Quiz August 20th & 21st 2020, Current Affairs Quiz August 20th & 21st 2020 Daily