Current Affairs Quiz August 1st 2020

August 2, 2020
Current Affairs Quiz August 1st 2020

Here is the Current affairs quiz August 1st 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 1st 2020

Q1. Name the author of book titled “If It Bleeds”?

  1. Stephen King
  2. Markus Zusak
  3. Gabriel García Márquez
  4. Khaled Hosseini

Answer: (1)
A new book titled “If It Bleeds”, a collection of four stories has been authored by Stephen King

Q2. Chan Santokhi has been elected as President of which country?

  1. French Guiana
  2. Guyana
  3. Brazil
  4. Suriname

Answer: (4)
South American country Suriname brought an end to dictatorial rule by electing a new President Chan Santokhi.

Q3. Prime Minister Elyes Fakhfakh has resigned. He was Prime Minister of which country?

  1. Algeria
  2. Tunisia
  3. Libya
  4. Syria

Answer: (2)
Tunisia’s Prime Minister Elyes Fakhfakh handed his resignation to the country’s president

Q4. Name the state where India’s first cable-stayed railway bridge has been launched?

  1. Assam
  2. Himachal Pradesh
  3. Jammu and Kashmir
  4. Maharashtra

Answer: (3)
The Railways Minister Piyush Goyal has announced, India’s first cable-stayed Railways bridge “Anji Khad Bridge” to connects Katra and Reasi in Jammu and Kashmir (J&K). This bridge being developed by Konkan Railway Corporation Limited (KRCL)

SEBI Grade A Test Series

Q5. Under the PRAGYATA guidelines on digital education, the online classes for pre-primary students should not be for more than ___ a day.

  1. 30 minutes
  2. 60 minutes
  3. 90 minutes
  4. 120 minutes

Answer: (1)
The Human Resource and Development Ministry has announced guidelines for online classes operationalised by schools amid the COVID pandemic ‘PRAGYATA guidelines on digital education’. the online classes for pre-primary students should not be for more than 30 minutes a day. For Classes 1st to 8th, it has suggested that not more than two online sessions of upto 45 minutes each should be conducted in a day. For the senior students, from class 9th to 12th, the Ministry has suggested to limit the online classes to a maximum of four sessions of upto 45 minutes each.

Q6. Who will receive the US-India Business Council(USIBC) Global Leadership Award 2020?

  1. Azim Premji
  2. Anil Dhirubhai Ambani
  3. Mukesh Ambani
  4. N Chandrasekaran

Answer: (4)
Tata group chairman, Natarajan(N) Chandrasekaran and Jim Taiclet, Chief Executive Officer(CEO) and president of Lockheed Martin to receive the US-India Business Council(USIBC) Global Leadership Award 2020. They also serve as a co-chair of the US-India CEO Forum.

Q7. Who has been conferred with ‘Infra Business Leader of the Year’ award?

  1. Ramesh Agarwal
  2. Ved Parkash Dudeja
  3. Rajiv Mundhra
  4. S Dutta

Answer: (2)
Rail Infra and Mobility Business Digital Awards (RIMBDA) has awarded Ved Parkash Dudeja with the coveted ‘Infra Business Leader of the Year’ award for 2020.

Q8. Who has been appointed as vice-chairman of Asian Development Bank?

  1. Ashok Lavasa
  2. In-chang Song
  3. Kris Panday
  4. Paul Dominguez

Answer: (1)
The ADB has appointed Ashok Lavasa as Vice-President for Private Sector Operations and Public-Private Partnerships

Q9. Who has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Defence PSU Bharat Electronics Ltd (BEL), to collaborate in tapping emerging global opportunities in the airport business?

  1. Mihan India Ltd
  2. Reliance Infrastructure
  3. Airport Authority of India
  4. GMR Infrastructure

Answer: (3)
The Airports Authority of India (AAI) has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with Defence PSU Bharat Electronics Ltd (BEL), to collaborate in tapping emerging global opportunities in the airport business, including those in the Asia-Pacific region.

Q10. Who has invested Rs 33,737 crore for 7.73% stake in Jio Platforms?

  1. Google
  2. Facebook
  3. Qualcomm
  4. TPG

Answer: (1)
Internet major Google is buying a 7.73% stake in Reliance Industries’ telecom and digital unit Jio Platforms for $4.5 billion as part of its recently announced $10 billion India digitisation fund

You may also like to read: Current Affairs Quiz July 31st 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 1st 2020, Daily Current Affairs Quiz August 1st 2020, Current Affairs Quiz August 1st 2020 Daily