Current Affairs Quiz August 19th 2020

August 19, 2020
Current Affairs Quiz August 19th 2020

Here is the Current affairs quiz August 19th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 19th 2020

Q1. Hichem Mechichi has become Prime Minister of which country?

  1. Tunisia
  2. Algeria
  3. Libya
  4. Syria

Answer: (1)
Tunisia’s President Kais Saied has appointed Hichem Mechichi, as the country’s new Prime Minister

Q2. Name the mobile app recently launched to relay weather forecasts and warnings for multiple cities and locations?

  1. Suhavani
  2. Pragati
  3. Mausam
  4. All of the above

Answer: (3)
Union Minister of Earth Sciences Dr Harsh Vardhan launched a mobile application that will provide city-wise weather forecasts and warnings. The application has been named “Mausam”.

Q3. World Hepatitis Day is observed annually on _____

  1. 25th July
  2. 28th July
  3. 31st July
  4. 7th August

Answer: (2)

Q4. Name the author of book titled ‘The India Way: Strategies for an Uncertain World’?

  1. Urijit Patel
  2. Viral Acharya
  3. C. Bhargava
  4. Jaishankar

Answer: (4)
In The India Way, S. Jaishankar, India’s Minister of External Affairs, analyses these challenges and spells out possible policy responses.

Q5. Name the author of book titled ‘Quest for Restoring Financial Stability in India’?

  1. Urijit Patel
  2. Viral Acharya
  3. C. Bhargava
  4. Jaishankar

Answer: (2)
In this book titled, Quest for Restoring Financial Stability in India, Former Deputy Governor of RBI, Dr. Viral V. Acharya, talks about his quest for restoring financial stability in India and offers a concrete plan for sustained improvement.

SEBI Grade A Test Series

Q6. Who has launched Innovation Contest ‘Dare to Dream 2.0’?

  1. ISRO
  2. NITI Aayog
  3. DRDO
  4. IISc

Answer: (3)
Defence Research and Development Organisation (DRDO) has launched ‘Dare to Dream 2.0’, which is an innovation contest. The contest was launched on the fifth death anniversary of renowned scientist and former President of India Dr APJ Abdul Kalam

Q7. World Nature Conservation Day is observed annually on _____?

  1. 25th July
  2. 28th July
  3. 31st July
  4. 7th August

Answer: (2)

Q8. International Monetary Fund approved ____in emergency funding for South Africa

  1. $4.3 billion
  2. $4.5 billion
  3. $4.9 billion
  4. $5.1 billion

Answer: (1)
The International Monetary Fund approved $4.3 billion in emergency funding for South Africa, the largest emergency disbursement for any country yet to assist with fighting the coronavirus pandemic.

Q9. Name the startup that has been selected by Department of Science and Technology to develop “Lyfas COVID score”?

  1. Velmio
  2. Linistry
  3. Bankera
  4. Acculi Labs

Answer: (4)
The Centre for Augmenting WAR with COVID-19 Health Crisis (CAWACH), an initiative by the Department of Science and Technology (DST), has selected a Bengaluru based start-up to develop a covid risk assessment mobile application, an official statement said on Tuesday. The ”Lyfas” COVID score has been developed by start-up Acculi Labs with support from the DST

Q10. IRCTC has collaborated with _____ to launch co-branded contactless credit card on RuPay platform?

  1. PNB
  2. ICICI
  3. SBI
  4. HDFC

Answer: (3)
SBI Card and Indian Railway Catering and Tourism Corporation (IRCTC) has launched a co-branded card on RuPay platform for secure and fast transactions. Cardholders of IRCTC SBI Card on RuPay platform receive upto 10 per cent value back on AC1, AC2, AC3, AC CC bookings made at IRCTC website. The card also offers one per cent transaction fee waiver and 350 bonus reward points upon card activation.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 18th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 19th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 19th 2020, Current Affairs Quiz August 19th 2020 Daily