Current Affairs Quiz August 18th 2020

August 18, 2020
Current Affairs Quiz August 18th 2020

Here is the Current affairs quiz August 18th 2020 for RBI/NABARD/SEBI in the quiz series. This quiz series is also useful for IBPS/SBI PO, Railway recruitment, LIC AAO and clerical exams. The questions covers current affairs, static financial knowledge and other  important topics which can be asked in competitive exams. Answers are given at the end of the quiz.

Current affairs quiz August 18th 2020

Q1. National Broadcasting Day is observed annually on ____?

  1. 23rd July
  2. 29th July
  3. 3rd August
  4. 7th August

Answer: (1)
Every year, on July 23, National Broadcasting Day is celebrated all over India. The first-ever radio broadcast in India went on air from the Bombay Station on 23 July 1927.

Q2. Name the institute that has developed smart wristband to track coronavirus positive and suspected patients?

  1. AIIMS Delhi
  2. ICMR
  3. AIIMS Nagpur
  4. PGI Chandigarh

Answer: (3)
All India Institute of Medical Sciences (AIIMS), Nagpur in collaboration with IIT Jodhpur and IIT Nagpur has indigenously designed and developed a model for effective tracking and monitoring of COVID positive and suspect patients. This device is in the form of a smart wristband that is designed to overcome the limitations of any existing online mobile apps for tracking and monitoring.

Q3. Who has launched free of cost online platform called ‘Pravasi Rojgar’?

  1. Salman Khan
  2. Sonu Sood
  3. Amitabh Bachchan
  4. Akshay Kumar

Answer: (2)
Bollywood actor Sonu Sood has been helping migrant workers all over the country ever since the coronavirus pandemic struck and after months of sending them back home safely, he has now launched an application dedicated to their job search. Named Pravasi Rojgar, the app will provide all the necessary information and links to find jobs for the migrant workers.

Q4. Who has established a COVID-19 testing facility at the Defence Institute of High Altitude Research (DIHAR) in Leh?

  1. Indian Army
  2. ISRO
  3. ICMR
  4. DRDO

Answer: (4)
The DRDO has established a COVID-19 testing facility at the Defence Institute of High Altitude Research (DIHAR) in Leh to augment the existing capacity for identification of coronavirus cases in the union territory of Ladakh

Q5. Name the state that will host the fourth edition of the Khelo India Youth Games?

  1. Haryana
  2. Punjab
  3. Kerala
  4. Goa

Answer: (1)
Haryana will host the fourth edition of the Khelo India Youth Games after the 2021 Tokyo Olympics. The Games will be held in Panchkula.

Q6. The Reserve Bank of India (RBI) has signed an agreement for extending a $400-million currency swap facility to which country?

  1. Nepal
  2. Bhutan
  3. Myanmar
  4. Sri Lanka

Answer: (4)
The Reserve Bank of India (RBI) has signed an agreement for extending a $400-million currency swap facility to Sri Lanka to boost the foreign reserves and ensure financial stability of the country, which is badly hit by the COVID-19 pandemic

SEBI Grade A Test Series

Q7. Name the state/UT announced the launch of a Macadamisation Program for roads?

  1. Delhi
  2. J&K
  3. Haryana
  4. Himachal Pradesh

Answer: (2)
Lieutenant Governor G C Murmu has announced the launch of a Macadamisation Program for roads across the Union Territory of Jammu and Kashmir to improve road conditions and give major relief to the public

Q8. Name the state/UT that has launched the portal named as “Rozgar Bazar”?

  1. Delhi
  2. J&K
  3. Haryana
  4. Himachal Pradesh

Answer: (1)
The Delhi government has launched a web portal to make job opportunities available to those who lost employment due to the coronavirus-induced lockdown, a move aimed at reviving the capital’s economy. The web portal — http://jobs.delhi.gov.in – can be used by those looking for jobs and also for employers looking to recruit people. It will be called a ‘Rozgar Bazar

Q9. Kargil Vijay Diwas is observed annually on ____

  1. 23rd July
  2. 25th July
  3. 26th July
  4. 28th July

Answer: (3)
Kargil Vijay Diwas is celebrated on 26 July every year in honour of the Kargil War’s Heroes

Q10. India hands over 10 broad-gauge diesel locomotives to which country?

  1. Bangladesh
  2. Sri Lanka
  3. Nepal
  4. Bhutan

Answer: (1)
India handed over 10 broad-gauge diesel locomotives to Bangladesh.

You may also like to read: Current Affairs Quiz August 16th & 17th 2020

Click to go to RBI Grade B Preparation Page  | Click to read more August quizzes

Tags: Current Affairs Quiz August 18th 2020, Daily Current Affairs Quiz August 18th 2020, Current Affairs Quiz August 18th 2020 Daily